Dit borrelhapje met brie en peer was een beetje uit mijn comfort zone. Ik ben niet zo’n enorme Franse kaas-expert en als ik dan brie eet, is dat eigenlijk altijd in combinatie met toastjes. Maar voor deze feestdagenperiode wilde ik graag iets extra’s en aangezien ik brie en peer regelmatig als smaakcombinatie voorbij heb zien komen, bedacht ik daar een borrelhapje mee.
Het werden uiteindelijk spiesjes met brie, peer, een beetje rucola en als smaakmakers balsamico-crème en geroosterde hazelnoten. Onwijs makkelijk om te maken en daardoor een ideaal hapje om je (Kerst) borrelplank mee te vullen.
Spiesjes hapjes
Van alle hapjes die ik kan bedenken, heb ik twee stiekeme favorieten: warme snacks, als in: bittergarnituur, kippenvleugeltjes, gehaktballetjes etc. en spiesjes hapjes. Op een of andere manier vind ik spiesjes altijd zó gezellig om te serveren en leuk/handig om te eten. Spiesjes zijn een hele methode om meerdere smaken in één hapje te verwerken.
Met name in de zomermaanden publiceer ik met enige regelmaat verschillende spiesjes hapjes. Ze zijn makkelijk te preppen en daardoor ook makkelijk om mee te nemen. Leuk voor een picknick dus. Deze Tortellinispiesjes met charchuterie kunnen echter ook perfect in kleinformaat worden gemaakt en samen met dit borrelhapje met brie tijdens een (kerst)borrel worden geserveerd.
Andere favoriete spieshapjes van mij zijn Surf & turf spiesjes met worst en garnalen (ook leuk als warme variant in het klein!) en Kip Hawaii spiesjes. Die laatste schreeuwen wel echt zomer en warmte, dus die zou ik persoonlijk niet in de decembermaand op tafel zetten.
Het kunnen voorbereiden van hapjes is ideaal en met de meeste spiesjes kan dat, maar met dit borrelhapje met brie en peer zou ik het toch niet al te ver van te voren doen. Peer heeft helaas de eigenschap om bruin te worden als het eenmaal is gesneden, en dat ziet er natuurlijk niet heel appetijtelijk uit.
Om het jezelf makkelijk te maken zou je de volgorde van ingrediënten aan het stokje kunnen omwisselen. Rijg dan eerst de brie en daarna de rucola aan de spiesjes. Dit kun je prima een paar uur zo in de koelkast laten staan. Vlak voor het serveren prik je dan nog stukjes peer aan de stokjes.
Hapje met brie
Ik was blij verrast door dit hapje met brie! Zoals ik al zei ben ik niet iemand die heel snel varieert met de manier waarop ik brie eet. Ik vind het een heerlijk kaasje, maar eet het ’t liefst in combinatie met een toastje.
Ik geef zelf de voorkeur aan gevulde brie. Zo ben ik in de kerstmaand dól op brie met truffel en as we speak ligt er alweer een stukje in mijn koelkast. Heerlijk vind ik het om mee te borrelen!
Omdat bij deze spiesjes de peer en balsamico al voor heel veel smaak zorgen, zou ik niet voor gevulde brie kiezen als je dit borrelhapje gaat maken. Hoe neutraler de smaak van brie, hoe beter het eigenlijk is. Je wilt het romige en enigszins stevige van de brie combineren met de zoete smaak van de peer en het zoet/zure van de balsamico.
De geroosterde hazelnoten zorgen voor de crunch en de rucola voor kleur. Want het oog wil natuurlijk ook wat!
Hapje met peer en brie
Dit hapje met peer en brie misstaat absoluut niet op de borrelplank voor Kerst. Maar stel nou dat je niet heel dol bent op peer, dan zou je ook stukjes appel kunnen gebruiken als alternatief.
Wil je het echter helemaal feestelijk maken, rijg dan stukje stoofpeer aan de spiesjes. Hoe vrolijk ziet dat eruit!
Meer lekkers voor op je kerst borrelplank
Ik heb dit jaar een voorliefde gehad voor borrelhapjes voor de kerst borrelplank, heb ik gemerkt. Dat ging helemaal niet bewust, maar in de afgelopen weken heb ik veel recepten gedeeld die niet zouden misstaan op de borrelplank deze feestdagen.
Combineer dit borrelhapje met brie en peer bijvoorbeeld met de volgende andere hapjes:
- Brûlée Camembert
- Flammkuchen TUC
- Kaasstengels met geitenkaas, honing en parmaham
- Mini kiptaartjes met brie
- Crostini beenham met roomkaas, honing-mosterdsaus en tuinkers
Nog niet genoeg inspiratie voor je? Al onze borrelhapjes vind je hier.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Spiesjes met brie, peer & balsamico
Benodigdheden
- 20 cocktailprikkertjes
Ingrediënten
- 300 g brie
- 1 grote peer
- 1 handje rucola
- 2 el balsamico crème
- 30 g hazelnoten – geroosterd
Instructies
- Snijd de brie en peer in stukken.
- Rijg een stukje peer, een paar blaadjes rucola en een stukje brie aan een cocktailprikkertje.
- Drizzle de balsamico crème over de spiesjes.
- Hak de hazelnoten grof en strooi deze over de spiesjes. Serveer z.s.m.