Deze dulce de leche cheesecake is er eentje voor de echte zoetekauw. Dulce de leche is van zichzelf natuurlijk al zoet, het wordt gemaakt van (gezoete) gecondenseerde melk, en dan komen daar ook nog cheesecake ingrediënten bij.
Lekker is de cheesecake zéker en ik vind hem goed passen bij de komende herfst. Lekker een puntje taart met een bakkie thee… Ik teken ervoor!
In het artikel van vandaag geef ik je natuurlijk het recept voor de cheesecake, maar vertel ik ook hoe je eenvoudig dulce de leche zelf maakt. In een pan en in de slowcooker. En geloof mij: die laatste methode is ideaal! Dulce de leche kun je voor tal van lekkere recepten inzetten en ook daarvoor geef ik je een aantal suggesties.
Dulce de leche maken
Voor het maken van de dulce de leche heb je alleen maar gecondenseerde melk nodig. Gecondenseerde melk is gemaakt van koemelk waaraan een groot deel suiker is toegevoegd. Hierdoor wordt een deel van het water uit de melk onttrokken. Wat overblijft is een dikke, stroopachtige massa. En daar kun je perfect karamel, oftewel dulce de leche van maken.
Door het blik gecondenseerde melk een paar uur te laten koken, karameliseert de suiker in de melk waardoor je een dikke, licht gekleurde karamel krijgt. Niet zo intens van smaak als het maken van suikerkaramel, maar desondanks erg lekker. En een stuk makkelijker te verwerken.
Dulce de leche kun je klaarmaken in een pan. Vul de pan met water en leg de blikken gecondenseerde melk in het water. Breng het water aan de kook en kook het geheel 3 uur op laag vuur. Zorg ervoor dat ten alle tijden de gecondenseerde melk onder water blijft staan. Oftewel: hou het in de gaten en voeg waar nodig extra water toe.
Laat het water ook niet te hard koken zodat het blikje niet heen en weer stuitert in de pan.
Dulce de leche uit de slowcooker
Een makkelijkere, veiligere methode is door de slowcooker te gebruiken voor het maken van de dulce de leche. Vul de pot van de slowcooker met water, leg de blikjes gecondenseerde melk in de pot en zet de slowcooker 8 uur lang op standje Low.
Je bent qua tijd natuurlijk wat langer bezig, maar je hoeft het niet in de gaten te houden en kunt gewoon iets anders gaan doen in de tussentijd.
Laat de dulce de leche goed afkoelen voordat je het verder verwerkt in deze dulce de leche cheesecake. Mocht je meer inspiratie nodig hebben voor recepten, dit zijn een aantal persoonlijke favorieten:
P.S: er bestaat ook gecondenseerde kokosmelk, dit kun je prima als alternatief gebruiken en verwerken op dezelfde manier.
Karamel cheesecake maken
Door dulce de leche te gebruiken is het maken van de karamel cheesecake onwijs makkelijk. Als de dulce de leche goed is afgekoeld, kun je het mengen met de andere ingrediënten van de cheesecake. De dulce de leche cheesecake is heerlijk romig en heeft een subtiele karamelsmaak. Het snufje zout in het cheesecakebeslag haalt de zoete smaak van de karamel echt naar boven, dus niet overslaan dat ingrediënt!
Om de karamelsmaak nog wat extra naar voren te brengen, heb ik de cheesecake de volgende dag gedecoreerd met het andere blik gecondenseerde melk. De pareltjes bovenop zijn van Albert Heijn, maar hier kun je natuurlijk lekker mee variëren. Maak bijvoorbeeld karamelschotsen zoals ik bij deze pavlova heb gedaan. Of gebruik richting de feestdagen kleine karamel kruidnootjes. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil!
Zet de dulce de leche cheesecake na het decoreren wel weer een paar uur terug in de koelkast, zodat de karamel bovenop extra kan opstijven.
De karamel cheesecake kun je in de koelkast bewaren, daar blijft ‘ie 4-5 dagen goed. Invriezen is ook een optie! Doe dit bij voorkeur in losse punten en vries de punten taart afzonderlijk in. In de vriezer blijft de cheesecake zeker 3 maanden goed. Laat de taart rustig in de koelkast ontdooien voordat je deze serveert.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dulce de leche cheesecake
Benodigdheden
- springvorm (23 cm doorsnede)
- schaal met laagje water
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
- 2 blikken gecondenseerde melk
- 200 g Bastogne
- 100 g boter
- 600 g naturel roomkaas
- 100 g crème fraîche
- 100 g kristalsuiker
- 1 el maizena
- 1 tl kaneelpoeder
- 3 eieren
- 1 eidooier
- snufje zout
Instructies
- Maak eerst de dulce de leche door de blikjes gecondenseerde melk te koken. Doe je dit in een pan, dan ben je ongeveer 3 uur tijd kwijt. In de slowcooker kost het je 8 uur. Laat de dulce de leche goed afkoelen.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte en plaats de ovenschaal met water onderin de oven.
- Maal de Bastogne fijn en laat de boter smelten in een steelpannetje.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Schep de koekbodem in de springvorm en druk goed aan.
- Doe de roomkaas, crème fraîche, kristalsuiker, maïzena, kaneelpoeder, één blik dulce de leche en een snuf zout in een kom. Klop het geheel tot een egaal cheesecakebeslag.
- Spatel daarna een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake in het midden van de oven, in 75 minuten gaar.
- Zet na de baktijd de deur van de oven open en laat de cheesecake daar een uurtje staan.
- Laat de taart vervolgens volledig afkoelen op het aanrecht en opstijven in de koelkast.
- Decoreer de cheesecake de volgende dag met het laatste blik dulce de leche en eventueel karamelpareltjes.