Biefstuk recept met pesto & burrata

Ik ben dol op een goede biefstuk en dit biefstuk recept met (doperwten)pesto & burrata is een van de lekkerste bijgerechten die ik de afgelopen tijd heb gemaakt.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar normaal gesproken eet ik een gegrild stukje vlees altijd met friet, gebakken aardappeltjes en groenten er naast. Maar door de burrata, doperwtenpesto en wat andere lekkere toppings bij/over de biefstuk te serveren, heb je ineens een veel feestelijker én smaakvoller gerecht te pakken.

Alsnog heerlijk om te eten met friet of geroosterde aardappeltjes, maar een stuk leuker om te serveren, toch?

medium biefstuk

Biefstuk bakken

Biefstuk bakken is iets dat veel mensen vaak een beetje spannend vinden. Als ik mensen in mijn omgeving hoor, is het bakken van biefstuk iets dat snel mis gaat. Of het vlees is nog te rauw of het vlees is juist véél te gaar.

Voor het bakken van biefstuk moet je een beetje gevoel krijgen denk ik. Naar mate je het vaker doet, wordt het namelijk steeds makkelijker.

De gaarheid van biefstuk kun je heel makkelijk testen op het moment dat het stukje vlees nog in de pan ligt.

De aller makkelijkste methode is natuurlijk door een kernthermometer te gebruiken, dan weet je namelijk 100% zeker dat je goed zit. Maar er is ook nog het-duimtrucje.

Testen of je biefstuk gaar genoeg is, kun je namelijk doen door het gebruiken van je duim en andere vingers. Hieronder ga ik je per garing uitleggen hoe je dat doet.

biefstuk recept

Rare biefstuk

Een rare biefstuk is van binnen nog bijna rood. Dit betekent dat je de biefstuk maar heel kort aan weerszijden bruin hoeft te bakken en dan eigenlijk al uit de pan kunt halen. 1-2 minuten per kant is vaak voldoende, maar als je het zeker wil weten, kun je de volgende dingen als leidraad aanhouden.

Kerntemperatuur (te meten met een kernthermometer): 48-50℃. Wil je je biefstuk medium-rare, dus precies tussen rare en medium in, dan kun je een temperatuur van 51-53℃ aanhouden.

De duim-vinger test: leg het puntje van je wijsvinger op het puntje van je duim. Als je nu het kussentje van je duim voelt met je andere hand, voelt dit vrij zacht aan. De biefstuk moet ongeveer hetzelfde aanvoelen. Wil je medium-rare biefstuk, gebruik dan je middelvinger in plaats van je wijsvinger.

Medium biefstuk

Een medium biefstuk is van binnen meer rozig dan rood. Er is vrijwel geen rauw (rood) stukje vlees meer te zien. Dit betekent dat je de biefstuk per kant zo’n 4 minuten moet bakken, maar je kunt ook de volgende dingen aanhouden.

Kerntemperatuur (te meten met een kernthermometer): 54-57℃.

De duim-vinger test: leg het puntje van je ringvinger op het puntje van je duim. Als je nu het kussentje van je duim voelt met je andere hand, voelt deze een stuk steviger aan dan bij de test voor rare biefstuk, maar is het het nog steeds aan de zachte kant. Zo moet ook de biefstuk voelen als ‘ie nog in de pan ligt.

Well done biefstuk

En well done biefstuk is niets meer of minder dan een compleet gegaard stukje vlees. Bij biefstuk kom je het verzoek niet héél vaak tegen omdat het simpelweg zonde is van het vlees, maar als je bijvoorbeeld zwanger bent, is dit de enige manier waarop je biefstuk zou mogen eten.

Kerntemperatuur (te meten met een kernthermometer): Minimaal 63℃.

De duim-vinger test: leg het puntje van je pink op het puntje van je duim. Als je nu het kussentje van je duim voelt met je andere hand, voelt deze heel stevig aan. Je kunt het niet echt meer indrukken. Zo moet ook de biefstuk voelen als ‘ie nog in de pan ligt.

Voor alle garingen van biefstuk geldt dat je na het bakken het vlees nog een minuut of 10 moet laten rusten, onder een vel alumiumfolie. Hierdoor trekken de sappen nog lekker in het vlees en blijft de biefstuk mooi mals.

biefstuk met pesto

Biefstuk met pesto & burrata

Met de trucjes hierboven moet je haast wel een goede biefstuk kunnen bakken, maar zoals je kunt zien: het gerecht is nog niet af!

Ik maakte namelijk biefstuk met pesto & burrata. En hoewel je prima normale pesto zou kunnen gebruiken, op basis van basilicum bedoel ik dan, wilde ik het nét iets frisser hebben. Basilicumpesto vind ik altijd vrij stevig van smaak en dat vond ik in dit geval zonde van de biefstuk.

En dus maakte ik doperwtenpesto. Die smaakt wat lichter, bevat uiteraard wat groenten en knalt ook net even iets meer van kleur.

Doperwtenpesto gebruikte ik al eerder voor onderstaande gerechten. Het is echt een heerlijke dip/smaakmaker voor lente- of zomerrecepten als je het mij vraagt!

Dat ik een liefhebber ben van burrata weten jullie inmiddels allemaal wel. In combinatie met de biefstuk en pesto wordt het nog eens veel lekkerder.

biefstuk bakken

Wat eten bij deze biefstuk met pesto & burrata?

Ondertussen hoor ik het jullie al vragen: wat eet je dan bij de biefstuk met pesto & burrata? Ik vind dat je vrijwel overal alles bij kunt eten, geen combinatie is te gek en je moet vooral doen wat je zélf heel lekker vindt.

Maar persoonlijk zou ik kiezen voor een lekker aardappelgerecht. Hierbij een paar suggesties:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

biefstuk pesto burrata
5 van 1 stem

Biefstuk met pesto & burrata

Ben je dol op biefstuk maar wil je wel eens iets meer met het stukje vlees? Door er (doperwten)pesto en burrata bij te serveren, creëer je in een handomdraai een uitgebreid en overheerlijk bijgerecht.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • vel aluminiumfolie

Ingrediënten

Doperwtenpesto

  • 100 g doperwten
  • 2 takjes verse basilicum
  • 30 g pijnboompitjes – geroosterd
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • peper en zout

En verder

  • 400 g kogelbiefstuk
  • 1 bol burrata
  • verse basilicum – naar smaak
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de doperwten volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Ik gebruik zelf diepvrieserwtjes.
  • Doe de doperwten dan met de basilicum, geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout in een hakmolentje en maal het geheel fijn.
  • Verhit een klont boter en lepel olie in een koekenpan en bak hierin de biefstuk zoals jij deze lekker vindt (zie het artikel voor tips!).
  • Leg de gebakken biefstuk op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
  • Snijd de biefstuk na het rusten in dunne plakken en verdeel deze over een schaal.
  • Verdeel de doperwtenpesto, burrata en verse basilicum over de gebakken biefstuk en strooi er peper en zout naar smaak overheen.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: biefstuk, burrata, doperwtenpesto, rood vlees

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close