Challenge: Veertien dagen Vegan

Toen ik tegen mijn vriend zei dat ik twee weken lang veganistisch wilde gaat eten zei hij; ‘Annebeth, je bent gek. Ik doe niet mee, hoor!’  Dat begrijp ik ook wel, want veganistisch eten is een behoorlijke omschakeling. Ik zag het als een uitdaging, dus bedacht ik deze ‘Veertien dagen Vegan Challenge‘. Ik kwam op het idee doordat ik een aantal food-docu’s zat te kijken. In deze documentaires hadden verschillende voedingsdeskundigen en andere experts het over een plantaardig dieet (geen dierlijke producten) en de voordelen hiervan. Nou hoor en lees ik wel vaker over veganisten en vegan, maar ik heb nooit gedacht dat het iets zou zijn dat ik zou doen. Ik hou van mijn stukje kipfilet of biefstuk af en toe, geniet van yoghurt, kwark en kaas en eieren heb ik áltijd op voorraad. Maar toen ik hoorde over de cijfers en studies die bewezen dat het helemaal niet ongezond was om je vlees, melk en eieren opzij te zetten, maakte het me toch nieuwsgierig.

Waarom ga ik Veertien dagen Vegan?
Niet alleen omdat ik benieuwd ben naar de lichamelijke effecten van veganistisch eten (vinden jullie het interessant om daar meer over te lezen?), ook is het voor mezelf een grote uitdaging om gevarieerd en lekker te koken, in de periode dat ik veganistisch eet. Wel moet ik natuurlijk goed in de gaten houden dat ik al mijn voedingsstoffen binnen krijg, maar daar heb ik me in verdiept.
Ik heb veel gelezen over veganistisch eten, omdat ik goed voorbereid wilde zijn. Tijdens het inlezen bedacht ik me dat ik er wel 2 weken voor moest uittrekken. De eerste dagen ben je nog zo druk bezig met uitzoeken wat je wel en niet mag eten, zit je nog niet in het ritme en moet je denk ik nog erg wennen aan je nieuwe dieet. Vandaar de veertien dagen, ik wil het echt goed aanpakken!

go-vegan

Wat mag je dan niet eten?
Veganisme houdt in dat je geen producten gebruikt waarvoor dieren nodig zijn geweest. Veganisten dragen bijvoorbeeld ook geen leer of wol. Ik richt me alleen op eten, dus ik eet geen producten waar dieren voor nodig zijn geweest. Geen vlees of vis, dat is logisch. Maar ook melkproducten en eieren laat ik staan. Die laatste twee zijn wel lastig, omdat melkproducten in erg veel voedingsmiddelen worden verwerkt. Kwestie van goed (érg goed) de verpakkingen lezen. De cappuccino’s moet ik laten staan, net als mijn broodje leverworst.
Daarentegen zijn er veel producten die ik wel mag eten. Naast alle soorten groente en fruit zijn ook paddenstoelen, noten en rijst prima om te eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel lactosevervangers op de markt, dus amandelmelk of sojamelk kan ik naar hartenlust gebruiken. Het is overigens niet zo dat vegan gelijkstaat aan gezond. Neem bijvoorbeeld chips of zoutjes, vaak zijn die wel veganistisch. Of friet, ook vegan, niet gezond. Uiteraard ga ik voor een gezonde versie, maar zo af en toe een chippie mag natuurlijk best!

Ik ben benieuwd hoe het me de komende twee weken afgaat. Ik ben namelijk vandaag begonnen! Zo nu en dan zal ik een update schrijven. Wat vinden jullie leuk/interessant om daarin te lezen? Willen jullie eten wat ik eet en drink op een dag? Of waar ik tegenaan loop? Of wat me juist makkelijk afgaat? En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd of jullie nog goede raad voor me hebben! Zijn er lezers die ook veganistisch leven/eten? Hebben jullie tips of vragen, ik hoor het graag!

Helemaal op de hoogte blijven van mijn vegan-ervaringen? Volg me op twitter: @Annebethdejonge en/of Instagram: annebeth055 (ik heb een slotje vanwege mijn beroep, maar bij een volgverzoek laat ik je toe!)

 Bron plaatje

Join the Conversation

 1. eveline says:

  Knap hoor!
  Ben wel benieuwd naar de variatie die je aanbrengt zodat je het toch 2 weken vol kan houden.

  Krijgen we dat na die twee weken te lezen? :-)

  Ik heb helaas geen Twitter of instagram dus kan je helaas niet volgen.

  Ik ben benieuwd. Heel veel sterkte!

