Challenge: Veertien dagen Vegan – hoe gaat het?

Alweer een week geleden kondigde ik aan met een challenge te gaan beginnen. Ik daagde mezelf uit om veertien dagen vegan te eten. Hoe, wat en waarom, lees je hier. Vandaag een update over de eerste week, hoe gaat het? Aan de hand van de vragen die ik op Twitter en Instagram kreeg, heb ik een klein overzichtje gemaakt van mijn ervaringen tot nu toe.

Fysiek
Net als ik, waren jullie erg benieuwd naar de effecten op fysiek gebied, de lichamelijke veranderingen. Om maar meteen met het gezelligste te beginnen (dan hebben we dat ook maar gehad): de stoelgang. Goed, mijn stoelgang is sinds de afgelopen week een stuk regelmatiger en gezonder. Had ik eerder nog regelmatig darmkrampen, de afgelopen week heb ik nergens last van gehad. Zullen we het daar maar bij houden?
Ook de weegschaal gaf duidelijk aan dat er een verandering aan de gang is. Vrijdagochtend gaf hij -2,1 kg aan. Je moet daarbij wel in je achterhoofd houden dat je lichaam op zo’n manier reageert als er iets verandert in je eetpatroon. Ik heb waarschijnlijk dingen (moeten) laten staan waar je vocht van vasthoudt. Ik was in ieder geval behoorlijk verbaasd vanochtend, want voor mijn gevoel heb ik net zoveel gegeten en gedronken als voor de challenge.
Nog een fysiek punt waar ik enorm verschil in merk: mijn energie. Zodra ik opsta voel ik me energiek en heb de hele dag een fit gevoel. Snakte ik eerder op maandagochtend nog naar een koffie verkeerd of hazelnoten-latté, nu heb ik energie voor tien en heb ik geen caffeïne nodig. Als ik een blokje om ga, loop ik met plezier twee keer zo ver, fiets om naar mijn werk en naar huis. Ik ben opgewekter en voel me goed!
Dan een puntje waarvan ik niet zo goed weet of dat bij fysiek past, maar ik zet het er toch maar bij. Ik vóel me gezond. Ik twijfel dus of dat hierbij hoort, omdat ik ook denk dat het een beetje tussen de oren zit. Ik eet veel gezonde dingen, dus misschien voel ik me daardoor ook gezond (?). Iemand hier een verklaring/theorie voor?

Praktische zaken
Met praktische zaken bedoel ik dingen als boodschappen doen, koken, dat soort dingen. Het begon natuurlijk allemaal met boodschappen doen. Ik doe mijn wekelijkse boodschappen altijd op donderdag en haal gedurende week hier en daar verse groenten e.d. Mijn boodschappenlijst van donderdag de 31 was erg uitgebreid, maar niet bijzonder veel langer dan normaal. Wat wel langer dan normaal was, was de tijd die ik donderdagavond in de supermarkt heb rondgelopen. Ik ben blij dat onze supermarkt tot 21 uur open is, want ik was half acht binnen en liep tien over half negen de deur weer uit. Nou had dat best sneller gekund, maar omdat ik zo bezig was met vegan, heb ik van allerlei producten de ingrediëntenlijst eens goed bekeken. Of ik ze nou nodig had of niet.
De producten die ik wél nodig had, heb ik natuurlijk extra goed bekeken. Ik had een lijstje met ‘verboden’ E-nummers mee, want er bestaan ook E-nummers waar dierlijke producten voor gebruikt worden. Al met al viel het me mee. Goed, ik ben lang in de supermarkt geweest, maar ik vind dat nooit zo erg.
Met koken had ik weinig moeite. Zeker de eerste week vond ik het niet moeilijk om te bedenken wat ik wilde eten en maken. Ook het bereiden van het eten vond ik geen moeite, vooral omdat ik gewend ben met olie te koken. Mijn vriend eet niet vegan, dus voor hem heb ik af en toe een pannetje met vlees opgezet.
Afgelopen week had ik eigenlijk een etentje van mijn werk. In eerste instantie had ik bedacht gewoon mee te gaan en aan het restaurant door te geven dat ik veganistisch eet. Maar op diverse fora en sites las ik dat restaurants vaak een zeer beperkt veganistisch aanbod hebben en men vaak een bord groenten met rijst krijgt. Hier werd ik niet echt wild van, dus ik besloot een lekkere en voedzame maaltijd voor mezelf te koken. Een volgende keer zal ik het restaurant van te voren bellen om te informeren naar de opties. De meeste koks zullen wel fantasie genoeg hebben om er iets lekkers van te maken, denk ik.

