Zo, allemaal weer een beetje bijgekomen van de feestdagengekte? Ik ben stiekem altijd heel blij met de eerste week van januari. Lekker even zo’n frisse start, kerstboom weg, huis weer opgeruimd, terug in het normale ritme! We zijn gestart met jaar nummer 11 van Ohmyfoodness, wauw… Time flies! Vivian heeft jullie op 1 januari verblijd met een echt antikater recept, vandaag doen we weer normaal. En wat is er nou fijner dan een eetweek starten met een plaattaart. Makkelijk te maken, je kunt er restjes op kwijt, die heb je vast nog wel in de koelkast liggen, – ideaal! Deze caprese plaattaart met rucolapesto is lekker als warme lunch of als snack voor bij de soep.
Als ik soep maak en twijfel over wat daarbij te eten, kom ik negen van de tien keer uit op een plaattaart trouwens. Plaattaarten zijn zo ontzettend makkelijk. Vel bladerdeeg, wat ingrediënten die je nog in de koelkast hebt liggen en klaar. Deze plaattaart is toch wel mijn absolute favoriet, met name omdat je mij mag wakker maken voor de combinatie van mozzarella, tomaat en pesto. De pesto maak ik deze keer overigens van rucola, is eens wat anders. Op de een of andere manier krijg ik van Caprese altijd direct weer zin in de lente en zomer. Heerlijk van die knapperige broodjes met tomaat, pesto en een flinke bol mozzarella. Pffrt, ik kan niet wachten; laat het mooie, zonnige weer maar komen. Maar goed, laten we niet op de zaken vooruit lopen, dat duurt allemaal nog wel even.
Mocht je niet zo van het bladerdeeg zijn, dan zou je overigens ook croissantdeeg kunnen gebruiken. Of een paar vellen filodeeg op elkaar stapelen werkt ook! De Caprese plaattaart krijgt dan wel een iets andere textuur natuurlijk, maar dat is ook gewoon heel erg lekker! En hou je nou totaal niet van rucola, die mensen bestaan – hallo Tim!, dan kun je uiteraard iedere pesto die jij lekker vindt maken.
Meer inspiratie voor plaattaarten nodig? Hier vind je al onze recepten!
P.S: Heb je pesto over? Deze kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren maar je kunt er ook voor kiezen om de pesto in een ijsblokjesbak te scheppen en in te vriezen. De pesto is in de vriezer nog een paar maanden houdbaar.
Caprese plaattaart met rucolapesto
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
Voor de plaattaart:
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 125 g mascarpone
- 1 bol mozzarella - in plakken
- 2 tomaten - in plakken
- 1 el pijnboompitjes - geroosterd
- verse basilicum
Voor de rucolapesto:
- 1 teentje knoflook
- 45 g rucola - + extra ter garnering
- 10 g verse basilicum
- 30 g pijnboompitjes - geroosterd
- 25 g Parmezaanse kaas - geraspt
- 50 ml extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Rol het bladerdeeg uit en prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Maak de rucolapesto door alle ingrediënten met elkaar te vermalen. Roer de helft van de pesto door de mascarpone en smeer hiermee het bladerdeeg in.
- Verdeel de mozzarella en plakken tomaat over de plaattaart en bak hem in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Garneer de plaattaart met de overgebleven pesto, pijnboompitjes, verse basilicum en nog wat rucola.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.