Ik kon natuurlijk niet anders dan dit Caponata recept uit Sicilië meenemen. Hoewel meenemen… ik kocht in Palermo hele leuke recept-kaarten voor aan de keukenmuur, maar ik moet bekennen dat mijn caponata recept er toch nèt iets anders uit ziet.
Zoals je weet ga ik voor gemak, dus deze caponata is vooral ook lekker makkelijk om klaar te maken. En héél erg lekker.
Wil je nog meer lekkers uit Sicilië zien? Kijk dan naar mijn Eten op Sicilië-artikel. Daarin deel ik mijn complete eetdagboek, inclusief de namen van alle plekken waar we hebben gegeten.
Siciliaanse caponata
Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik van te voren niet héél goed was ingelezen in die Siciliaanse keuken. Mijn vriendin Nanda, met wie ik op vakantie ging, had maanden van tevoren al een soort foodbucketlist in haar telefoon gezet met gerechten die ze wilde eten en daar lifte ik maar een beetje op mee.
Normaal gesproken ben ik zelf ook vrij ver van tevoren al bezig met wat ik op de plek van bestemming zou willen eten, maar nu op een of andere manier dus niet zo.
Dat Siciliaanse caponata zo populair zou zijn wist ik dan ook niet. Maar eenmaal daar, kwamen we het op vrijwel iedere menukaart tegen.
Caponata is een gerecht dat je bij voorkeur een dag van tevoren al klaarmaakt. De smaken worden namelijk het best als de salade een nacht (of langer) in de koelkast heeft kunnen staan. Op die manier trekken alle smaken goed in.
Neemt niet weg dat het gerecht vers gemaakt ook hartstikke lekker is hoor!
Wat is caponata?
Caponata is een Siciliaanse salade van groenten, waarvan het belangrijkste ingrediënt aubergine is. Zoals ik al zei kom je het op vrijwel iedere menukaart tegen en op heel Sicilië is de smaak weer anders.
We zijn zelf in 8 dagen het hele eiland over gereden en we zijn niet één keer caponata tegengekomen die hetzelfde smaakte als op een andere plek. Grappig hè? Iedereen heeft dus weer zijn eigen recept en speciale toevoegingen.
Hoewel caponata wordt weggezet als een salade, betekent dit niet dat het per se een koud gerecht is. Nanda at het bijvoorbeeld ook een keer als warm voorgerecht. Maar ook hebben we het gegeten als topping op bruschetta’s.
Je kan er dus vrij veel kanten mee op en freestylen is met dit gerecht absoluut toegestaan.
Variaties op mijn caponata recept
Juist omdat je met caponata dus alle kanten op kunt, kun je de salade helemaal naar smaak aanpassen. Zo gebruikte ik in mijn caponata recept bijvoorbeeld geen bleekselderij, omdat ik daar niet zo dol op ben. In de meeste caponata recepten wordt wel bleekselderij gebruikt.
Ook zul je, als je ooit op Sicilië komt, merken dat er vaak rozijnen worden toegevoegd aan de aubergine salade. Dit zorgt voor een zoete smaak en is heel erg lekker. Nu had ik geen rozijnen meer in huis, dus voegde ik een klein snufje kaneel aan het recept toe. Ook echt top.
Ik at de Caponata koud op krokante ciabatta, maar Nanda kreeg het op Sicilië ook een keer warm voorgeschoteld. In een schaaltje met stukken brood er naast. In deze caponata kwamen we zelfs stukjes ananas tegen! Heel bijzonder, anders en toch ook wel weer érg lekker.
Je kunt dus werkelijk alle kanten op met dit recept.
Omdat ik zelf zin had in een hele makkelijke versie, heb ik alle groenten in een pan gebakken en laten stoven. Dit zorgt er wel voor dat de aubergine wat vetter wordt, het neemt immers de olie in zich op. Vind ik persoonlijk heel lekker, want vet is smaak.
Mocht je echter een wat lichtere variant willen, dan kun je de aubergine van tevoren in de oven roosteren. Doe dit 25-30 minuten op 180 graden Celsius hetelucht en laat de aubergine daarna met de rest van de ingrediënten mee stoven.
Caponata serveren, mijn suggesties
Caponata serveren kan dus zowel warm als koud, als voorgerecht of als broodtopping. Maar er zijn meer mogelijkheden!
Zelf vind ik het ’t allerlekkerst om de caponata te serveren op krokante plakken ciabatta. Als topping voor bruschetta dus. Maar je kunt de aubergine salade ook (lauw)warm maken en serveren met plakken vers brood.
Wil je helemaal iets anders, meng dan de Caponata met verse pasta voor een lekker en simpel pastarecept vol groenten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Caponata uit Sicilië
Benodigdheden
- (hapjes)pan met deksel
- weckpot
Ingrediënten
- 1 aubergine – in blokjes
- 1 ui – grof gesneden
- 1 rode paprika – in blokjes
- 2 el groene olijven – in plakjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 el kappertjes
- 2 el honing
- 2 el rode wijnazijn
- 200 g tomatenblokjes
- 1 laurierblaadje
- 2 el peterselie – fijngehakt
- mespuntje kaneelpoeder
- peper en zout
Instructies
- Verhit een paar eetlepels olie in de hapjespan en bak hierin de aubergine, ui en rode paprika tot de paprika zachter wordt.
- Voeg dan alle andere ingrediënten aan de groenten in de pan toe. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat de caponata 30 minuten op laag vuur stoven.
- Breng de caponata op smaak met peper en zout en schep het geheel in de weckpot.
- Sluit de pot en laat de caponata bij voorkeur 1 dag in de koelkast staan, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Serveer als voorgerecht met vers brood of als topping op bruschetta. Je kunt de caponata ook gebruiken om een pastasalade mee te maken.