Keramische koekenpan, yay or nay?

Van de webshop Kitchen&More kreeg ik onlangs een mailtje of ik een keramische pan wilde testen. Nu ben ik al dik een jaar dolgelukkig met mijn pan van Le Creuset, dus ik had niet echt de behoefte aan een braadpan. Maar gelukkig bieden ze in de shop ook keramische koekenpannen aan. Nu voelt een foodblogger zich met een nieuwe pan of een nieuw mes  waarschijnlijk net zo als een beautyblogger met een waanzinnige mascara of een fashionblogger met een prachtig stel pumps: dolgelukkig en vooral trappelend van ongeduld om het te testen. Het duurde dan ook niet zo lang voordat ik aan de gang ging met mijn nieuwe rode gevaarte van Royalty Line en omdat er altijd veel vragen zijn over het nut van keramische pannen, besloot ik er een artikel aan te wijden.

Teflon vs Keramiek
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zoveel waarde hecht aan retedure pannen. In de eerste jaren dat ik het huis uit ging heb ik me bijvoorbeeld prima gered met een goedkope set koekenpannen van Ikea, voorzien van een Teflon anti-aanbaklaag. En toch begonnen de pannen me na verloop van tijd tegen te staan. Hoewel ik altijd voorzichtig ben met het gebruik van lepels (ik gebruik alleen hout of siliconen) in mijn koekenpannen, merkte ik toch slijtage en dit zorgde ervoor dat de anti-aanbaklaag niet meer naar behoren functioneerde. Daarnaast schijnen teflonpannen, hier heb ik geen ervaring mee want ik laat het nooit zover komen, de eigenschap te hebben dat er stukjes teflon los kunnen laten wanneer de pan erg slijt. Wellicht ten overvloede maar dit wil je niet in je eten terugvinden.

Bij een keramische koekenpan heb je van het bovenstaande geen last. De keramische laag fungeert als een anti-aanbaklaag en slijtage vindt pas op de (zeer) lange duur plaatst en is vrijwel nihil wanneer je de juiste instrumenten gebruikt. Daarnaast laten er van de keramische laag ook geen stukken los. Wat wel zo is is dat de keramische laag bij ouderdom van de pan ietwat kan scheuren of dat het metaal rondom de keramische laag krom trekt vanwege de hitte. Echter is dit wel afhankelijk van de kwaliteit van de pan.

keramische koekenpan

Voordelen van keramische (koeken)pannen
Een keramische koekenpan heeft echter nog veel meer voordelen ten opzichte van andere koekenpannen. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

 • Bij een keramische koekenpan heb je minder vet nodig. De pan die ik heb gekregen van Kitchen&More is kwalitatief goed genoeg om zelfs geheel zonder vet te bakken. Ik maakte laatste in mijn pan Kip Ketjap klaar, een zeer kleverig gerecht, en ik had totaal geen last van vastklevende delen of aangekoekte stukjes en dat terwijl ik geen vet gebruikte.
 • Eten blijft niet plakken. Zoals ik net al aangaf blijft zelfs zonder vet het eten niet aan de pan vastplakken. De keramische laag heeft namelijk een afstotende werking en zorgt ervoor dat niets kan aankoeken. Hierdoor is de pan na gebruik ook heel makkelijk schoon te maken.
 • Keramische pannen zijn op iedere warmtebron te gebruiken. Mensen met een elektrische- of inductiekookplaat kennen het dilemma vast: niet iedere pan is te gebruiken op iedere kookplaat. Gelukkig is een keramische pan universeel te gebruiken.

Wanneer je een keramische (koeken)pan voor het eerst vasthoudt zul je wellicht merken dat de pan qua gewicht wat zwaarder is dan je gewend bent. Dit zul je op de koop toe moeten nemen, keramische pannen zijn nu eenmaal wat zwaarder maar daar krijg je wel de bovenstaande voordelen voor terug.

Ondanks dat ik denk dat dit artikel al voldoende zegt, ben ik onwijs blij met en enthousiast over mijn keramische koekenpan van Kitchen&More. Het bakken van ingrediënten is nog nooit zo makkelijk (en gezond, want je hebt immers geen vet nodig) geweest! Mijn eten koekt niet aan, een stukje vlees of vis glijdt moeiteloos door de pan en na gebruik is de pan ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Het is dat mijn andere koekenpannen nog niet dusdanig versleten zijn dat ik ze weg wil doen, maar mocht de tijd rijp zijn dan ga ik er zeker over nadenken om alleen maar keramische koekenpannen te gebruiken. Dikke aanrader en dus een dikke yay!

Keramische koekenpan

Mijn rode keramische koekenpan is van Royalty Line Switzerland en heeft een doorsnede van 28cm. De pan is online te bestellen bij Kitchen & More voor € 31,95 De pan is tevens verkrijgbaar in andere kleuren en formaten.

