Foodie in Japan

Ladies en gentlemen: hét moment waar jullie allemaal op hebben gewacht is eindelijk daar. Vandaag is het tijd voor mijn Foodie in Japan artikel! Ik krijg regelmatig vragen wanneer een bepaald recept online komt en of ik een gerecht überhaupt ga delen maar nog nooit heb ik zóveel opmerkingen over een gepland artikel gekregen. Zowel op social media als onder bijna al mijn snapshot diaries uit Japan kreeg ik de vraag wanneer ik Foodie in Japan ging publiceren. Of het waren opmerkingen dat jullie vooral niet konden wachten op dit artikel. Dat legt de lat nogal hoog kan ik je vertellen, al kan ik er nu natuurlijk niets meer aan veranderen want wat gegeten is, is gegeten. Deze Foodie in Japan zit in ieder geval bomvol verrukkelijk eten. Maar echt, wat is het eten in Japan gewéldig. En hoewel ik van te voren had gedacht dat ik iedere dag wel sushi zou eten, at ik dit pas op de allerlaatste dag. Goed, ik zal jullie niet langer meer in spanning houden. Komt ‘ie!

Maandag

foto26

Vliegveld lunch

Omdat ik in Tokyo een stopover had besloot ik daar eerst even te lunchen voordat ik het vliegtuig weer in zou gaan naar Fukuoka. Opvallend verschijnsel: geen van de restaurantjes op Haneda airport had een Engelse kaart. Dat is dus een mooie vuurdoop in Japan, ik kon mijn allereerste maaltijd aanwijzen vanaf een plaatje. Uiteindelijk bleek ik Udon te hebben besteld en wel een variant met rundvlees. Hoewel het er onwijs simpel uitziet heb ik gesmuld. Eén ding dat me zeker is opgevallen in Japan is dat de Japanners waanzinnig lekkere bouillon kunnen maken.

izakaya1

izakaya2

Izakaya Tsu Ma Mi Na

Op maandag kwam ik aan in Fukuoka en anders dan avondeten stond er niet op de planning. Wat best fijn was, want een reis van 20 uur is best flink. We gingen eten bij een Izakaya. Niet alleen is dat mijn favoriete Japanse restaurant in Nederland, in Japan staat dit voor een typische manier van eten. Vergelijk het met een eetcafé waar mensen na het werken lekker iets gaan eten en drinken. Gids Toshi vond het noodzakelijk mij zoveel mogelijk te laten proeven dus er kwam véél op tafel. We aten:

 • Otoshi: een verplichte appetizer van heldere bouillon met schelpjes
 • Sashimi: van snapper. Niet helemaal rauw, het velletje is licht gegrild.
 • Chicken hot pot: diverse groenten en kippenvlees dat aan tafel in bouillon wordt gekookt
 • Yakitori: wij hadden verschillende sateetjes, allemaal van kip: kipfilet, kippenlevers, kippenmaagjes, kippendijen en vel van de kip.
 • Fried Ramen: Ramen is denk ik het populairste gerecht in Japan en is het best te omschrijven als een noedelsoepje. Deze waren echter gebakken. Gebakken noedels dus.
 • Gyoza: mijn favoriete Japanse snack. Dumplings gevuld met varkensvlees, gedipt in citroen-sojasaus en mierikswortel.
 • Omeletrol: gevuld met viseitjes en geserveerd met mayonaise, de Japanners zijn echt wel van de mayo!
 • Zwart sesamijs: in Nederland ben ik al dol op zwart sesamijs dus hier namen we dat als dessert. Verrukkelijk! Geserveerd met Azuki: zoete rode bonen.

Dinsdag

steemed_eel

Hotel Ohana, Yanagawa

Qua omgeving was de lunch van dinsdag toch wel een van de betere. In één van de privé-eetkamers van Hotel Ohana in Yanagawa kreeg ik gestoomde paling met rijst te eten. Uiteraard geserveerd met miso en de nodige garnituren, heel normaal in Japan. Goed kauwen want er zaten nog kleine graatjes in de vis, dat kreeg ik van te voren te horen. En inderdaad, dat was even wennen maar de smaak was fantastisch.

hakata_ramen

Ramen Stadium, Canal City

Hoewel ik dacht dat sushi hét Japanse gerecht was, blijkt dit toch echt Ramen te zijn. Noedelsoep die je zeker niet over één kam kunt scheren want overal is de Ramen anders. Ik at mijn eerste Ramen bij Ramen Stadium in Canal City. Hier vind je acht verschillende Ramen restaurants die ieder zijn eigen specialiteit serveert. Wij kozen voor Hakata Ramen, de Ramen die typerend zijn voor de regio waar ik was. De Ramen werd geserveerd met ei, lente-ui, taugé en varkensvlees. Erbij werden Gyoza besteld, omdat het mijn favoriet is, en gebakken rijst.

