Boterkoek? Ik denk wel dat dat iets is waar je me voor wakker kunt maken. Wel zelfgebakken dan hè, die uit de supermarkt kunnen heel lekker zijn maar de zelfgebakken versie is toch altijd de allerbeste.
De boterkoek variant die ik vandaag met jullie deel is er eentje waarvan ik echt heb gedacht; dat ik dat niet eerder had kunnen bedenken. Want mán, dit is me er eentje hoor. Ik heb er gewoon een taartje van gemaakt, met de allerlekkerste bodem die je wat mij betreft kunt bedenken. En vervolgens ook met de allerlekkerste topping die je maar kunt bedenken. Die twee gaan dus heel goed samen want de bodem is best wel machtig, zoals een boterkoek ook hoort te zijn. Maar daarom heb ik de citroenmascarpone vooral lekker fris gehouden, en niet te zoet. En de aardbeien daar weer bovenop maken het geheel goed af.
Bij mij staat ‘ie op het lijstje om te maken voor mijn verjaardag, want het is een heerlijk (en makkelijk) taartje geworden!
Boterkoektaartje met citroenmascarpone en aardbeien
Ingrediënten
- 250 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren waarvan 1 losgeklopt
- 250 gram bloem
- 500 gram mascarpone
- 125 gram poedersuiker
- 1 citroen rasp en sap
- 250 gram aardbeien in plakjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak het deeg voor de boterkoek door eerst de roomboter met de basterdsuiker te mixen, en daarna 1 ei en de bloem toe te voegen. Wanneer je een grote homp deeg hebt, stort je het in een met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel het deeg gelijkmatig met je handen, en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Schuif in de oven voor 30 minuten.
- Als de boterkoek klaar is, laat je deze goed afkoelen. Tijdens het afkoelen maak je de citroenmascarpone door de mascarpone te mengen met de poedersuiker, het citroensap en de citroenrasp. Let er bij het toevoegen van de citroen op dat het geheel niet te zuur wordt, even proeven dus.
- Wanneer de boterkoek goed is afgekoeld verdeel je de citroenmascarpone erover. Daarna maak je het af met de plakjes aardbei en eventueel kun je er nog wat citroenrasp overheen strooien, of poedersuiker. Bewaar in de koelkast.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oh deze had ik laatst in de nieuwsbrief al voorbij zien komen en toen vond ik em er heerlijk uitzien. Nu moet ik em echt binnenkort maken.
Welk formaat bakvorm kun je het beste gebruiken?
Ik heb hem gemaakt en er is heerlijk van gesmuld! Ik miste wel een snufje zout in de boterkoek. Klopt dat?
Dat kan, maar smaak is natuurlijk persoonlijk ;)
Welk formaat bakvorm moet ik gebruiken? Is wel handig om dat erbij te zetten namelijk.
We gebruiken een standaard boterkoekvorm, die heeft een doorsnede van 23 cm.
Ook mijn vraag is bak/springvorm formaat! Ziet er echt héérlijk uit kan niet wachten hem te maken!
We gebruiken een standaard boterkoekvorm, die heeft een doorsnede van 23 cm.
Hij is echt heeeel lekker! Zelf heb ik een bakvorm gebruikt met een doorsnede van 25 cm, kan ook prima.
Hoelang kun je de taart in de koelkast, met mascarponetopping erop, bewaren?
Ik zou dat niet te lang doen omdat de mascarpone topping wel wat bederfelijk is. Met topping erop zou ik het niet langer dan 3 dagen bewaren. Zonder topping kun je de boterkoek wat langer (buiten de koelkast) bewaren.
Hij viel hier heel erg in de smaak! De jongste dochter zei na 1 hap al dat ik deze vaker mocht maken.
Niet moeilijk om te maken en topping is verrassend zo met dat citroensmaakje.