Beetje bijgekomen van alle gekte afgelopen dagen? Ik wil deze feta rolletjes met chili honing alvast met je delen, want voor je het weet staat oudejaarsavond voor de deur en moet je volop nadenken over borrelhapjes. Hoewel, deze feta rolletjes kun je het hele jaar door maken want zo lekker zijn ze namelijk wel.
In mijn allereerste kookboek in 2015 schreef ik: “daar waar mogelijk ADD CHEESE” en ik ben nog altijd iemand die vindt dat kaas álles lekkerder maakt. Geef mij een tosti met heel veel kaas, kaaskroketjes of kaastengels en ik eet zo een heel bord leeg.
Ik HOU van kaas. En daarom had ik ook geen probleem met het eigenhandig opeten van deze feta rolletjes. Dit ontzettend simpele recept wordt helemaal compleet dankzij het toevoegen van chili honing. Honing en kaas gaan sowieso al heel goed samen, maar het pitje van de chilivlokken maakt het plaatje compleet.
Feta sticks maken met filodeeg
Ik heb een absolute haat-liefde verhouding met filodeeg. Als ik koelvers filodeeg kan vinden dan valt het nog mee, daar kan ik wel mee overweg. Maar als het gaat om bevroren filodeeg… Oef. Koelvers filodeeg kun je vaak wel vinden bij de toko of Turkse supermarkt. Tante Fanny heeft ook vers filo- & strudeldeeg, maar dat is helaas niet overal even goed verkrijgbaar.
Dikke kans dat je dus, net als ik, bent aangewezen op filodeeg uit de vriezer. En hoe erg ik het ook haat om daarmee te werken, is het met name een kwestie van geduld hebben. Het deeg rustig laten ontdooien. En met rustig bedoel ik ongeveer 1,5 uur, want dat heeft het echt wel nodig om compleet te ontdooien en soepel te worden.
Haal de in plastic verpakte vellen filodeeg met plastic en al uit het kartonnen doosje en laat het zo op het aanrecht liggen. Niet de plastic verpakking verwijderen dus, het deeg mag IN het plastic ontdooien. En als je het dan zo, minimaal 1,5 uur laat liggen, moet het goed komen.
Het blijft een secuur klusje en ja, filodeeg scheurt nu eenmaal snel, maar als je het genoeg de tijd geeft, zou het moeten meevallen.
Feta in filodeeg met honing en chili
Voor het maken van de feta sticks met filodeeg heb je naast feta en filodeeg (goh), maar een kleine hoeveelheid andere ingrediënten nodig. En ik gok zelfs dat je het meeste hiervan wel in huis hebt. Je hebt namelijk nodig: honing, chilivlokken, tijm en een beetje olie. Ik maakte de feta sticks zelf helemaal af door er nog wat sesamzaadjes overheen te strooien voordat de feta rolletjes de oven in gingen, maar voel je vrij om deze stap over te slaan hoor.
Je kunt ervoor kiezen om de feta in filodeeg te rollen en de rolletjes na het bakken te voorzien van een beetje honing, maar ik vind het lekkerder om de honing IN de pakketjes te doen. Dat heeft eigenlijk twee voordelen:
- De ietwat saaie feta rolletjes krijgen zo een flinke smaak boost en iedere hap zorgt voor een zoute, zoete en pittige smaak.
- Door de honing IN de rolletjes te doen in plaats van te gebruiken als ‘sausje’, krijg je tijdens het eten minder plakkerige vingers. Ik vind dat een win.
Mocht je niet zo van pittig eten zijn, dan kun je de chilivlokken in dit recept prima achterwege laten hoor. Dat is geen enkel probleem. Voeg een beetje meer tijm toe of gebruik nog een ander kruid. De feta en honing gaan bijvoorbeeld ook goed samen met een beetje gedroogde rozemarijn.
Feta in filodeeg uit de oven
Omdat filodeeg zo kwetsbaar is, is het handig als je de feta eerst goed droog dept met een stuk keukenrol. Snijd daarna de feta in lange repen en dep desnoods nog een keer droog. Zo voorkom je dat overtollig vocht direct in het filodeeg trekt, waardoor het deeg makkelijker kan scheueren,
Om de feta in filodeeg mooi goudbruin te krijgen in de oven, is het handig om de feta rolletjes voor het bakken lichtjes in te smeren met een beetje olie. Ik gebruik hier zelf altijd zonnebloemolie voor. De olie in het recept hieronder zorgt ervoor dat de rolletjes heerlijk goudbruin en extra knapperig worden. En het dient tevens als plaklaagje voor de sesamzaadjes.
Poeh, ik heb er helemaal zin in gekregen!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Feta rolletjes met chili honing
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 blok feta (150 g)
- 8 vellen filodeeg – ontdooid
- 4 el honing
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 tl tijm
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Dep de feta droog met een vel keukenrol en snijd het blok in 8 repen.
- Leg op ieder vel filodeeg een reep feta.
- Roer de honing, chilivlokken en tijm door elkaar en drizzle over iedere reep feta een beetje van de chili honing.
- Vouw het filodeeg op als een loempia.
- Plaats de feta rolletjes op de bakplaat en smeer de boven- en zijkanten in met zonnebloemolie.
- Strooi de sesamzaadjes over de filodeegrolletjes en bak ze in 20-25 minuten in het midden van de oven gaar.
- Drizzle extra chilihoning over de rolletjes voordat je ze serveert.