Je zou het bijna vergeten, maar we naderen langzaam Pasen! En laat deze Babka van croissantdeeg daar nou perfect voor zijn.
Hoewel je wat mij betreft echt niet hoeft te wachten tot Pasen met het maken van deze Babka hoor. Normaal gesproken ben je namelijk best wat tijd kwijt aan het maken van zo’n brood, maar doordat ik croissantdeeg gebruik zou je dit ook prima op een normale zondagochtend kunnen maken.
Om de babka extra smaak mee te geven heb ik ‘m gevuld met Nutella. Yummm!
Wat is babka brood?
Babka brood is een (vaak zoet) gevlochten brood dat is ontstaan in de Joodse gemeenschappen in Polen en Oekraïne. Het is een ontzettend luchtig brood waarvan de textuur wel ergens te vergelijken is met dat van brioche.
Voor het maken van Babka wordt het brooddeeg uitgerold tot een plak. Deze plak deeg wordt afgetopt met ingrediënten naar wens en het deeg wordt vervolgens opgerold en gevlochten voordat het wordt afgebakken.
Het ziet er vaak spectaculair uit, maar lastig om te maken is het niet hoor.
In de Reel die vandaag op Instagram live is gegaan, zie je precies hoe ik het deeg oprol, snij en vervolgens in elkaar vlecht.
Chocolade babka
Babka wordt vaak gemaakt met zoete ingrediënten. Chocolade babka is het meest populair. Aan deze variant worden vaak ook gehakte noten toegevoegd.
Zelf gebruikte ik Nutella, héérlijk. Door Nutella te gebruiken is het deeg ook een stukje makkelijker op te rollen en te vlechten dan wanneer je losse ingrediënten gebruikt.
Ben je niet zo van de chocolade babka, dan staan er op OMF ook al twee andere recepten. Deze Babka met perzik en blauwe bessen is er echt een voor de lente en zomer als je het mij vraagt, terwijl de Pindakaasbabka echt altijd op tafel mag komen. Voor beide recepten maak je het deeg trouwens helemaal zelf.
Deze babka van croissantdeeg is een stukje sneller klaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Babka van croissantdeeg
Benodigdheden
- 1 cakeblik (20 cm)
Ingrediënten
- 2 blikken croissantdeeg
- 50 g Nutella
Glazuur
- 60 g naturel roomkaas
- 50 g poedersuiker
- 1/2 tl vanille-aroma
Instructies
- Rol het croissantdeeg uit en duw alle snij-naden dicht zodat je twee rechthoekige plakken deeg krijgt.
- Smeer de bovenkant van een plak deeg in met Nutella en leg de andere plak deeg er boven.
- Rol het deeg over de lange zijde op en duw de rolnaad goed dicht.
- Snijd de deegrol een keer doormidden en snijd vervolgens iedere helft over de lengte doormidden.
- Vlecht de vier strengen deeg in elkaar.
- Leg een vel bakpapier in het bakblik en verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Leg de gevlochten babka in het cakeblik en bak het brood 25-30 minuten in het midden van de oven tot het deeg helemaal gaar is. Laat de babka afkoelen.
- Roer alle ingrediënten voor het glazuur tot een klontvrij papje en verdeel het glazuur over de bovenkant van de babka.
Oh heerlijk, deze ga ik maken met Pasen (of een variant met bruine suiker, kaneel en pacannoten?) Het instagramfilmpje heb ik ook opgeslagen, fijne duidelijke instructie hoe de babka mooi te rollen.
Wat leuk!