Dadeltaart recept van Bagels & Beans – Fastfood Friday

Toen ik laatst op Instagram vroeg of er nog verzoekjes waren voor nieuwe Fastfood Friday recepten, kreeg ik meerdere keren hetzelfde antwoord: “De dadeltaart van Bagels & Beans!”. En eerlijk? Ik moest even lachen. Want ik moet eerlijk bekennen dat ik deze taart nog nooit had geproefd.

Niet omdat ik Bagels & Beans niet leuk vind (integendeel!), maar gewoon omdat ik daar meestal ga voor hun bagels, smoothies of salades. Taart bestel ik er eigenlijk nooit. En daarnaast ben ik nooit een enorme fan van dadels geweest. Ze zijn me vaak te zoet, te plakkerig, te… tja, dadelig.

Maar goed, toeval bestaat niet: ik had nog ruim een halve kilo dadels in huis. En weggooien doe ik niet zomaar. Dus ik dacht, oké dit is hét moment. Tijd om die beroemde dadeltaart van Bagels &. Beans eens te proberen.

Een verrassend lekker dadeltaart recept

Gelukkig voor mij, en ook voor jullie!, deelt Bagels & Beans altijd met liefde hun recepten op hun website en dus kon ik met het dadeltaart recept aan de slag. En ok, ik ben om. Deze dadeltaart smaakt niet per se heel erg naar dadels maar doet me veel meer denken aan Arretjescake.

Maar dan beter. Zei ik dat echt? JA! Ik vind de grove stukken biscuit namelijk waanzinnig lekker in deze taart en de dadels maakt zo’n punt heerlijk plakkerig. Beetje geraspte kokos erover om het af te maken en woah, zo lekker. De eerstvolgende keer dat ik bij Bagels & Beans ben neem ik een stuk. Pinky promise.

De bereiding bleek verrassend eenvoudig. Geen ingewikkelde taartbodem, geen oven, geen stress. Gewoon dadels, biscuitjes, boter, een beetje cacao en kokos. Het is een beetje alsof je een arretjescake maakt, maar dan met dadels in plaats van suiker en stroop.

Smaakt het écht naar dadels?

Ik weet dat veel mensen hetzelfde denken als ik vroeger: dadels = mierzoet. Maar geloof me, in dit recept is dat totaal niet het geval. De dadels zijn hier vooral een soort natuurlijke lijm, ze houden alles bij elkaar en geven een zachte karamelsmaak zonder dat het overheerst.

Sterker nog, als je deze taart zou proeven zonder te weten wat erin zit, zou je waarschijnlijk niet eens raden dat het van dadels is gemaakt. Het heeft iets weg van arretjescake, maar dan met een luxere structuur. Een beetje sticky, een beetje chewy en ongelooflijk lekker.

Fastfood Friday recept

De naam “Fastfood Friday” doet misschien vermoeden dat ik het over burgers of friet heb, maar deze serie is juist bedoeld voor gerechten die snel, makkelijk én lekker zijn. En deze dadeltaart past daar perfect in.

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, en binnen no-time staat er iets op tafel. Ideaal voor bij de koffie, als dessert of gewoon als traktatie op zondagmiddag. En eerlijk? Dit is zo’n taart die alleen maar lekkerder wordt als hij een dagje in de koelkast heeft gestaan.

Meer taarten proberen?

Ben je na deze dadeltaart op zoek naar meer zoete inspiratie? Dan raad ik je van harte mijn oreo Cheesecake zonder oven aan. Net als deze taart is het een no bake recept dat er spectaculair uitziet, maar kinderlijk eenvoudig te maken is. En ja, ook daar zitten die lekkere crunchy koekjes in die het geheel onweerstaanbaar maken.

