Eetdagboek Veertien dagen Vegan

Velen van jullie waren erg benieuwd naar wat er op het (veganistische menu) stond tijdens mijn ‘veertien dagen vegan’ challenge. Niet alleen jullie waren benieuwd, eigenlijk iedereen die ik sprak wilde weten ‘wat ik dan wél at’. Vandaag geef ik je in dit eetdagboek een idee van wat ik zoal eet gedurende de challenge, geef ik hier en daar wat uitleg en tips. Je zult zien dat het echt niet heel ingewikkelde dingen zijn en zeker niet alleen maar hypergezonde maaltijden. Heb je nog lekkere recepten of tips voor me? Deel ze dan vooral, ik vind het leuk om nieuwe (vegan) dingen uit te proberen!

Ontbijt:
Mijn ontbijt was doordeweeks vrij eentonig. Dit komt omdat ik ’s ochtends vrij vroeg opsta om naar mijn werk te gaan en dus weinig tijd heb. Meestal bestaat mijn ontbijt uit: 2 donkere boterhammen met pindakaas.
De meeste broden van Albert Heijn en C1000 zijn veganistisch, toch las ik voor de zekerheid altijd even de ingrediëntenlijst. Ook de pindakaas die ik in huis heb, is veganistisch (volgens mij Euroshopper of c1000 basis). Daarbij eet ik een stuk fruit, vaak een mandarijntje, wat druiven en/of een halve banaan.
In het weekend maak ik er wat meer werk van, dan rooster ik mijn boterhammen en beleg ik deze met hummus en gegrilde groeten en sla of avocado en tomaat (zo lekker!).
Bij mijn ontbijt drink ik een grote mok thee. Eerder dronk ik vaak een glas melk ’s ochtends, tijdens de challenge natuurlijk niet. Ik heb verschillende melkvervangers geprobeerd (op basis van soja, amandel of rijst), maar geen van allen vond ik lekker (genoeg). Dat heb ik dus maar laten staan.

Lunch

Lunch:
Ik lunch meestal thuis, ik heb dan wat meer tijd, dus kan lekker uitpakken. Als je me volgt op instagram, heb je regelmatig mijn lunch voorbij zien komen. Natuurlijk kan ik ook hier wel weer boterhammen met pindakaas nemen, maar ik koos natuurlijk niet voor de gemakkelijkste optie. Vaak pakte ik een wrap (de tomatenwraps van AH zijn lekker!) of een maaltijdpita en vulde deze. Ik vul ze dan met gegrilde of gebakken groente en sla. De groente die in de wrap of pita ging, hing af van wat er in de koelkast lag. Favorieten waren; ui, champignons, paprika, courgette, tomaat en aubergine. Eigenlijk combineerde ik gewoon de dingen waar ik zin in had en bakte ze dan met wat knoflook en peper. De wrap besmeerde ik dan eerst met een laagje hummus, legde daar de groenten bovenop, bedekte dat met een bergje sla en klaar! Laatst roerde ik een klein beetje ketchup door de gebakken groenten, ook érg lekker!
Had ik zin in wat anders, dan maakte ik een salade. Zoals bijvoorbeeld een rijst-, bulgur- of quinoasalade.
Ook at ik vaak geroosterde boterhammen met hummus, gegrilde paprika en komkommer (en soms nog wat rucola). Heerlijk!
Je leest het, hummus is een grote favoriet!

