Tompoucecake

Toen ik laatst een kleine sneak peek deelde van deze Tompoucecake via Instagram Stories kwamen er zó veel vragen in deze strekking: “WANNEER KOMT HET RECEPT ONLINE?!” Nou, vandaag – haha! Zoals jullie weten vind ik het altijd heel leuk om te variëren met klassiekers. Zo ook met de tompouce. In mijn cheesecakeboek staat al een Tompoucecheesecake die heel lekker is, maar deze Tompoucecake mag er ook zeker zijn. Twee lagen luchtige vanillecake met daartussen een flinke laag zijdezachte banketbakkersroom. En uiteraard wordt alles afgetopt met roze glazuur want zonder glazuur geen tompouce!

Voor de banketbakkersroom gebruikte ik deze keer het recept van Rutger en ik moet zeggen dat dit denk ik de lekkerste is die ik tot nu toe heb geproefd. Zijdezacht, intense vanillesmaak en niet té zoet. Zeker in combinatie met de cake, waar natuurlijk ook al meer dan genoeg vanille in zit, vond ik het een hit. Aanradertje dus!

Om de kleurstof zo mooi roze te krijgen als op de foto gebruikte ik de roze kleurgel uit dit pakketje. Dit doosje kleurgels is sowieso een aanrader vind ik. Je hebt maar een klein beetje nodig om een mooie kleur te krijgen.

Tompoucecake

No ratings yet

Tompoucecake

Is het een tompouce, is het een cake? Het is het beste van beide werelden! Het roze glazuur en de banketbakkersroom van de tompouce, gecombineerd met twee lagen luchtige vanillecake.
Porties1 cake (25 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen room 2 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 1 cakeblik (25 cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 80 g ongezouten roomboter - zacht
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 g vanilleyoghurt
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g maizena

Roze glazuur:

  • 200 g poedersuiker
  • 2-4 el water
  • roze kleurstof

Instructies

  • Vet het cakeblik in en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Klop voor de cake de boter met de suiker luchtig en voeg de eieren en de vanilleyoghurt en -extract toe. Roer even goed door.
  • Spatel de bloem, bakpoeder en het zout door de natte ingrediënten. Schep het cakebeslag in het cakeblik en bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk (excl. 1 eetlepel) samen met het vanillemerg en het leeggeschraapte vanillestokje in een steelpannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Klop de suiker met de eidooiers, de maizena en de achtergebleven melk tot een luchtig mixje.
  • Vis het vanillestokje uit de warme melk. Schenk al kloppend de warme melk bij het eimengsel en schenk dan alles weer terug in de pan. Breng de custard al roerend aan de kook en kook een minuut of 5 tot de room dik is geworden. Laat de banketbakkersroom 2 uur in de koelkast afkoelen.
  • Snijd zodra de cake is afgekoeld deze over de lengte doormidden.
  • Schep de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak en verdeel de room over de onderste plak cake. Leg de tweede plak cake daar weer bovenop.
  • Voeg beetje bij beetje het water aan de poedersuiker toe tot het glazuur dik genoeg is om te schenken maar niet té waterig is. Voeg de roze kleurstof toe en mix tot een egale kleur ontstaat.
  • Schenk het roze glazuur over de tompoucecake en laat het glazuur een beetje drogen voordat je de cake aansnijdt en serveert.
Gang: cake
Trefwoord: banketbakkersroom, cake, glazuur, roze glazuur, tompouce, tompoucecake, vanillecake

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Tompoucecake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close