Join the Conversation

 1. Birgit says:

  Ik heb meerdere keramische pannen, zowel een steelpan als een braadpan en koekenpan. Bij mij is het echter onmogelijk om zonder boter of olie te bakken. Alles koekt net zo aan als bij mijn gewone koekenpannen. Wel is het zo dat het afwassen een stuk makkelijker gaat. Ik merk wel bij mijn pannen met witte binnenkant dat het witte wel iets verkleurt na verloop van tijd.

 2. Anneke says:

  Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar mogen keramische pannen ook in de oven? Of is dat te heet?

  1. Sabine Author says:

   Dit ligt vooral aan het handvat, of deze hittebestendig is of niet. Mijn pan heeft bijvoorbeeld een rubberen handvat waardoor dit niet kan, maar wanneer het handvat ook van ‘steen’ is dan kan dit.

   1. Benjamin says:

    Ligt ook weer een het rubber. Mijn keramische pan (gekocht op de markt bij een standwerker) heeft een handvat dat tot 320 graden kan hebben. Dat haalt mijn oven niet hoor!

 3. Hester says:

  Ik ben totaaal niet into pannen zoals je misschien verwacht had, maar wel goed om te lezen dat het zoveel verschil kan uitmaken!

 4. Malou Berghuis says:

  Wij hebben via iBood eens pannen gekocht met een keramische laag, maar helaas kwamen daar na ongeveer een jaar, net als bij een teflonlaag, krassen e.d. in en begon het juist heel erg aan te bakken. Terwijl we in het begin dezelfde ervaring hadden als jij: makkelijk schoon te maken en plakt niet. Ben dus benieuwd of deze bij jou (veel) langer mee gaat.

  1. Petra says:

   Ik wilde precies hetzelfde reageren! Zowel mijn moeder als ik hebben meerdere keramische koekenpannen van Sola. In het begin zijn ze perfect en kan je zonder vet bakken. Na een jaar is het toch wel echt flink achteruit gegaan. Niet zo erg als met teflon pannen, maar wel noemenswaardig. Mijn moeder heeft onlangs zelfs een nieuwe set aangeschaft omdat het echt te erg aankoekte.

   Ik ben dus enorm benieuwd naar een herhaal revieuw over een jaar!

 5. Nathalie says:

  Klinkt goed. Ik heb helaas geen goede ervaring met keramische pannen. Ik kocht ooit een pannenset, type dat je soms bij teleshopping op tv ziet: Leuk kleurtje, witte binnenkant, leuk prijsje. In het begin helemaal top maar na een tijdje begonnen ze echt ontzettend te slijten en werkte het voor geen meter mee. Regelrecht de prullenbak in en sindsdien veel blijer met mijn pan van de ikea :p

 6. MySimplySpecial says:

  Wat een leuk ding! Ik vind pannen uitzoeken op zich nog best lastig.

 7. Bite food blog says:

  Ik heb ook keramische pannen maar over de koekenpannen ben ik niet heel erg tevreden. Misschien ligt het aan de kwaliteit van de mijne hoor want ze waren niet erg duur maar na een poos gaan ze aanbakken. De laag ziet er nog intact uit en is dus niet beschadigd maar ze bakken ondertussen enorm aan. Best wel jammer.

 8. Remy | BakingBeautyNL says:

  Ik zeg Yay! Vind ze super mooi, alleen zou geen rode kopen.

  1. Sabine Author says:

   Haha, smaken verschillen natuurlijk! ;)

 9. Sanne says:

  Ik zit al een tijdje te kijken voor een keramische koekenpan en bleef toch telkens twijfelen. Ze lijken me erg fijn. Deze pan heeft een fijn prijsje en ziet er niet verkeerd uit. Misschien toch maar eens aanschaffen!

 10. Susanne says:

  Eigenlijk dacht ik na je post dat een keramische pan eigenlijk veel meer voordelen heeft dan ik dacht. Maar de reacties zijn jammer genoeg niet echt overtuigend. Kan jij natuurlijk niet weten want je kunt moeilijk de pan eerst een jaar testen ;)
  Het lijkt me wel fijn om er één te hebben, dan merk je ook het verschil!

  1. Sabine Author says:

   Ik ben heel benieuwd hoe het mij de komende weken gaat bevallen na het lezen van alle reacties.

 11. Nachtvlinder says:

  En hoe is het nu met de pannen na bijna een jaar? Nog steeds zo goed en geen slijtage ??

  mvg

  1. Sabine Author says:

   Qua slijtage valt het heel erg mee, maar dan ben ik wel altijd redelijk voorzichtig met de pannen en ik was ze met de hand. Wel is de witte laag iets verkleurd en werkt de anti-aanbaklaag iets minder goed, maar voor een pan van deze prijs ben ik nog steeds enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close