Beer can chicken van de barbecue

Ja, nee… het recept van vandaag is er niet een voor de vegetariërs onder ons, maar dat had je aan de titel al wel kunnen zien. Járen geleden, in 2015, maakte ik voor mijn allereerste boek een recept voor Beer can chicken en al een hele poos wilde ik het een keer proberen op de barbecue. En dat is gelukt! Deze Beer can chicken van de barbecue maakte ik klaar met alle voor de hand liggende materialen die ik had liggen. Ik had dus geen speciaal rek waar je de kip op plaatst en gebruikte alleen een gietijzeren pan voor het opvangen van het vocht. Daarbij heb ik ook geen uitgebreide kamado als barbecue maar een ketel (wel van Weber) dus ik denk dat we wel kunnen stellen dat dit recept redelijk foolproof is. Je hoeft er, naast de ingrediënten, niks voor in huis te halen.

Aan de naam van het recept kun je het natuurlijk al een beetje aflezen maar je gaar de kip dus inderdaad OP een bierblikje. Omdat het zomer is had ik wel zin in een fris biertje en daarom gebruikte ik een fruitige IPA. Maar heel eerlijk: daar zijn niet per se regels voor hoor. Kies gewoon een biertje dat jij lekker vindt, schenk de helft in een glas voor jezelf en gebruik de rest van het bier voor het garen van de kip.

Probeer gedurende de gaartijd de barbecue zoveel mogelijk op gelijke temperatuur te houden en meet de kerntemperatuur van de borst van de kip gedurende het garen. Bij 76℃ is de kip perfect.

Beer can chicken van de bbq

No ratings yet

Beer can chicken van de barbecue

Beer can chicken is de naam van het gerecht waarbij je een hele kip bereidt op een blikje bier. Deze keer deed ik het op de barbecue en dat zorgt voor een extra intense smaak.
Porties1 hele kip
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • barbecue
  • gietijzeren pan of lekbakje

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ong. 1-1,5 kg
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl pimenton
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 blikje van je favoriete bier - half leeg

Instructies

  • Verwarm de barbecue naar ongeveer 180℃ en probeer deze temperatuur gedurende een uur op peil te houden. Gebruik de indirecte methode: leg dus de kolen aan één kant van de barbecue.
  • Maak een dry rub door de knoflookpoeder, pimenton, paprikapoeder en uienpoeder door elkaar te scheppen. Wrijf hier de hele kip mee in.
  • Plaats de kip op het blik bier en zet dit vervolgens in een lekbak of gietijzeren pan.
  • Plaats de pan met de kip op het deel van de barbecuerooster dat niet direct boven de kolen zit. Richt de borst van de kip richting de kolen.
  • Doe de deksel op de barbecue en laat de kip gedurende een uur grillen en garen, tot de borst een kerntemperatuur heeft bereikt van 76℃.
  • Laat de kip een minuut of 5-10 rusten en serveer hem daarna direct.
Gang: hoofdgerecht
Trefwoord: barbecue, bbq, beer can chicken, gekruide kip, hele kip, kip van de barbecue, vlees

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Beer can chicken van de bbq

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close