Als je ons ergens blij mee kunt maken dan is het met Aziatische gerechten. En dan met name broodjes, dim sum, dat soort dingen. Een tijdje geleden kreeg ik het boek Chinese Takeaway met 5 Ingrediënten thuisgestuurd en je snapt dat ik een dansje door de woonkamer deed. Want Aziatische recepten in combinatie met gemak? Dat moet helemaal fantastisch zijn. Ik liet jullie kiezen tussen twee recepten en als winnaar kwamen deze bao’s met zoete kip uit de bus. En achteraf gezien blijkt dit ook inderdaad een héle goede keuze te zijn want wow… Tim en ik hebben onze vingers hier letterlijk bij afgelikt. Sterker nog: Tim heeft zo’n beetje ieder gerecht de rest van de week vergeleken met deze bao’s – hahaha!
Chinese takeaway met 5 ingrediënten
Mijn hart begon al sneller te kloppen bij het lezen van de titel van het boek. I LOVE Chinese food, I LOVE take away en dat gecombineerd met het ‘5 ingrediënten’ stukje klonk mij als muziek in mijn oren. Auteur Kwoklyn Wan laat met dit boek zien dat de Chinese keuken niet altijd complex is met duizend-en-een-sauzen, specerijen en andere smaakmakers. Het enige dat je nodig hebt uit de voorraadkast is zout, peper, suiker, sojasaus en olie. Klinkt simpel toch?
In Chinese Takeaway met 5 ingrediënten staan 80 recepten waarmee je in een mum van tijd lekker en vers Chinees eten op tafel tovert. Soep, voorgerechten, snacks, hoofdgerechten… eigenlijk alles komt wel voorbij! Van heerlijk geurende tofu-misosoep, dumplings met kip, mosselen in zwarte bonensaus of gebakken aubergine met miso en sesam. Liefhebbers van de Aziatische/Chinese keuken gaan heel gelukkig worden van dit boek.
Heel eerlijk? Je hebt inderdaad maar weinig ingrediënten voor de recepten nodig maar met ‘5’ wordt toch wel een klein beetje vals gespeeld. Af en toe dan. Voor de loempia’s heb je bijvoorbeeld taugé, babymaïs, bamboescheuten en loempiavellen nodig. Maar óók Char Siu. En voor die Char Siu word je doorverwezen naar een recept verderop in het boek. Niets onoverkomelijks hoor, maar het doet mij een beetje denken aan de ’15 minuten maaltijden’ van Jamie Oliver die voor geen enkel normaal persoon in 15 minuten te maken zijn.
Maar het ‘cheaten’ daargelaten: alles in Chinese takeaway met 5 ingrediënten ziet er lekker uit. Het is een uitstekend beginnersboek voor een ieder die wat meer wil leren over de Chinese keuken, zonder daar al teveel moeite voor te doen. De recepten in het boek zijn compleet en als alles zo lekker smaakt als de bao’s met zoete kip, dan is de toon gezet.
Chinese takeaway met 5 ingrediënten is voor €20,95 o.a. te koop bij Bol.com.
Bao’s met zoete kip
Ik zei net al dat er een klein beetje wordt vals gespeeld met de hoeveelheid ingrediënten in de recepten. Hoewel je voor deze bao’s echt niet zoveel nodig hebt, worden de bao’s zelf niet meegeteld als ingrediënt en dien je ook sojasaus en suiker uit je eigen voorraadkast op te duiken. Al ga ik er vanuit dat de meesten van jullie die laatste twee wel in huis hebben.
Ik heb vrijwel niets aangepast aan het recept. Het enige dat ik heb veranderd is dat ik kipdijfilet heb gebruikt in plaats van kipfilet. Simpelweg omdat ik kippendijen véél lekkerder en sappiger vind dat kipfilet.