  1. Annebeth says:

   Hoi Eveline,

   Bedankt, ik ben ook wel benieuwd ;-)
   Ik houd jullie op de hoogte ja! Ik plaats een update als ik op de helft ben en aan het einde van de twee weken!

   1. Eveline says:

    Top! :-)
    Heel veel succes

 2. Chantal says:

  Wat gaaf! Ik loop zelf ook al een tijdje met dit idee in mijn hoofd, maar nog steeds niet gedaan. Ik zou het wel fijn/handig vinden als je een soort eetdagboek met ons zou willen/kunnen delen! Dat zou zeker de stap kleiner maken voor mij! Ik ben ook heel benieuwd wat voor lichamelijke effecten dit inderdaad heeft.. Veel succes!

  1. Annebeth says:

   Goed idee, dat eetdagboek!
   Daar ga ik iets mee doen, bedankt voor de tip!

 3. Brenda says:

  Leuk, ik ben heel erg benieuwd en ga je op de voet volgen Annebeth :)

 4. Aranka's Passies says:

  Oei dat is best pittig! Dat is niets voor mij! Veganistisch is wel echt heel heftig, dan gooi je echt je hele leefstijl om. Ben benieuwd hoe het je bevalt, en of het ook gezondheidseffecten oplevert! negatief dan wel positief!

 5. Leuk! Vooral de lichamelijke aspecten vind ik interessant:)

 6. MySimplySpecial says:

  Leuk! Ik ben heel benieuwd hoe t zal gaan!

 7. Annelies says:

  Hallo Annbeth! Internet staat bomvol met goede tips en ideeen over veganistisch eten. Maar soms helpt het om met een veganist van vlees en bloed te praten om te starten. Ik ben zelf inmiddels een jaar veganist en de eerste weken zijn wat puzzelen maar nu gaat het volautomatisch. En gewoon in de supermarkt. Dus mocht je eens willen sparren, ik houd me van harte aan bevolen!
  Misschien een paar punten om vast te delen. De mate van verandering die je moet maken is afhankelijk van de situatie waar je nu in zit. Als je een beetje kunt koken en niet volledig vergroeid bent met je biefstukje, gaat het natuurlijk een stuk makkelijker. Gezondheidseffecten zijn er misschien wel maar niet altijd merkbaar en ook weer afhankelijk van andere factoren. Ik ben zelf altijd een sporter geweest en goed op gewicht dus ik merkte niet zo veel. Anderen merken mogelijk meer. Wat het koken betreft: vaak is het voldoende om een paar ingredienten te veranderen en je eten is al veganistisch. Dat is mij persoonlijk bijzonder mee gevallen! En als je het helemaal makkelijk wilt maken: De Vegetarische Slager, online maar ook bij de Jumbo. Zelfs vleeseters merken het verschil niet en het meeste is veganistisch.

  Heel veel succes!
  Groeten,
  Annelies

  1. Annebeth says:

   Fijn Annelies, dankje!
   Ik zal het onthouden. Ik merkte met boodschappen doen ook inderdaad dat er onwijs veel vervangers te vinden zijn.
   Bedankt voor je tips!

  2. Clarissa says:

   Vleesvervangers van de supermarkt hebben volgens mij wel vaak allerlei toevoegingen die dan juist weer ongezond zijn, maar de vegetarische slager is inderdaad een goede tip! Wel goed dat je veganistisch bent! Ik probeer minder dierlijke producten te eten, maar ik vind het knap moeilijk.

 8. Hester says:

  Oh dus daarom heb je altijd een slotje, ik vroeg het me al af als ik Sabine naar je zag tweeten haha. Ben erg benieuwd hoe je dit gaat ervaren, veel succes!

 9. aMuse Rouge says:

  Leuk!

  Zelf heb ik er eventjes over getwijfeld of ik zou meedoen met Vegan Mofo, maar ik wist niet of ik genoeg inspiratie zou hebben om een maand lang elke dag gevarieerd en lekker vegan te koken.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en receptjes!

 10. Sabrina says:

  Wat gaaf! Succes in ieder geval!

 11. Antoinette says:

  Interessant! Goed van je. Veel succes. Ben benieuwd hoe het de komende weken zal gaan en wat je allemaal zult klaarmaken. Xxx

 12. Clarissa says:

  Leuk en veel succes! En die cappucino’s hoef je echt niet te laten staan hoor, want je kunt ze nu bijna overal krijgen met sojamelk! Dat is nog lekkerder ook, vind ik zelf. :)

 13. Con leche says:

  Wat leuk dat je dit gaat proberen! Ik ben vooral benieuwd of je verschil merkt in hoe je je voelt en of het ‘makkelijk’ is om bepaalde gerechten vegan te maken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close