Cook the books: Boursin sodabrood uit ‘Sodabrood uit eigen oven’

Voor mijn gevoel is het echt al een poosje geleden dat ik een Cook the Books met jullie heb gedeeld. Zo rond de feestdagen ligt de kookboekenmarkt ook altijd een beetje op zijn gat. Als in: er komt weinig nieuws bij, de markt is wel even verzadigd. Toch landde er een paar weken geleden een mooi kookboek op mijn deurmat: Sodabrood uit eigen oven van Levine van Doorne en Freerk Bos. Levine kennen de meeste foodies denk ik wel? Zij deelt op haar eigen blog talloze lekkere broodrecepten en heeft in het verleden ook tientallen broodworkshops georganiseerd. Als ik zelf brood wil maken ga ik negen van de tien keer ook naar de blog van Levine, op zoek naar een lekker recept. Nu is daar dus een nieuw kookboek, de vierde alweer – eerder publiceerde Levine de boeken Brood uit eigen oven, Broodjes uit eigen oven en Brood 2. Nu is daar dus, in samenwerking met Freerk Bos het boek Sodabrood uit eigen oven. Ik ging aan de slag met het recept voor Boursin sodabrood en dat wil ik vandaag met je delen.

Sodabrood uit eigen oven

Sodabrood uit eigen oven

Zoals de titel al doet vermoeden, bak je met dit kookboek sodabroden. Sodabrood rijst op baksoda in plaats van gist of desem. Baksoda doet zijn werk pas op het moment dat het in contact komt met een zuur ingrediënt zoals bijvoorbeeld karnemelk. Een voordeel van sodabrood is dat dit soort broden een stuk makkelijker en sneller zijn om te maken. Je hoeft het deeg namelijk niet te kneden en ook heeft het deeg geen ellenlange rijstijd nodig waardoor je eigenlijk binnen een uur een vers gemaakt brood op tafel kan hebben staan.

Qua vorm is sodabrood niet heel erg bijzonder. Zoals je op het omslag van het boek kunt zien, ziet dit brood er een beetje uit als een cake. En daar doet het me ergens ook een beetje aan denken. Toen ik een hap nam van het Boursin sodabrood proefde ik wel echt de smaak van brood, maar de textuur hield het midden tussen cake en brood. Bijzonder maar wel erg lekker – zeker als je bedenkt dat het zo weinig moeite kost.

In het boek laten Freerk en Levine zien dat je ook met sodabrood eindeloos kunt variëren. Het boek begint met wat algemene tips en tricks, maar start al gauw met een handvol basisrecepten. Denk aan recepten voor wit brood, spelt-lijnzaadbrood en speltmuffins. Daarna gaan we echt de verbreding in met een hoofdstuk dat vol in het teken staat van hartige broden. Mijn persoonlijke favoriet! Hier vinden we het recept voor dit Boursin brood maar ook een sodabrood met pesto-tomaat en kaas, spinazie-feta, spek – biesblook en kaas, ham – rozijn en olijf – súper lekker allemaal. Het cake-achtige karakter van het brood komt naar voren in het zoete hoofdstuk waarin we broden vinden met banaan-hazelnoot, kokos-limoen en witte chocolade en koffie-dadel en walnoot.

Zou je graag wat willen experimenteren met brood bakken maar wil je wel snel klaar zijn en niet al te moeilijk doen, dan is Sodabrood uit eigen oven een mooie en lekkere start. Iedereen kan een sodabroodje bakken!

Sodabrood uit eigen oven is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com voor €22,50.

Boursin sodabrood

Boursin sodabrood

Boursin sodabrood

Zoals ik al zei koos ik voor het recept voor Boursin sodabrood uit het hartige hoofdstuk. Ik ben gek op Boursin en smeer het altijd graag op brood, maar het verwerken in een brood leek me ook een prima idee. Ik moet zeggen dat ik het recept niet 100% heb gevolgd en dat hierdoor mijn sodabroodje waarschijnlijk wat lager is uitgevallen. Zo ben ik heel eigenwijs geweest en heb ik de droge ingrediënten niet gezeefd. Ook had ik geen patisseriebloem of Zeeuwse bloem in huis en heb ik dit vervangen door goedkoop patentbloem uit de supermarkt. In plaats van volkorenmeel gebruikte ik volkoren speltmeel. Tot slot was het cakeblik dat ik gebruikte iets groter, waarschijnlijk de reden voor mijn wat lagere broodje.

Desalniettemin vond ik het érg lekker brood. Je proeft de Boursin ontzettend goed en dit brood was heerlijk om te eten bij een kommetje mosterdsoep. Deze gaat zeker in de herhaling hier.

No ratings yet

Boursin sodabrood

Porties1 klein brood
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren verpakt buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

 • bakblik van ca. 18x9 cm

Ingrediënten

 • 120 g patisseriebloem, Zeeuwse bloem of speltbloem
 • 100 g volkorenmeel
 • 3 g baksoda
 • 3 g zout
 • 220 g karnemelk
 • 120 g Boursin
 • 10 g appelciderazijn
 • paneermeel - ter decoratie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 210℃ boven- en onderwarmte. Vet het bakblik in en bekleed deze met bakpapier.
 • Zeef boven een ruime kom de bloem, meel, baksoda en zout. Voeg de zemelen van de meel die achterblijven in de zeef ook toe.
 • Meng in een maatbaker de karnemelk, Boursin en appelciderazijn met een staafmixer of vork.
 • Schenk de natte ingrediënten bij de droge en meng tot er geen losse bloem meer te zien is. Schraap het deeg bij elkaar.
 • Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrooi het brood met paneermeel.
 • Maak met een scherp, nat mes een snee tot op de bodem van het bakblik, over de lengte van het deeg.
 • Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Dek de bovenkant, als die te snel bruin kleurt, na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie.
 • Het brood is gaar als een satéprikker schoon uit het brood komt.
 • Til het brood uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Boursin sodabrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close