En verder?
Tot nu toe valt het me hartstikke mee, deze challenge. Ik vind het niet moeilijk en het bevalt me ook erg goed. Hoe lekker ik een stukje vlees af en toe ook vind, ik mis het niet. Melkproducten mis ik ook niet, verrassend genoeg. Gelukkig zijn er veel vervangers, zodat ik alsnog bijvoorbeeld kookroom kan gebruiken. Het enige dat ik af en toe mis, is ei. Gelukkig mis ik het niet heel erg en kan ik makkelijk zonder.
Jullie waren ook erg benieuwd naar wat ik dan zoal eet op een dag, dinsdag lees je daar meer over. Dan beschrijf ik mijn eetdagboek en geef ik wat voorbeelden van wat er hier tijdens de challenge op tafel komt.  Hoe mijn eetpatroon er na deze challenge uit gaat zien, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Daar vertel ik je volgende week meer over.
Ik heb zin in de komende week, er staan weer lekkere dingen op de eetplanning!

Heb je nog vragen over de challenge en/of mijn belevingen, stel ze dan vooral en ik zal proberen zo snel mogelijk te antwoorden. Vergeet niet dat je mij en mijn challenge ook kunt volgen op Twitter en Instagram, vind ik leuk!

Join the Conversation

 1. Nikki says:

  Knap hoor!

 2. Antoinette says:

  Erg leuk te lezen dat het je tot nu toe niet zwaar gevallen is, maar vooral interessant te horen dat je lichaam (en geest!) alleen maar positief reageren op het vegan diëet. Ik zou zeggen, veel kook- en smulplezier deze week en ik ben benieuwd wat voor gevolgen dit zal hebben voor de toekomst van jou als Keukenprinses!

 3. MySimplySpecial says:

  Wat fijn dat je je er zo veel beter door voelt!

 4. I scream beauty says:

  Leuk om te lezen. Fijn dat je je er zo goed door voelt!

 5. WeHeartFit says:

  Wat een uitdaging en heerlijk dat je nu al fysieke verschillen ziet en voelt. Ik zou ei denk ik ook heel erg missen, dat gebruik je natuurlijk ook door veel baksels e.d.

  Succes verder!

 6. Hester says:

  Ik denk dat er zeker wel een bepaald placebo-effect optreedt bij zo’n challenge maar dat is juist handig! Knap hoor dat je het zo goed volhoudt…

 7. Amber says:

  Ik merk het altijd aan m’n stoelgang, sowieso als ik een keer nog vis of vlees at toen ik net vegetariër was had ik gelijk een week lang krampen en moeite met naar de wc gaan, stopte ik ermee was het binnen een week weer normaal en regelmatig, en dat heb ik tot op de dag van vandaag, eet ik iets ‘verkeerds’ heb ik gelijk prijs. Veganistisch werkt nog beter, maar door veel verschillende redenen is het lastig voor mij om aan genoeg verse groente/fruit te komen ieder week en dan pak je, vooral als je met een alles eter samenwoont, snel naar de makkelijke weg. Ik zou het eigenlijk ook weer wat beter in de gaten moeten gaan houden voor zover ik kan, hoe ik me voel als ik dat doe is het zeker waard. :)

 8. Marije says:

  Knap hoor, dat je vegan eet! Ik zou het je niet zomaar nadoen. Goed dat je energieniveau omhoog gaat! Dat lijkt me een zeer positieve verandering!

 9. Sabrina says:

  Wauw, wat lekker dat het zo lekker gaat!

 10. Marleen says:

  Mooi dat het bevalt! Ik hoop dat het zo blijft, dat je wel de nodige vitamines uit andere elementen haalt, maar dat zou vast wel :) Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close