Mijn favoriete groente is by far doperwtjes. Als kind vond ik ze al heerlijk en schepte ik altijd twee keer op. Zeker als ik ze mocht eten met mayonaise, haha. Als de lente eenmaal is aangebroken en de zon vaker schijnt, merk ik dat ik extra vaak naar doperwtjes grijp als groente. En zeg nou zelf, deze couscoussalade met doperwtjes en basilicum ziet er toch ook heerlijk lenteproof uit? Ideaal als lunch om mee te nemen of als bijgerecht bij het avondeten.
Het fijne aan couscoussalades is dat ze zo zijn gemaakt. Ok, als je couscous op de echte Marokkaanse wijze wilt bereiden dan zul je het twee tot drie keer moeten stomen geloof ik, maar ik kies altijd voor de snelle en eenvoudige weg. Men neme een diepe kom, mikt daar de couscous in, schenkt er kokend water op, omgekeerd bord op de kom en binnen 10 minuten is de couscous luchtig. Sneller kan het bijna niet.
Het was mijn doel om deze couscoussalade met doperwtjes en basilicum lekker makkelijk te houden. Ik gebruikte dan ook niet zoveel ingrediënten. Naast the obvious ging er nog een beetje verkruimelde feta in de salade voor een ziltige smaak. Verder voegde ik er een gesneden bosuitje aan toe omdat ik dit altijd heerlijk vind in salades en ik friste het geheel op met een beetje citroensap.
De basilicumvinaigrette maakte ik van slechts drie ingrediënten: verse basilicum, extra vergine olijfolie en witte wijnazijn. Een kind kan de was doen met deze salade, echt hoor.
Couscoussalade met doperwtjes en basilicum
Ingrediënten
- 200 g couscous
- gekookt water
- 400 g doperwtjes - diepvries
- 2 bosuitjes - in dunne ringen
- 50 g feta - verkruimeld
- 1 el citroensap
- 5 g verse basilicum - fijngehakt
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Doe de couscous in een kom en schenk hier net zoveel kokend water bij tot het water 1 cm hoger komt dan de couscous.
- Dek de kom af met een bord of plasticfolie en laat de couscous 10 minuten stomen.
- Kook ondertussen de doperwtjes in 8 minuten gaar. Giet af en laat even uitlekken.
- Schep de doperwtjes samen met de bosui, feta en het citroensap door de couscous.
- Roer de basilicum, extra vergine olijfolie en witte wijnazijn door elkaar en schenk de dressing bij de couscoussalade. Schep nogmaals goed om en voeg peper en zout naar smaak toe.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.