Donna Hay heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig, welke foodie kent deze Australische heldin nou niet? Mijn meest favoriete kookboek ooit is er een van Donna Hay maar nu is er weer een nieuwe verschenen op de Nederlandse markt: Life in Balance. Het leuke van Life in Balance: het is een iets anders boek dan we van Donna gewend zijn. Als je meer boeken van Donna Hay hebt (gezien) dan weet je dat ze heel erg is van de lichte vormgeving en lichte fotografie. Donna’s boeken stralen rust uit en doen me denken aan de zomer. Bij Life in Balance is dit heel anders. Het is een compleet ander boek, maar wel met heerlijke recepten. Vandaag laat ik je een kleine sneak peek uit het boek zien en deel ik het recept voor visburgers uit de oven.
In Life in Balance brengt Donna Hay ons haar, volgens eigen zeggen, nieuwe kijk op eten:”Balans is mijn geheime ingrediënt voor energie en geluk. En dat geldt natuurlijk vooral in de keuken! Dit boek laat mijn visie op eten zien – omarm de smaak en rijkheid van onbewerkte, natuurlijk ingrediënten, maar sta jezelf toe om ook uit de band te springen en jezelf te verwennen. Ik hoop dat dit boek je inspireert om je eigen perfecte balans te vinden, ondertussen genietend van iedere hap!”
Gezond, vers maar vooral gebalanceerd eten, dat is het motto voor Life in Balance. Aan de hand van tientallen typische Donna recepten neemt ze ons mee in de wereld van verse ingrediënten en hier en daar wat superfoods. Gelukkig slaat ze niet door in de hele healthy- en fitgirl lifestyle maar is er ook ruimte overgelaten voor suikerbommen als een cacaofudgecake. Word ik gelukkig van en het zorgt inderdaad voor een perfecte balans. Wat ik leuk vind aan Life in Balance is dat er ruimte is gemaakt voor achtergrondinformatie over bepaalde producten. Zo legt Donna Hay uit wat de verschillen zijn tussen boekweit-, spelt- en notenmeel maar vertelt ze ook waarom spruitjes nou zo gezond zijn.
Zoals je aan de foto’s hierboven kunt zien is de uitstraling van Life in Balance een beetje anders dan we gewend zijn. De frisse, witte ondergrondjes hebben plaatsgemaakt voor stoere, donkere planken die bezaaid zijn met kruimels of ingrediënten. Het maakt het een wat stoerder boek en dat is een welkome afwisseling na alle lichte kookboeken die ze al heeft gemaakt.
De recepten zijn ook deze keer weer heel toegankelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je tientallen winkels langs moet om ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. De supermarkt om de hoek heeft waarschijnlijk 80% wel in huis. Ideaal dus.
Liefhebbers van Donna Hay zullen ook met Life in Balance wel weer uit de voeten kunnen. Het is even wennen aan de nieuwe stijl, maar zodra je het boek doorbladert voelt het vertrouwt aan. Fijn!
Life in Balance van Donna Hay is onder andere via Bol.com te bestellen voor € 29,99.
Het was moeilijk om te bepalen wat ik uit Life in Balance wilde maken, alles ziet er namelijk lekker uit! Uiteindelijk ben ik voor visburgers uit de oven met chili-limoendressing gegaan. De dressing heb ik achterwege gelaten omdat wij de burgertjes aten bij een salade, maar uiteraard kun je deze er heel goed bij serveren. Ook heb ik het recept hier een daar een klein beetje aangepast (koriander weggelaten bijvoorbeeld, brr).
Wat ik verrassend vond was dat deze burgers met onder andere quinoa worden gemaakt. Dit maakt ze direct een stuk gezonder dan wanneer je bijvoorbeeld paneermeel zou gebruiken, iets dat ik normaal graag doe. Donna Hay geeft in haar kookboek een salade om erbij te serveren als suggestie, maar ik kan vertellen dat deze visburgers ook heel goed samengaan met de boekweitsalade van Pauline die ik vorige week deelde!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Visburgers uit de oven
Ingrediënten
- 450 gram kabeljauwfilet
- 160 gram gekookte quinoa
- 1 eetlepel fijngehakte jalapeñopeper
- 2 teentjes knoflook geperst
- klein handje muntblaadjes fijngehakt
- 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
- 1 eiwit
- peper en zout
- zonnebloemolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Draai de vis in de foodprocessor tot een fijne massa. Doe de vis vervolgens in een grote kom en voeg hier de overige ingrediënten aan toe.
- Vorm burgers van het vismengsel en vet de burgers aan weerszijden in met een beetje olie.
- Leg de burgers vervolgens op de bakplaat en bak ze in 8 minuten aan de bovenkant bruin. Draai de burgers om en bak ze vervolgens nogmaals 8 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Wat een goed idee inderdaad om quinoa te gebruiken!