Door Nanda. Toen ik twee weken geleden op uitnodiging van Beleef Friesland in Leeuwarden was, stond het weekend vooral in het teken van Culinair Leeuwarden. Dat betekent dat we heel veel gegeten en geproefd hebben. Er is erg veel te doen op culinair gebied in Friesland en dat hebben we dit weekend met eigen ogen mogen zien! Een aantal van de lekkernijen die we geproefd hebben kun je terug vinden in de vorige Leeuwarden artikelen (zie hier en hier), maar over het diner van dag 1 en 2 heb ik nog niet heel erg uitgeweid. Dat ga ik nu doen in deze Foodie in Friesland!
De eerste avond mochten we dineren in het sterrenrestaurant Eleve, dat op de 11e verdieping van het WTC gebouw gelegen is.
We begonnen met een amuse die bestond uit Coquille met seroendeng, soja en limoen. Daarnaast kregen we ook een amuse van krokante pulled pork met een friese bbq saus, geserveerd op kleine boomstammen.
Tussendoor kwamen er lekkere broodjes op tafel, werden de glazen water en wijn continu bijgevuld en was de sfeer erg goed!
Het voorgerecht bestond uit wilde zeebaars met gazpacho, een torentje van komkommer en een knoflook crumble. Op het bord lagen ook verschillende soorten tomaten, waaronder een groene cherry tomaat.
Het hoofdgerecht was een mixed grill van simmentaler rund een jus van sherry. Ook lagen er verschillende soorten bereidingen van ui op het bord, waaronder een chutney.
Het nagerecht bestond uit een parfait van karamel met sorbet ijs in de smaken appel en venkel.
Bij de koffie en thee kregen we een plateau met heerlijke petit fours, waaronder macarons en een koekje met basilicum bovenop.
Aan het einde van de avond keerden we met volle buiken en met een prachtige ervaring terug naar het hotel. Dit was mijn eerste keer in een sterrenrestaurant en hopelijk niet mijn laatste, ik vond het een erg geslaagde avond.
De volgende dag hadden we niet specifieke diner plannen, maar brachten we een bezoekje aan het evenement Ljouwert Culinair, en daar is natuurlijk genoeg eten te vinden.
We begonnen bij het restaurant Wannee, gerund door chef kok Albert Kooij. Het restaurant is onderdeel van de Hotelschool Leeuwarden. Bij Albert genieten we van sperziebonen met varkensspek, een stoofpotje van Waddenzee vis en kwal, kip in morielje saus en bloedworst crumble en een pittige hachee met gebakken uitjes.
Verder heb ik nog coquilles met tomaatjes en noordzeekreeften jus gegeten bij By Us en Post Plaza, en at ik als dessert nog een ijsje met oranjekoek ijs en een eetbaar viooltje.
Het waren twee lange, maar zo ontzettend leuke dagen! Ik heb er mooie herinneringen aan over gehouden en zal zeker terug keren naar Leeuwarden in oktober volgend jaar, als het de Hoofdstad van de Smaak is!
Wat een kunstwerkjes allemaal!
Ziet er allemaal prachtig uit!
Zo, dat ziet er heerlijk uit zèg.