Caesar salade kennen we inmiddels allemaal wel: een klassieker met romaine sla, Parmezaanse kaas, ansjovis en die typische, romige dressing die je nergens anders mee kunt vergelijken. Maar wat gebeurt er als je al die smaken op een broodje legt en er ook nog eens een stuk krokante kip aan toevoegt? Dan krijg je een caesar sandwich met krokante kip, en geloof me: dat is precies zo lekker als het klinkt. Dit broodje combineert alles wat je in een salade zoekt: fris, zout, romig en knapperig, maar dan in combinatie met het stevige en comfortfood-achtige van een sandwich.
Deze caesar sandwich is ideaal als stevige lunch, maar doet het ook verrassend goed als diner met een kom soep of een lichte salade erbij. Perfect voor deze tijd van het jaar dus.
En misschien nog wel het beste nieuws: je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten of uren bereidingstijd voor nodig. Binnen een halfuur staat dit broodje bij jou op tafel.

Sandwich met kip en Caesar Salad
Het idee achter deze caesar sandwich is eigenlijk heel simpel: je neemt de basis van een klassieke Caesar salade en schuift die tussen twee helften van een lekker broodje. Romaine sla voor de crunch, Parmezaanse kaas voor die hartige, zoute smaak, en natuurlijk de dressing.
Wat de caesar sandwich nét even wat completer maakt, is de toevoeging van kip. In dit geval geen simpele gegrilde kipfilet, maar sappige kippendijen die gepaneerd en krokant gebakken zijn. Het geeft de sandwich een bite die je met gewone kip nooit zou bereiken. Dat beetje comfort food waar we allemaal wel aan toe zijn in de laatste maanden van het jaar.
Het brood dat je gebruikt, speelt trouwens ook een grote rol. Kies voor stevige broodjes die niet direct uit elkaar vallen als je er een hap van neemt. Zo koos ik voor ciabatta, maar rustiek desembrood zou ook een goede keuze zijn. Een zacht puntje kan natuurlijk ook, maar de kans is groot dat dat sneller doorweekt raakt van de dressing en dat is toch een beetje zonde.


Krokante kip maken
De ster van deze caesar sandwich is zonder twijfel de krokante kip. Door kippendijen te gebruiken in plaats van kipfilet, krijg je vlees dat malser en sappiger blijft. Kipfilet wil nog wel eens droog worden, zeker wanneer je het bakt of frituurt. Kippendijen hebben wat meer vet en dat zorgt voor een veel betere textuur én smaak.
Eén van de keukentaakjes die ik altijd vreselijk vind om te doen, is paneren. Maar ja… het zorgt in dit geval wel voor een perfect resultaat dus ik moest er weer aan geloven.
Het paneren gaat volgens de klassieke methode: eerst bloem, dan losgeklopt ei, en tot slot panko. Panko is een Japans broodkruim dat grover en luchtiger is dan gewoon paneermeel. Het resultaat? Een extra krokante korst die prachtig goudbruin kleurt in de pan.
Belangrijk is dat de olie goed heet is voordat de kip erin gaat. Te lauwe olie zorgt ervoor dat de maneerlaag vet en zompig wordt. En dat moeten we natuurlijk niet hebben! Bij de juiste temperatuur, ongeveer 170 tot 180 graden Celcius, frituur je de kip in zo’n 5 tot 7 minuten goudbruin en knapperig. Laat de stukken kip even uitlekken op keukenpapier zodat ze mooi krokant blijven.
Als je liever niet frituurt, kun je de kip ook in de oven bereiden. Besprenkel de gepaneerde kip met wat olie en bak ze op 200 graden in zo’n 20 minuten gaar. Je mist dan wel een klein beetje van die échte krokante bite, maar het is een iets lichtere optie.
Airfryen kan natuurlijk ook! 12-15 minuten op 200 graden moet genoeg zijn om de kip krokant en gaar te krijgen.

Broodje krokante kip met caesar salade
Het leuke van een caesar sandwich is dat je hem helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. De basis is natuurlijk romaine sla, Parmezaanse kaas en de dressing, maar daar kun je eindeloos mee variëren. Sommige mensen voegen spekreepjes of croutons toe, anderen vinden het lekker om wat tomaat of avocado tussen hun broodje te leggen. Het mag allemaal, zolang de combinatie fris en romig blijft.
De dressing mag niet ontbreken, want die maakt de caesar sandwich écht herkenbaar. In de klassieke versie wordt hij gemaakt met ansjovis, knoflook, citroen en olijfolie. In dit recept wordt een lepel mayonaise toegevoegd voor een extra romige textuur, en dat werkt geweldig. De ansjovis geeft een hartige diepte zonder dat het te visachtig smaakt. Ik krijg vaak de vraag of ansjovis weggelaten kan worden in een caesar dressing. Het antwoord is nee ;-)
Wanneer je alle onderdelen hebt, is het een kwestie van opbouwen: broodje opensnijden, rijkelijk insmeren met dressing, een handje romaine sla erop, een flinke schep geraspte Parmezaan en dan de krokante kip. Het resultaat is een sandwich die je bijna niet met één hand kunt eten en dat is altijd een goed teken, toch?
Een tip: serveer de caesar sandwich direct nadat je hem hebt opgebouwd. Wacht je te lang, dan trekt de dressing in het brood en wordt alles wat slapper. Eet hem dus lekker vers en krokant.
Net zo dol op de smaken van caesar salade al wij? Check dan ook deze recepten!
- Chopped Caesar Salade wraps
- Caesar Salade met witte asperges
- Caesar stamppot
- Gegrilde Caesar Salad
- Caesar Salad Kapsalon
- Caesar Salad wrap met gefrituurde kip
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Caesar Sandwich met krokante kip
Benodigdheden
- pan met laagje neutrale olie
- keukenrol
Ingrediënten
Krokante kip
- 400 g kipdijfilet
- 50 g bloem
- 1 ei – losgeklopt
- 75 g panko
Dressing
- 1 el mayonaise
- 1 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 2 ansjovis – fijngehakt
- 1 teentje knoflook – geraspt
- peper en zout
En verder
- 1 klein kropje Romaine sla – grof gesneden
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 4 broodjes naar wens
Instructies
- Verhit een laag neutrale olie van ongeveer 1 cm hoog in een koekenpan.
- Sla de kipdijfilets iets plat en wentel deze door de bloem, het ei en vervolgens door de panko.
- Frituur de kip in de hete olie aan weerszijden goudbruin, krokant en van binnen gaar. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en smeer hier de binnenkant van de broodjes mee in.
- Verdeel de sla, Parmezaanse kaas en krokante kip over de broodjes en serveer de broodjes direct.