Diner

Diner:
Het avondeten vond ik vaak wat lastiger. Nu scheelt het dat ik één keer per week een eetplanning/ boodschappenlijst maak, dus maar 1 keer hoef na te denken over wat ik zou eten. Wat het wel lastig maakte, is dat ik niet voor 1 kook. Mijn vriend eet natuurlijk ook mee en zoals je hebt kunnen lezen was hij niet razend enthousiast over het hele vegan-idee. Voor hem heb ik dus ‘gewoon’ gekookt. Gelukkig viel dat hartstikke mee, soms zette ik een extra pannetje voor hem op, soms at hij hetzelfde als ik. Wat heb ik de afgelopen dagen gegeten:
– ‘Quinotto’ – risotto van quinoa met paddestoelen
– Uiensoep met gevulde maaltijdpita
– Bruine rijst met gebakken groenten in mosterd’room’saus (met ‘kookroom’ op basis van soja)
– Andijviestamppot met ananas en ‘kipstukjes’
– Bruine rijst met gewokte groenten en ‘wokreepjes’ in zoete sojasaus
Italiaanse tomatensoep met bruscetta
– Rode kool, aardappeltjes uit de oven en pittige falafelballetjes
– Spaghetti met tomatengroentensaus
– Hutspot met ‘spicy sojastukjes’
Zoals je kunt lezen heb ik regelmatig een vleesvervanger geprobeerd. Ik heb de veganistische vleesvervangers van de Albert Heijn geprobeerd (op basis van groenten), maar ook van andere merken, zoals Alpro.
Vinden jullie het interessant om hier een review van te lezen?

Tussendoor:
Als tussendoortje nam ik vaak een stuk fruit, maar natuurlijk heb je soms ook wel zin in wat anders. Zoals ik al zei; ik heb echt niet alleen maar heel gezond gegeten, ik nam echt wel wat lekkers tussendoor. Maar in de meeste gevallen koos ik toch voor de gezonde optie. Een lijstje van gezonde en ongezonde vegan tussendoortjes;
– Kruidnootjes bij de thee (die van AH basic zijn vegan)
– Komkommer en wortel met hummus
– Rijstwafel met pindakaas
– Een stukje speculaasbrok (ook weer van AH basic)
– Naturelchips (of nep-nibbits)
– Cherrytomaatjes en komkommer met een beetje paprikapoeder
– Een stukje pure chocolade
– Handje ongezouten noten (macadamianoten, hazelnoten, amandelen(!), pecannoten)

Dat was wel zo’n beetje mijn eetdagboek, niet echt in dagboekvorm, maar zo kan ik het beter toelichten. Het lijkt namelijk wel alsof ik elke dag hetzelfde eet, wat natuurlijk ook wel zo’n beetje klopt. Maar dat is vooral omdat ik het erg lekker vind en het niet gaat vervelen! Boterhammen met pindakaas vind ik heerlijk en zo’n pita met gegrilde groenten, die sla ik écht niet af!
Laat vooral je vragen/tip achter in de comments! Zaterdag kun je trouwens mijn evaluatie lezen van de ‘Veertien dagen Vegan challenge’, dan deel ik mijn bevindingen van de afgelopen twee weken met je.

Join the Conversation

 1. Mariek says:

  Zodra ik op mezelf woon, ga ik dit ook een keer doen! Ik ben nu al grotendeels vegetariër en bijvoorbeeld vis zou ik niet op willen geven, maar minderen of een keer twee weken zonder lijkt me eens tof om te proberen.

 2. Daniëlle says:

  Ik heb ook een tijdje veganistisch gegeten, gewoon om het uit te proberen, maar als je er echt gewend aan bent dan kan je echt wel lekkere dingen eten, vond ik! Ik was (en ben) ook helemaal gek op hummus :-)

 3. MySimplySpecial says:

  Hummes in combinatie met gegrilde groente ga ik ook eens proberen!

  1. Annebeth says:

   Daar ga je geen spijt van krijgen! :-)

 4. BirdPlanet.nl says:

  Oh dit lijkt me een leuke challenge om een keer te doen wanneer ik 10 dagen voor mezelf moet koken! Die quinoa met paddenstoelen ga ik snel een keer uitproberen.

 5. WeHeartFit says:

  Jammer dat je de melkvervangers niet lekker vond, heb je ook de sojamelkjes met fruitsmaak getest? En ik zou het zeker leuk vinden om een review te zien van de vleesvervangers, ik eet ze zelf ook af en toe!

  1. Annebeth says:

   Nee, ik heb die met fruitsmaak niet getest. Ik heb wel wat zien staan in de supermarkt. Welke raad je me aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close