Ik weet niet zo goed hoe ik erbij kwam, maar ik had laatst weer zin om cruffins te maken. Die hebben we op OMF al vaker gemaakt, met Nutella bijvoorbeeld of met peer en vanillesaus, maar deze cruffins met kaneelsuiker zijn gevuld met vanilleroom. En als je mij al langer volgt dan weet je dat ik ALLES lekker vind met vanilleroom. Mijn favoriete desserts bevatten standaard vanilleroom of anders vanillesaus. Het goede nieuws: deze cruffins zijn super easy om te maken, je bent in 20 minuten wel klaar. Met de vanilleroom moet je wel iets eerder beginnen, die moet namelijk even volledig afkoelen in de koelkast, maar als dat het enige is, is er weinig om over te klagen – toch?
Het vullen van de cruffins met vanilleroom is niet heel ingewikkeld, maar het vergt een beetje duwen met de spuitzak af en toe. Vandaar ook dat je ze vanaf de onderkant vult, dan zie je daar met het blote oog namelijk vrij weinig van. De cruffins bevatten allemaal kleine luchtbelletjes van binnen en wanneer je de spuitzak tijdens het vullen een beetje heen en weer beweegt, zul je merken dat je de cruffins verder kunt vullen dan je wellicht zult denken. Niet al te voorzichtig doen dus!
Iets anders om rekening mee te maken is dat je deze cruffins direct door de kaneelsuiker moet wentelen zodra ze de oven uitkomen. Door de warmte van de cruffins smelt de suiker namelijk lichtjes waardoor het aan de buitenkant blijft plakken.
Cruffins met kaneelsuiker & vanilleroom
Benodigdheden
- spuitzak met smal, glad spuitmondje
- muffin bakvorm
Ingrediënten
Vanilleroom
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 1 ei
- 50 g kristalsuiker
- 50 g custardpoeder
Cruffins
- 1 blik croissantdeeg voor 6 croissants
Kaneelsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Doe de melk in een steelpannetje.
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap deze leeg. Doe het vanillemerg en het leeggeschraapte stokje in de melk en breng dit bijna aan de kook.
- Klop ondertussen het ei met de kristalsuiker en custardpoeder romig.
- Verwijder het vanillestokje uit de warme melk. Schenk de helft van de melk al kloppend bij het eimengsel en schenk vervolgens alles weer terug in de pan.
- Breng het geheel al roerend aan de kook en kook 2-3 minuten tot de custard dik is. Laat deze volledig afkoelen. Schep de vanilleroom in de spuitzak.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de muffinvorm in.
- Rol het croissantdeeg uit en snijd de rechthoeken los.
- Druk de snijrand van de driehoekjes tegen elkaar en rol het deeg over de lengte op.
- Snijd de deegrol over de lengte doormidden en rol vervolgens op tot een slakkenhuisje.
- Leg de deegrolletjes in de muffinvorm en bak de muffins in 20 minuten in oven gaar.
- Roer voor de kaneelsuiker de kristalsuiker en kaneel door elkaar en wentel de cruffins hier direct doorheen zodra ze uit de oven komen. Laat de cruffins 15 minuten afkoelen voordat je ze via de onderkant vult met vanilleroom.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.