Woensdag

yaki_mochi

Foodstalletje nabij Kushida Shrine

Het meest populaire snackje in de omgeving van Kushida Shrine is Yaki Mochi, een gegrild ‘cakeje’ van rijst, gevuld met zoete bonen. Enórm vullend en ik moet bekennen dat ik in deze hele week niet helemaal gewend ben aan het feit dat bonen als snack worden gezien, maar ik vond het wel lekker!

torimon

Meigetsudo

Overal waar we kwamen in Fukuoka kwam ik dit cakeje tegen: Torimon. Gemaakt van, uiteraard, bonen. Dit is zó lekker! Het doet me een beetje denken aan boterkoek. Ik kocht dan ook een doosje om mee naar huis te nemen.

fugu

Hakata Izumi

Mijn meest spannende food-ervaring was toch wel de woensdagmiddag lunch bij Hakata Izumi. Hier was ik uitgenodigd om Fugu te eten, kogelvis. Japan staat erom bekend kogelvis te serveren en is ook een van de weinige landen die dit doet. De vis is namelijk dodelijk giftig wanneer hij niet op de juiste manier wordt bereid. Oef. Ik moet zeggen dat ik dit best spannend vond, helemaal toen bleek dat mijn tafelgenoot dezelfde avond (erg) ziek werd. Gelukkig bleek dit niet door de vis te komen.

Ik kreeg de Fugu op verschillende manieren geserveerd. Onder andere als sashimi, gefrituurd, in een hot pot en gerookt. Ik vond de vis erg smaakvol maar niet bijzonder genoeg om de spanning van het eten nogmaals mee te maken haha!

chusuke

Chusuke

Na de luxe overdaad tijdens de lunch, dineerden we ’s avonds geheel in stijl bij een foodstall. Gewéldig vond ik dat, ik houd echt van dit soort kraampjes. Het eten is er negen van de tien keer geweldig en dit was ook zo bij Chusuke. We kozen voor Gyoza (uiteraard), Ramen, Yakitori (van buikspek) en Oden, in bouillon gekookt eten.

Donderdag

udon

Karo No Uron

Ik kon natuurlijk niet zomaar uit Fukuoka vertrekken zonder nog een keer goed gegeten te hebben. Dit deden we bij Karo No Uron, een van de beste Udon restaurants van Fukuoka. We aten dan ook Udon en rice cakes. Geserveerd met bier, want daar zijn ze in Japan dol op.

yatai

Kagoma Yatai Mura: Satsuma Grill Jyumaru / Buen Mo Yukari

Mijn vuurdoop met het eten in Kagoshima was fantástisch. We aten in Kagoma Yatai Mura, een soort van permanent foodfestival met tientallen mini restaurants. Als eerste aten we bij Satsuma Grill Jyumaru waar we gegrilde kip en gegrild rundvlees eten. Daarna liepen we een deurtje verder bij Buen Mo Yukari naar binnen waar een grote schaal Sashimi werd besteld. Ik vond alles lekker, met uitzondering van de rauwe gamba’s. Die vond ik niet zo’n succes.

Vrijdag

zabon

Zabon

Ik gaf al eerder aan dat Ramen overal anders wordt gemaakt en hier kwam ik helemaal achter toen we Ramen gingen eten bij Zabon in Kagoshima Station. Dit zijn de echte Kagoshima Ramen. Weliswaar ook geserveerd met varkensvlees, maar de bouillon is een stuk romiger en deze Ramen wordt geserveerd met shiitake en veel kool. Ik had deze hele reis geen favoriet overigens, alle Ramen zijn anders maar allemaal zó lekker. Ik ga thuis gauw aan de slag met dit gerecht!

foto21

Kurozu Farm

IJs met zwart azijn. Heel apart kan ik je vertellen. Ik at het bij Kurozu Farm waar ze zwart azijn maken. Alle producten in de shop bevatten zwart azijn en zo ook dit softijs. Het was een soort Sundae met appelsaus en nootjes. De eerste hapjes waren even wennen want het ijs heeft een sterke smaak, maar uiteindelijk smaakte het erg goed. Lekker fris!

shabu_shabu

Hachiman

’s Avonds aten we Shabu Shabu. Hier de naam van een sushi-restaurant, in Japan is het een manier van eten. We bestelden een set menu, en kregen black pork, diverse groenten en veel verschillende bijgerechtjes. Shabu Shabu heeft wel wat weg van een hotpot, met de uitzondering dat de bouillon er niet bij wordt geserveerd maar later wordt gebruikt om rijst in te koken. Ik vond het allemaal erg lekker met uitzondering van de kip sashimi. Alleen in Kagoshima eten ze dus rauwe kip. Vind ik niet helemaal je van het.