Op deze pagina vind je al mijn taartrecepten. Dus als dit dadeltaart recept je enthousiast heeft gemaakt, kijk dan vooral eens verder op de website. Nog genoeg andere taart recepten om te ontdekken!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Dadeltaart van Bagels & Beans

Dadeltaart van Bagels & Beans

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Dadeltaart van Bagels & Beans

4.28 van 11 stemmen

Fastfood Friday: Dadeltaart van Bagels & Beans

Porties12 stukken

Ingrediënten

  • 500 gr dadels - ontpit
  • 250 gr roomboter
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gr walnoten
  • 200 gr Mariabiscuitjes
  • 1 ei - losgeklopt
  • 2 el karamelsiroop
  • geraspte kokos

Instructies

  • Vet een spring- of taartvorm van 24 cm goed in.
  • Snijd de dadels in reepjes, de walnoten grof en breek de biscuitjes in stukken van zo'n 1-1,5 cm groot.
  • Smelt de boter in een ruime pan en roer hier de basterdsuiker door tot deze begint op te lossen.
  • Voeg dan het losgeklopte ei toe en laat dit al roerend een paar minuutjes mee pruttelen. Doe ook de karamelsiroop in de pan.
  • Doe de dadels in de pan en roer dit goed door, laat 1 minuut mee verwarmen.
  • Voeg dan de biscuitjes en walnoten toe en schep het geheel even goed om. Verwarm nog even kort mee en stort vervolgens het hele mengsel in de ingevette taartvorm.
  • Leg een vel bakpapier over het beslag in de taartvorm en druk het geheel goed aan met je handen.
  • Zet de taartvorm minimaal 1,5 uur in de koelkast zodat de dadeltaart op kan stijven.
  • Bestrooi de taart met geraspte kokos en snijd hem vervolgens in punten. Bewaar de dadeltaart in de koelkast.

Join the Conversation

  1. Elseline says:

    Hihi, ook hier is die al meerdere keren gemaakt.
    De fout om dadels met pit te kopen maakten we maar één keer ^^

  2. Jaaaaaa! Deze taart staat al jaren op mijn favorieten lijstje van Bagels en maak hem ook geregeld na. Echt fan-tas-tisch lekker <3

  3. Tineke says:

    Hij staat as we speak nu in de koelkast ik heb echt al zo vaak op het punt gestaan om hem te bestellen bij Bagels en Beans maar steeds waren de broodjes verleidelijker.

  4. Karin says:

    Haaa wat een geweldig taartje! Ik ga hem volgende week maken. Karamelsiroop… is dat zo’n siroop voor in de koffie? Of meer die schenkstroop karamel voor op pannenkoeken?

    1. Sabine Author says:

      In de video laat ik de siroop zien die ik gebruik.

  5. Hoi,

    Het is heerlijk! Alleen ontstond er een soort scrambled eggs situatie.. had het eitje er waarschijnlijk eerder in moeten doen :’)

    1. Sabine Author says:

      Oh nee, oeps! Het is altijd zo gevoelig om een ei toe te voegen aan een warme massa. Gelukkig smaakte het wel, haha.

  6. Marielle says:

    150 gram suiker leek me heel erg veel, omdat de dadels natuurlijk al erg zoet zijn en de biskwietjes ook. Daarom de eerste keer begonnen met 50 gram, (meer toevoegen kan tenslotte altijd). De taart werd heerlijk en meer dan zoet genoeg. Sindsdien laat ik de suiker helemaal achterwege. In plaats van mariakoekjes gebruik ik overigens boterbiskwietjes van de Lidl. Iedereen vindt het heerlijk!

  7. Hi Sabine, waar heb je je geraspte kokos gekocht…bij ah zag ik een hele grove variant ..ik wil de fijnere geraspte cocos.
    Greets…

  8. José Kruijthoff says:

    Echt verrukeluk!! Zonder caramelsiroop ook prima smaak én met haverbiskwietjes van ee appie.
    Iemand een idee of deze taart ingevroren kan worden??

    1. Ja hoor, dat kan heel goed! Rustig laten ontdooien in de koelkast.

  9. Theresa says:

    Hi ik heb de taart zondag scoor gemaakt. Hoe lang kan de taart bewaard worden in de koelkast?

    1. Zeker een dag of vijf!

  10. Naouel says:

    Hi, kan ik de karamelstroop vervangen voor dadelstroop? (Heb alleen dadelstroop in huis). Ziet er overigens héérlijk uit! Ben dol op dadeltaart! Groetjes Naoual

    1. Dat moet wel lukken!

4.28 from 11 votes (11 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close