Challenge: Veertien dagen Vegan – De evaluatie

Na twee weken kwam er vrijdag een einde aan mijn Veertien dagen Vegan challenge. Vandaag vertel ik je hoe ik het vond, welke veranderingen ik merkte en wat ik hierna meeneem in mijn eetgewoontes. Geen idee waar ik het over heb? Lees dan hier mijn uitleg en hier een verslagje over de eerste week. Ook vandaag zal ik aan de hand van een aantal punten omschrijven hoe ik de challenge heb ervaren.

Fysiek
Na twee weken kan ik met zekerheid zeggen dat deze challenge goed is geweest voor mijn darmen. Zoals ik ook in het eerste verslag schreef, heb ik een gezondere en regelmatigere stoelgang en geen vreemde krampen meer.
Daarnaast voel ik me nog steeds lekker energiek, gezond en fit. Daar is in de tweede week niets aan veranderd. Wel begon ik in de tweede week iets heel anders te merken: mijn huid! Mijn huid zit er een stuk beter uit, minder puistjes en wat me vooral opviel: minder rode wangen! Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat ik nou eenmaal ‘last’ van roodheid had, met name op mijn wangen. Maar na deze twee weken veganistisch eten, is die roodheid al een stuk minder en soms niet eens te zien! Fijn!
Ook stapte ik vrijdagochtend weer op de weegschaal, -1,8. Dat betekent dat ik in twee weken bijna 4 kilo ben afgevallen. Natuurlijk is dat een reactie van je lichaam op een (grote) verandering in je eetpatroon, maar vervelend vond ik het niet!

Praktische zaken
Qua boodschappen doen merkte ik al meteen dat het na een week al makkelijker gaat. Je weet waar je op moet letten, herkent dingen op de ingrediëntenlijst en maakt vanzelf bepaalde keuzes. Ik heb van alles geprobeerd in de keuken, vleesvervangers, sojaproducten, etc. Gelukkig vind ik koken erg leuk, dus deze experimentjes vond ik alleen maar interessant. Verder waren er deze week traktaties op het werk, afspraken en verjaardagen waar je van alles aangeboden wordt, maar hier had ik totaal geen moeite mee. Wat ik hierbij vooral merkte, was dat ik de traktaties (of de taart en al het andere lekkers op verjaardagen) niet als verleiding of verboden voedsel zag, maar gewoon als iets waarvoor ik kies het niet te eten. Deze manier van denken heeft me (onbewust) veel houvast gegeven. Ook in de supermarkt baalde ik niet dat ik bepaalde lekkere dingen niet mee kon nemen, ik zag het als een keuze die ik maakte. Ik kies ervoor om deze producten/ingrediënten niet te eten, dus laat ik dit staan.

En hoe nu verder?
Ik heb veel geleerd de afgelopen weken, met verbazing naar ingrediëntenlijsten gekeken (huh? Hier hóórt toch ei in?) en veel keuzes gemaakt. Nu is mijn challenge voorbij, met gemengde gevoelens bereikte ik het einde. Aan de ene kant heel blij met mijn eetpatroon van de afgelopen twee weken, aan de andere kant ook weer zin om bepaalde dingen te maken/eten die niet vegan zijn. De volgende dingen neem ik mee vanuit mijn challenge naar mijn eetpatroon:
– veel minder vlees eten. Vlees heb ik niet gemist (zeker door de vleesvervangers op groentebasis)
– melkproducten voor een groot deel laten staan (op af en toe een toetje na: I <3 toetjes)
– meer experimenteren met vegan/vega voornamelijk voor het diner
– lekker veel groente en fruit blijven eten
– bewustere keuzes maken (wel/geen vlees, wel/niet vegan)

Al met al kan ik iedereen deze challenge aanraden. Ik ga je niet uitdagen het ook eens te proberen, het is een keuze die je moet (willen) maken. Het is erg interessant om te doen, je leert een hoop en het is toch wel bijzonder om te zien hoe je lichaam reageert op zo’n wijziging in je eetgewoontes. Moeilijk vond ik het zeker niet! In de comments op het vorige verslag las ik al dat er wat mensen zijn die het ook willen gaan proberen, leuk! Laat vooral weten (via twitter, facebook of gewoon in de comments) hoe het je afgaat, ik ben benieuwd!

O ja, wil je weten wat ik dan zoal gegeten heb de afgelopen weken, lees dan hier mijn eetdagboek!

Join the Conversation

 1. Mirjam says:

  Super! Ik probeer af en toe is een dagje vegan te eten. Ik ben al vega :) ben alleen ontzettend dol op kaas en ei! Al vind ik bijv. avocado op brood ook erg lekker. En zoveel kilo lichter, wauw!

 2. Maura - YLT says:

  Wauw wat knap. Het lijkt mij echt heel moeilijk, want ik ben echt dol op kaas en zuivel. En dat je er zoveel van afvalt joh, wow.

 3. Geweldig om te lezen!!!! Ik ben super trots op je! vind het geweldig om je te volgen! wat een fantastisch mooie website en super leuke blog! ga zo door!!!

  maar ik snap het even niet, hier staat wat anders als je Weight Watchers blog?! ivm maandelijkse periode.. of ligt het aan mij… Groetjes Suzanne

  1. Sabine Author says:

   Ik zag ook een mailtje van je binnenkomen, maar ik reageer maar even hier voor het geval er bij meer mensen onduidelijkheid is! Annebeth heeft de Veertien dagen Vegan Challenge gedaan, niet ik! Onderaan het artikel kun je ook zien dat ‘ie niet door mij gepubliceerd is :)

 4. Suzanne says:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan. Ik heb er ook lang over getwijfeld om te doen. Vegan lijkt me vooral lastig omdat ik dol ben op eieren. Je zet me wel aan het denken, misschien toch ook maar eens proberen.

 5. MySimplySpecial says:

  Wat leuk om te lezen! Ben benieuwd hoe ik hier op zou reageren!

 6. Marije says:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan! En al helemaal goed dat je verbetering in je lichaam en geest ziet. Echt vegan eten lijkt me niet iets voor mij, maar minder vlees eten doe ik sowieso al door mijn man die vegetariër is. Dat was eerst ondenkbaar, nu heel normaal.

 7. GerJanne says:

  Oh wat knap dat je het volgehouden hebt! Het lijkt me best ingewikkeld, maar het zal ook vast een kwestie van wennen zijn.
  Ik ga nu even in je eetdagboek lezen.
  XXX

 8. Wat leuk om te lezen! Ik heb afgelopen jaar meegedaan aan de vegan challenge (30 dagen) en eet sindsdien zoveel mogelijk plantaardig. Als ik thuis eet kook ik sws alleen nog vegan. Wanneer ik bij vrienden/familie enz ga eten maak ik een uitzondering naar vegetarisch. Als je inderdaad alleen al bewust wordt van je eten ben je al een heel eind op de goede weg!

  -Joy-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close