Citroencheesecake met frambozen en lange vingers

Deze citroencheesecake met frambozen en lange vingers is bijna een klassieker te noemen. Ik maakte het recept al eerder voor mijn CHEESECAKE boek, die helaas niet meer verkrijgbaar is, en serveerde de cheesecake jaren geleden ook al tijdens het pop-up cheesecakecafé.

Het is een echte publieksfavoriet, want mensen die dol zijn op cheesecake zijn bijna als vanzelf ook dol op de frisse smaak van deze variant. Dat is allemaal te danken aan het gebruik van citroen en frambozen in de vulling.

Vergis je echter niet: zo standaard is deze cheesecake niet! Hij is namelijk voorzien van een cakebodem in plaats van een koekbodem en heeft verstopte lange vingers in het beslag. En dat maakt de cheesecake uitermate geschikt voor een feestje op een zonnige (lente)dag.

cheesecake citroen frambozen

Cheesecake citroen frambozen

Er zijn een aantal dooddoeners wat mij betreft, als het aankomt op cheesecake:

  1. droge cheesecake die uit elkaar valt als je er een hap van wilt nemen – brr;
  2. cheesecake die véél te boterig smaakt

Ik kan je beloven dat deze cheesecake citroen frambozen beide minpunten absoluut niet heeft. De taart is heerlijk smeuïg en de botersmaak is in de verste verte niet te bekennen.

De luchtige cakebodem zorgt er op zichzelf al voor dat de cheesecake niet te stevig wordt en het cheesecakeslag zelf is heerlijk romig. Het toevoegen van citroen zorgt voor een heerlijk frisse smaak en in combinatie met de frambozenpuree is dat een echte hit.

Citroencheesecake bakken

Omdat ik een cakebodem gebruik in plaats van een koekbodem voor deze citroencheesecake, bak je de taart in twee etappes:

  1. Je bakt eerst het cakebeslag voor. Dit doe je gedurende 20-25 minuten. Helemaal gaar hoeft de bodem nog niet te zijn, de cheesecake moet zo immers nog weer terug de oven in. Het voorbakken van de cake mag op 180 graden Celsius, bij voorkeur boven- en onderwarmte.
  2. Laat de cakebodem lichtjes afkoelen en verdeel daarna de lange vingers, frambozenpuree en het cheesecakebeslag over de springvorm. Draai de oven terug naar 150 graden Celsius en plaats een schaal met een laagje water van ong. 1-2cm onderin de oven. Dit ‘waterbad’ zorgt ervoor dat de cheesecake minder kans heeft om te scheuren. Bak de cheesecake daarna nog eens 75 minuten in het midden van de oven.

Citroencheesecake met frambozen laten afkoelen

Zoals met iedere gebakken cheesecake, is het ook hier belangrijk dat je de citroencheesecake rustig laat afkoelen. Doe dat bij voorkeur eerst door de taart nog een uur in de oven te laten staan, met de ovendeur op een kier. Tip: steek er een pollepel tussen als jouw ovendeur niet uit zichzelf op een kier kan staan.

Vervolgens mag de cheesecake op het aanrecht helemaal afkoelen naar kamertemperatuur en daarna mag hij nog minimaal een uur of 6 de koelkast in.

Jep, een gebakken cheesecake kun je écht niet dezelfde dag al eten. Door het goed laten afkoelen wordt de textuur namelijk romig en wordt de cheesecake iets compacter. Eet je hem al te snel dan zul je merken dat de citroencheesecake een beetje sponzig is. Hartstikke zonde!

citroen framboos lange vingers
frambozen cheesecake

Frambozen cheesecake

Net als een aardbeiencheesecake is een frambozen cheesecake ook vrij standaard, vind je niet? Zodra de verse frambozen in het seizoen zijn, kom je in iedere horeca gelegenheid wel een taartje met frambozen tegen.

Je hoeft voor deze citroencheesecake echter niet per se te wachten op het frambozenseizoen. Ja, in het recept heb ik het over verse frambozen, maar van mij mag je ook frambozen uit de vriezer gebruiken. Laat ze dan wel even goed ontdooien, anders kun je het fruit niet pureren.

Voor de cheesecake heb je in totaal 300g frambozen nodig plus eventueel nog een beetje extra ter garnering van de taart. De meeste frambozen pureer je in een hakmolentje of met een staafmixer en gebruik je om het cheesecake beslag mee op smaak te brengen.

Ik gebruik de helft van het beslag om over de lange vingers op de taartbodem te scheppen. Zo zuigen de lange vingers de frambozensmaak echt in zich op, super lekker is dat. Eventueel zou je ook een beetje water aan dat deel van de frambozenpuree kunnen toevoegen, zodat je de lange vingers echt door het sap kunt wentelen. Dan worden ze nog intenser van smaak!

De rest van de frambozenpuree swirl ik door het cheesecakebeslag. Schep de puree op het cheesecakebeslag in de springvorm en swirl met behulp van een satéprikker de puree door het beslag. Ziet er echt práchtig uit, zowel voor als na de baktijd.

Garneer de cheesecake tot slot met wat verse frambozen en eetbare bloemetjes en je hebt een prachtige lentetaart te pakken.

Ben je dol op de combinatie van frambozen en cheesecake? Dan vind je de No bake witte chocolade & frambozencheesecake of No bake lemoncurd & frambozencheesecake waarschijnlijk ook erg lekker.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

citroencheesecake frambozen
No ratings yet

Citroencheesecake met frambozen & lange vingers

Als je op zoek bent naar een frisse, mooie en speciale cheesecake dan zit je met deze citroencheesecake met frambozen & lange vingers zeker goed. Deze taart heeft een bodem van cake en dat maakt hem extra lekker.
Porties1 taart (23 cm)
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Opstijven 8 uur
Totale tijd 10 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • springvorm (23 cm doorsnede)
  • vel bakpapier
  • elektrische (hand)mixer
  • ovenschaal met laagje water
  • satéprikker

Ingrediënten

Cakebodem

  • 100 g boter – op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-aroma
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 12 lange vingers
  • 150 g verse frambozen – gepureerd

Citroencheesecake

  • 600 g naturel roomkaas
  • 125 g crème fraîche
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 el maizena
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 2 citroenen
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 150 g verse frambozen – gepureerd

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Klop voor de cheesecakebodem de boter met kristalsuiker luchtig.
  • Voeg de eieren, vanillearoma en een snufje zout toe en klop mee tot de eieren volledig zijn opgenomen.
  • Schep tot slot het zelfrijzende bakmeel bij de andere ingrediënten in de kom en spatel alles tot een klontvrij cakebeslag. 
  • Stort het beslag in de springvorm en bak de cakebodem in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
  • Laat de cakebodem afkoelen en draai de oven terug naar 150°C. Plaats ook vast een ovenschaal met een laagje water onder in de oven. 
  • Verdeel de lange vingers over de gebakken cakebodem en schep hier de frambozenpuree overheen.
  • Doe de roomkaas, crème fraîche, kristalsuiker, maïzena, citroensap en -rasp in een kom en klop dit romig.
  • Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier. Spatel deze rustig door het cheesecakebeslag.
  • Stort het cheesecakebeslag in de springvorm.
  • Schep de rest van de gepureerde frambozen op het cheesecakebeslag en swirl deze met een satéprikker door het beslag.
  • Bak de cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cheesecake volledig afkoelen en vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast. 
  • Garneer de cheesecake de volgende dag naar wens.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheesecake, citroencheesecake, fastfood friday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close