De ingrediënten die nodig zijn voor deze bao’s met zoete kip zijn verkrijgbaar in een reguliere supermarkt. Ik had zelf nog nooit van selderijzout gehoord, maar dit blijkt gewoon in het kruiden- en specerijenschap te staan, van het merk Verstegen in de welbekende rode potjes. Weer wat geleerd! Goed, let’s go.
Bao's met zoete kip
Benodigdheden
- stoommaandje (voor de bao's)
Ingrediënten
- 400 g kipdijfilet
- 80 ml rijstazijn
- 160 g bramenjam
- 1 tl selderijzout
- 1 el chilivlokken
- 120 ml lichte sojasaus
- 50 g suiker
- 375 ml water
- 4 bao's
Instructies
- Doe alle ingrediënten, m.u.v. de bao's, in een pan met een goed sluitende deksel. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel stevig op de pan 45 minuten garen.
- Haal de deksel van het pan en de kip uit het vocht. Laat de saus voor twee derde inkoken.
- Pluk de kip met behulp van twee vorken uit elkaar en meng deze met de overgebleven saus.
- Zet een stoommandje boven een pan met water en leg hier de bao's in. Stoom de bao's in 10 minuten zacht en warm.
- Schep de pulled chicken op de bao's en serveer direct.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Selderijzout doen we in België vaak op blokjes kaas bij het aperitief. Weet je waar Bao’s te verkrijgen zijn?
Bij de Aziatische supermarkt, daar liggen ze vaak in de vriezer. Of je maakt ze zelf: https://ohmyfoodness.nl/homemade-baos-met-pulled-pork-en-bbq-saus/
Waar kan ik de bao’s kopen?
Bij de toko! Daar liggen ze in de vriezer. Of je maakt ze zelf: https://ohmyfoodness.nl/homemade-baos-met-pulled-pork-en-bbq-saus/
Goedemiddag, ook bij winkel 3 geen bramenjam!! Sta te popelen om dit te maken, kan ik het door een andere smaak vervangen?
Oh, wat suf! Je kunt eventueel ook blauwe bessenjam gebruiken als je dit wel kunt vinden.
Lijkt me superlekker! Ik zat eraan te denken om dit in de slowcooker te maken, nog iets wat ik daarbij aan kan toevoegen of is dat niet nodig denk je?
Nee, je hoeft dan niets toe te voegen. Maar hou er wel rekening mee dat het de bedoeling is dat de saus dik en sticky wordt. Je moet het dus alsnog in laten koken als het in de slowcooker heeft gezeten.
Hi Sabine,
Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt adhv jouw recept. Ik vond alleen de pitjes/zaadjes van de bramenjam heel vervelend in de buns. Die waren echt keihard.
Heb jij misschien een tip? Of een bepaald merk dat je hebt gebruikt? Ik heb St. Dalfour gebruikt. Het was verder echt een heerlijk recept. We hebben gesmuld!
Oh, dat is vervelend ja – ik had daar zelf eigenlijk helemaal geen last van terwijl ik ook St. Dalfour heb gebruikt. Ik denk dat je er niet helemaal aan ontkomt omdat bramen nou eenmaal veel pitjes bevatten. Maar wat je de volgende keer zou kunnen proberen is om de bramenjam eerst door een zeef te drukken zodat de pitjes daarin blijven.
Gisteren gemaakt en iedereen was méga enthousiast! De volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid.
Er was geen selderijzout en bramenjam, dus heb als vervanging wat venkelzaad toegevoegd en zwarte bessenjam, ging prima!
Wat leuk! En prima vervanging voor de ingrediënten!
Hey, die bao buns van de supermarkt zijn dat ‘kale’ broodjes of zit er een vulling in?
Dat zijn kale broodjes!
Dat ziet er lekker uit ik heb deze eens gemaakt met rundvlees in de slowcooker en met komkommer plakjes in het zuur en de buo buns bij de Toko uit de diepvries gehaald
kippendij het lekkerst inderdaad en snel gaar ik ben benieuwd naar dit recept dat ga ik zéker een keertje maken..Dankjewel
Ook lekker met rundvlees!