Ik heb voor OMF al meerdere scones-recepten gemaakt en hoewel die allemaal wel zijn gelukt, is geen enkele scone ZO goed gelukt als deze citroen-maanzaad scones. Ik bedoel: kijk nou naar de foto! Ze zien er toch perfect uit? Lekker luchtig, een beetje kruimelig en bovendien heel erg lekker van smaak. Omdat ik de scones maakte met het paasontbijt in mijn achterhoofd, heb ik ze voorzien van een fris citroenglazuur. Dat hoef je natuurlijk niet te doen. Deze scones smaken namelijk al lekker fris en ze zijn perfect om te serveren met een flinke lepel clotted cream en eventueel een lepeltje lemoncurd. Als je nu de zomer nog niet in je bol hebt, dan weet ik het ook niet meer!
Bij het maken van broodjes zijn we eraan gewend om het deeg lekker lang te kneden zodat de gluten hun werk gaan doen. Bij scones is dat juist NIET de bedoeling. De ingrediënten moeten wel even gemengd worden natuurlijk, maar het is helemaal niet erg als je hier en daar nog een stukje boter ziet zitten. Dit zorgt namelijk voor die lekkere flaky textuur die je graag wilt hebben bij scones. Niet overmixen is dus eigenlijk hetgeen dat ik je mee wil geven en de beste controle hou je in dit geval door met je handen te werken. Laat die keukenmachine dus lekker staan en ga met je handen aan de slag.
Eenmaal gemengd is het deeg overigens nog best een beetje plakkerig. Dat hoort zo en in dit geval is het niet erg om het aanrecht even flink te bebloemen voordat je het deeg voor de citroen-maanzaad scones gaat uitrollen en uitsteken.
Citroen-maanzaad scones
Benodigdheden
- deegroller
- bakplaat met bakpapier
- koekjesuitsteker van 5-7cm doorsnede
Ingrediënten
Scones
- 300 g bloem
- 2 el kristalsuiker
- 1 el bakpoeder
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 1 tl maanzaadjes
- 75 g koude boter - in blokjes
- 1 ei
- 150 ml melk
Glazuur
- 50 g poedersuiker
- 2 tl citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
- Kneed de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, zout, citroenrasp, maanzaadjes en de boter even snel door tot een grof geheel.
- Klop het ei met de melk los en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Kneed dit tot een soepel maar kruimelig deeg. Kneed vooral niet te lang!
- Bebloem het aanrecht en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 cm dik.
- Steek met een koekjesuitsteker van 5-7cm doorsnede cirkels uit het deeg en leg deze op de bakplaat.
- Bak de scones in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar.
- Maak het citroenglazuur door de poedersuiker en het citroensap door elkaar te roeren. Voeg meer poedersuiker toe als het glazuur te dun is en meer citroensap als het te dik is.
- Sprenkel het glazuur over de scones en serveer ze direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Be warned..dit recept klopt helaas niet. Deeg wordt mega plakkerig en niet goed gaar ondanks langere baktijd. :(