Hoera voor degenen die in de zomermaanden jarig zijn, met deze citroentaart met witte chocolade & lemon curd steel je sowieso de show!
In mijn gezin is er niemand in de zomermaanden jarig en dit zorgt ervoor dat op onze verjaardagen niet vaak echt frisse taarten op tafel staan. Tel daarbij op dat ik op warme dagen eigenlijk nul zin heb om te bakken en er daardoor ook weinig zomertaarten op OMF staan.
Daar moest verandering inkomen vond ik en dus ben ik de keuken in gedoken. Ik maakte een heerlijk frisse taart op basis van citroen en lemoncurd en voegde daar witte chocolade aan toe voor het zoetje.
Citroentaart maken
Voor het maken van de citroentaart gebruikte ik een basis cakerecept en voegde daar lekker veel citroen aan toe.
Mijn basis cakerecept bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten die in dezelfde verhouding terug komen. Door die verhoudingen aan te houden, kun je eigenlijk ieder soort cake maken! In het geval van deze citroentaart betekent dat:
- 200g suiker
- 200g bloem/zelfrijzend bakmeel
- 200g boter
Als ik geen taart had willen maken maar een cake (type oma’s cake), dan zou ik daar 4 eieren en een lepeltje melk aan toevoegen. Met alle andere ingrediënten kun je dan lekker naar hartenlust variëren.
Ik wilde dat de frisse smaak van citroen in de hele taart terug zou komen, dus ik verwerkte lemoncurd in de vulling en liet de citroen ook weer terugkomen in de botercrème. Zie je die lemoncurd zo lekker uit de taart oozen? Is toch geniaal!
Denk niet dat deze citroentaart onwijs zuur smaakt trouwens, juist door ook witte chocolade te gebruiken en (meer dan) voldoende suiker, is de taart juist friszoet.
Mocht je een wat meer tropisch tintje willen toevoegen, dan kun je ook prima limoen gebruiken in plaats van citroen.
Frisse zomertaart
Door de hoeveelheid citroen is dit natuurlijk al een frisse zomertaart geworden.
Ik koos er deze keer niet voor om de taart rijkelijk te decoreren en ging voor witte chocolate chips en eetbare bloemblaadjes. De witte chocolate chips zijn overigens de bakvaste variant. Als in: die smelten niet zodra ze warm worden.
Voor deze taart maakt dat eigenlijk niet zoveel uit omdat ze worden toegevoegd aan de (koude) taartvulling, maar mocht je bakvaste chocolatechips willen gebruiken voor andere recepten; ik gebruik altijd deze. Ik heb ze standaard op voorraad in alle chocoladesmaken en gebruik ze váák.
Ze zijn ook lekker in zelf gemaakte granola bijvoorbeeld.
Goed, genoeg over die witte chocolade.
Ik kan me namelijk ook voorstellen dat het hartstikke lekker is om de zomertaart af te toppen met aardbeien of ander zomerfruit. Kan eigenlijk nooit mis gaan hè. Kies voor een combinatie van aarbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen… Ziet er niet alleen fantastisch kleurrijk uit, het smaakt ook nog eens top!
Vier je een volwassen feestje, dan is het erg lekker om de aardbeien van tevoren in limoncello te laten marineren. Méga smaakbommetjes gegarandeerd en de aardbeien behouden gewoon hun zoete smaak.
Waar je ook voor kiest: deze frisse citroentaart gaat het ongetwijfeld goed doen op zomerfeestjes.
Lemon curd recept
Zoals je al hebt kunnen zien, heb ik de taart gevuld met witte chocolade en lemon curd. Omdat ik niet héél erg fan ben van (grote) taarten bakken, koos ik voor gemak en kocht ik een potje Lemon Curd van Chivers. Die vind ik altijd erg lekker.
Wil je toch zelf aan de slag, dan heb ik een lekker lemon curd recept voor je dat je kunt volgen.
Je kunt lemon curd na gebruik het beste in de koelkast bewaren. Door het zuur/zoetgehalte blijft het daar wel even goed. Handig, zo kun je de curd ook gebruiken voor andere recepten.
Met je eigen gemaakte lemon curd (of die uit een potje), kun je ook het makkelijke Frambozentaartje met Mascarpone en Lemoncurd maken, die is ook perféct voor de zomer. Of mijn No bake lemoncurd & frambozencheesecake.
Hier vind je overigens een overzicht van al onze taart recepten. Dat zijn er nogal wat; ik weet zeker dat er meer lekkere recepten voor je tussen zitten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Citroentaart met witte chocolade & lemoncurd
Benodigdheden
- 2 springvormen, 20 cm doorsnede
- elektrische (hand)mixer
- spuitzak met gladde spuitmond
Ingrediënten
Citroencake
- 200 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 el lemoncurd
- 200 g bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- sap & zeste van 1 citroen
Citroen botercrème
- 200 g ongezouten roomboter – zacht
- 200 g naturel roomkaas
- 100 g poedersuiker
- zeste van 1 citroen
Vulling
- 50 g lemoncurd
- 1 handje witte chocolate chips
Instructies
Citroencake
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Vet de springvormen in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop voor de cakes de boter met kristalsuiker luchtig. Voeg daarna een voor een de eieren toe en tot slot de lemon curd.
- Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en het citroensap + -zeste toe en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
- Vul iedere springvorm met de helft van het cakebeslag en bak de cakes in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je verder gaat.
Citroen botercrème
- Klop voor de botercrème de boter met de roomkaas tot een klontvrije mix en voeg dan de poedersuiker toe. Klop nog even goed door en klop als laatste de citroenzeste door de crème.
- Schep de botercrème in een spuitzak met gladde spuitmond.
Taart opbouwen
- Neem één cakeplak en bestrijk de bovenkant met een dun laagje botercrème. Spuit langs de rand een opstaand randje van de crème.
- Verdeel de lemoncurd en witte chocolatechips in het midden, binnen de randen van de botercrème.
- Leg de volgende cake daar bovenop.
- Smeer de hele taart in met botercrème en decoreer de bovenkant er ook mee. Zet de citroentaart vervolgens in de koelkast om op te stijven.