Zaterdag

mochi

Sengan-en Gardens

Mijn gids in Kagoshima stond erop dat ik tijdens mijn bezoek aan de Sengan-en Gardens Jambo-mochi zou proeven. Plakkerige rijstcakejes met soja- en miso-smaak. Ok! Ik was er niet weg van, dit is zó onwijs plakkerig dat je het met moeite kunt afbijten. Nu kun je ervoor kiezen om één zo’n balletje in een keer te eten maar dit fout maakte ik ook. Resultaat? 10 minuten kauwen op iets heel plakkerigs! De smaak was best ok, soja was favoriet, maar het is niet iets dat ik graag nog eens wil eten. Overigens was het wel súper populair, het zaakje zat zo vol.

foto6

Zwart azijn-ijs was nog niet bijzonder genoeg en dus at ik een ijsje met zoete aardappel. Ook in de Sengan-en Gardens. Lekker wel hoor, goed zoet! En kleurrijk natuurlijk.

crispy_duck

Kagoshima Airport

Die middag vloog ik naar Tokyo. Het vliegtuig had iets vertraging dus ik besloot op het vliegveld van Kagoshima te lunchen. Ook hier was Engels vergezocht, toch apart op een vliegveld!, en bestelde ik van een plaatje. Beste keus wederom, ik bleek krokante eend met rijst, zoete saus en miso te hebben besteld. PRIMA!

sushi1

Momotaro Sushi

Die avond in Tokyo liep ik lukraak een straatje nabij mijn hotel in waar veel restaurants leken te zitten. Ik had na zoveel dagen Japans eten toch écht zin gekregen in sushi dus ik besloot het eerste de beste sushi-restaurant in te lopen. Het duurde even voor ik er een tegenkwam, maar uiteindelijk belandde ik bij Momotaro aan de bar. Ik bestelde, wederom van een plaatje, wat sushi. *schrapt van bucketlist*, ik heb eindelijk sushi gegeten in Japan! En ja, het was waanzinnig lekker. Ik heb er écht van genoten. Bij Momotaro gebruikten ze wel bij ieder stukje sushi wasabi. Vind ik gelukkig heel erg lekker, maar dit doen ze niet overal.

Zondag

soba

Ueno Station

Ik lunchte zondag bij Starbucks omdat dit toevallig net uitkwam (en ik na een Mango Frappuccino en een koek geen honger meer had), maar avondeten deed ik nog wel op zijn Japans. Ik besloot naar Ueno Station te lopen want ik had zin in een noedelsoepje. Ik kwam uiteindelijk terecht bij een restaurantje waar je buiten via een soort pinautomaat je bestelling moest doen. Op goed geluk dus want, uiteraard, geen Engels. Met mijn bonnetje liep ik naar binnen en uiteindelijk kreeg ik heerlijke Soba noedels met eend voorgeschoteld. AHW YES!

sushi2

En als toetje haalde ik sushi bij de Family Mart (supermarkt). Even om het af te leren, haha.

Dat was ‘em! Dat was in bijna 2.000 woorden mijn Foodie in Japan. Ik heb flink wat gegeten zoals je ziet, maar het zijn vrijwel allemaal lichte gerechten. Ik heb in ieder geval niet het idee dat ik zwaarder ben teruggekomen. Een aantal dingen die me zijn opgevallen:

 1. In Japan moet je gewoon van plaatjes bestellen. Plaatjes zien er vrijwel altijd hetzelfde uit als het uiteindelijk gerecht en mij is het geen enkele keer tegengevallen.
 2. Sushi is niet het meest populaire eten in Japan, Ramen is dat wel. En daar werd ik eigenlijk wel heel blij van.
 3. ALLES IS LEKKER! Ok, bijna alles. Die snacks met bonen hoeven van mij niet zo nodig.

 

Als ik zo terugkijk in mijn eetdagboek is er eigenlijk niet iets dat ik echt heel vies vond. De kip- en gamba-sashimi hoefden van mij niet zo nodig en de Jambo-Mochi vond ik niet heel erg voor herhaling vatbaar maar ik heb echt genoten van alle Ramen, Gyoza en andere warme maaltijden. Ik ga gauw aan de slag met recepten!

Bedankt voor het lezen, hopelijk vonden jullie het leuk!

Join the Conversation

 1. jaimyskitchen says:

  Ja, leuk!

  Ik krijg er zoveel inspiratie van! In Augustus ga ik ook naar Japan, 3 weken!

  Heb je die rauwe kip echt gegeten?! Oef. Zou ik aandurven, hoe is de bite ook!

  En kogelvis, ik durf het denk ik niet. Als io dit zo lees is het ook niet de moeite waard ;)

  1. Sabine Author says:

   Haha ja, ik heb wel rauwe kip gegeten (uit beleefdheid). Het smaakte wel moet ik zeggen, maar na een/twee stukjes stond het hele idee me echt tegen. En kogelvis: tja, ik kan wel zeggen dat ik het heb gegeten! Het is wel een ‘once in a lifetime’ ervaring maar ik hoef het niet zo nodig nog een keer te doen ;)

 2. Daphne By D says:

  Wauw wat een bijzondere dingen zeg! Een snack op bonenbasis lijkt mij inderdaad heel apart!

 3. Cheese and Chinese says:

  Ah yayyy, hier hebben we met smart op gewacht! Ik denk ook dat ik alles wel lekker zou vinden, het staat zo hoog op m’n bucketlist om naar Japan te gaan – voornamelijk vanwege het eten! Geweldig, en wat word die sashimi toch altijd mooi opgediend.

 4. Charlotte says:

  Het ziet er allemaal zo goed uit! Ik wil ook een keer naar Japan… Mijn vriend is er al wel een keer geweest, dus die kan mooi gids zijn ;-)

 5. Ik kijk uit naar je recepten, vooral van ramen en noodle soepjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close