Ik vroeg jullie laatst via Instagram naar verzoekjes en een aantal van jullie gaven aan wat vaker groenten te willen zien. Gerechten met groenten in de hoofdrol heb ik het dan over. Kan hoor, bij deze een variatierecept op de klassieke bourguignon: champignon bourguignon! Of eigenlijk moet ik het paddenstoelen bourguignon noemen want ik gebruikte een mix van diverse paddenstoelen voor dit gerecht. Het vlees liet ik achterwege, de rest van de ingrediënten hield ik zo goed als hetzelfde. Qua smaak dus een échte Franse stoof maar dan helemaal vegetarisch. Worden we blij van toch? Hoewel je denkt dat deze Champignon Bourguignon wat weg heeft van de paddenstoelenstoof die ik al eerder deelde op Ohmyfoodness, is de smaak toch echt wezenlijk anders. De rode wijn voegt enorm veel smaak toe aan dit stoofgerecht. Bij voorkeur die niet achterwege laten dus!
Bijgerechten
Aangezien ik ongetwijfeld de vraag ga krijgen wat je het beste kunt serveren bij deze champignon bourguignon, hierbij een paar ideeën! Zelf vind ik iets van aardappelpuree het lekkerste bij de bourguignon. De gepureerde aardappels nemen namelijk zo lekker de saus van het gerecht op.
Uiteraard kun je de champignon bourguignon ook serveren met een vers stokbroodje. Stiekem is dat overal lekker bij, toch?
Champignon Bourguignon
Ingrediënten
- 2 middelgrote uien - gesnipperd
- 3 teentjes knoflook - fijngehakt
- 2 winterpenen - geschild en in blokjes
- 1 kg gemengde paddenstoelen* - grof gesneden
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 el tomatenpuree
- 3 el bloem
- 300 ml rode wijn
- 300 ml paddenstoelenbouillon
- 250 g zilveruitjes - uitgelekt
- peper en zout
Instructies
- Verhit een klontje boter in een diepe pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot de ui glazig begint te zien.
- Voeg de winterpeen en gemengde paddenstoelen toe. Doe ook de tijm, laurierblaadjes en tomatenpuree in de pan. Bak het geheel al omscheppend een minuut of 5.
- Doe de bloem in de pan en bak deze 5 minuten mee.
- Blus af met de rode wijn en paddenstoelenbouillon.
- Breng het geheel aan de kook en laat de stoof 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door om te voorkomen dat de bourguignon aan de bodem van de pan vast koekt.
- Voeg aan het einde van de kooktijd de zilveruitjes aan het gerecht toe en breng de bourguignon op smaak met peper en zout.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Lijkt mij erg lekker. Kan het ook in de slowcooker? Welke stand zou je dan aanraden en hoe lang? Moeten de hoeveelheden qua bouillon en wijn dan ook aangepast? Zo ja wat raad je aan qua hoeveelheden?
Dat kan zeker. 6 uur op Low of 3 uur op High moet dan voldoende zijn. Ik zou de bouillon achterwege laten en enkel het bouillonblokje toevoegen. De rode wijn mag gehalveerd worden naar 150 ml en de bloem kun je weglaten. Mogelijk is het wel nodig om de bourguignon richting het einde zonder deksel te laten stoven of een maïzenapapje te gebruiken om het iets in te dikken.
Dank voor je reactie. Alvast fijne feestdagen gewenst!