Borstplaat – lekker Sinterklaasrecept!

Het heerlijk avondje is alweer in zicht en vandaag deel ik weer een sinterklaasrecept met jullie! Zelf eet ik niet vaak borstplaat, maar ik ken veel mensen die er erg gek op zijn. Wat ik erg leuk vind, is dat je met borstplaat veel kunt variëren. Ze kun je er verschillende smaken aangeven zoals vanille, amandel, chocolade of mokka. Ik deel hieronder eerst het basisrecept, daarna geef ik je tips om te variëren. Je maakt van dit recept genoeg borstplaat voor zo’n 5 tot 8 personen.

Het is een redelijk bewerkelijk recept , waar je echt bij moet blijven. Je moet soms snel werken, dus het is handig om alles binnen handbereik te zetten, het recept eerst even goed door te lezen en zoveel mogelijk klaar te hebben staan. Het is geen recept om met kinderen te maken, er komen heel hete vloeistoffen bij kijken, voorzichtig dus!
Ik las veel dingen over speciale borstplaatvormpjes die je nodig zou hebben om borstplaat te kunnen maken. Ik gebruikte gewoon  mijn uitsteekvormpjes en dat werkte prima.

Wat heb je nodig?

 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 25 gram roomboter
 • 60 ml (ongeveer 4 flinke eetlepels) slagroom
 • uitsteekvormpjes

Zo ga je te werk:

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak je vormpjes nat en leg ze klaar op het bakpapier.

2. Doe de suiker, roomboter en slagroom in een steelpan en verwarm het geheel al roerende op laag vuur. Gebruik hiervoor een houten lepel. Blijf roeren terwijl de suiker helemaal oplost en laat het uiteindelijk 5 minuten koken. Het mengsel wordt wat dikker en blijft in sliertjes aan je lepel hangen. Is het nog te vloeibaar? Laat het dan nog even doorkoken.

3. Als het suikermengsel gekookt heeft, roer je het met de houten lepel even krachtig door, zodat het goed afkoelt. Roer niet met een garde, dan klop je er te veel lucht in.

4. Schenk de vloeibare borstplaat direct in de vormpjes, houd de vormpjes goed vast, zodat het mengsel er niet aan de onderkant uitloopt. Schenk in alle vormpjes ongeveer een halve centimeter suikersiroop. Doe dit snel, de suiker begint nu snel te stollen.

5. Nu is het zaak om de borstplaat goed te laten uitharden. Draai de vormpjes na zo’n 20 minuten even om, zodat ook de onderkant goed uithardt.

Variaties:
– Door een paar druppeltjes amandel-, vanille- of rumextract toe te voegen aan het suikermengsel na het koken, geef je de borstplaat een lekkere smaak.
– Je kunt ook chocoladeborstplaat maken: Kook een eetlepel cacaopoeder mee.
– Mijn favoriet: mokkaborstplaat! Roer 3 theelepels koffie door het gekookte suikermengsel.
– Wil je geen vormpjes maken van je borstplaat? Dan kun je het hele suikermengsel ook in een bakvorm gieten. Bekleed deze dan wel even met bakpapier of aluminiumfolie. Niet te dik schenken, goed laten uitharden en in stukjes snijden met een scherp mes.

borstplaat 1

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Ongezond maar zo lekker!

 2. Aranka's Passies says:

  Voordat ik bij de banketbakkerij (Maassen) werkte waar ik nu werk, had ik nog nooit gehoord van borstplaat! Had ik er maar nooit van gehoord.. ik ben nu verslaafd! Elk kruimeltje eet ik op, en ook als er wat kapot zijn gaat het ook allemaal naar binnen. Suikerrush met daarna een enorme inkakker tot gevolg haha. Ik waag me niet aan dit recept, dat gaat nooit goed komen, het is inderdaad erg lastig hoorde ik!

 3. Esmeralda L says:

  Oh ik vind dit zooo vies :(
  Maar wel een mooi recept, misschien dat ik het eens voor mijn vriend ga proberen.

 4. Charlotte says:

  OH MY JAMMIE <3 Heerlijk!

 5. Sevimin Askanasi says:

  looks great

 6. Miranda says:

  Oeh borstplaat is zo lekker! Ik vond het altijd jammer dat het alleen rond de feestdagen verkrijgbaar is, maar nu kan ik het zelf maken! Goede reden om het vaker te eten dus ;-)

 7. Kelly says:

  Ooooohhh ik heb hier NU zin in!

 8. Carla Lücht says:

  Ik maak al vele jaren zelf borstplaat, maar wat ik mis in alle recepten tot nu toe is zout!! met wat zout erin smaakt de borstplaat veel lekkerder. Mijn familie vindt het heerlijk en zegt: het is net alsof oma de borstplaat gemaakt heeft. Het was ook mijn moeder die het me geleerd heeft. Ik heb dit jaar de borstplaat met zoutkorrels gemaakt en voor dat alles afgekoeld was ook nog een klein beetje over de borstplaat gestrooid. Jammie!!!

 9. Joost says:

  Dat is zo lekker! Als je van superzoet houdt natuurlijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close