Appeltaart uit de Airfryer

Appeltaart uit de Airfryer is de ideale manier om appeltaart te maken. Ik weet zeker dat je niet zo gauw meer naar je oven grijpt als je dit recept een keer hebt geprobeerd. In plaats van dik een uur moeten wachten op je taart, fikst de Airfryer het namelijk in 30 minuten voor je. En soms, is dat beetje snelheid precies waar we op zitten te wachten – toch?

Vandaag ga ik je precies uitleggen hoe je appeltaart uit de Airfryer maakt. In principe kun je ieder appeltaart recept van OMF gebruiken, zolang je de bereidingswijze van het recept hieronder maar aanhoudt. Voor nu hou ik het bij een klassieke appeltaart met rozijnen, maar dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

appeltaart in airfryer

Taart bakken in de Airfryer

Taart bakken in de Airfryer is echt een fluitje van een cent. Een en ander is een beetje afhankelijk van het soort Airfryer dat je hebt, maar waar je in ieder geval moet zorgen is dat je een springvorm hebt die past in jouw Airfryer.

Zelf heb ik de Satisfry 5L Airfryer van Russell Hobbs en daar past een springvorm in van 20-22 centimeter. Heb je toevallig de Satisfry Multicooker, dan kun je waarschijnlijk ook wel uit de voeten met een springvorm van 24 cm doorsnede. Het recept hieronder kun je dan gewoon aanhouden, het is niet nodig om bepaalde ingrediënten te vermeerderen.

Als je een springvorm van 20-22cm doorsnede gebruikt, dan wordt de appeltaart wellicht iets hoger dan je gewend bent. Geeft niets als je het mij vraagt, de taart wordt er lekker rustiek van!

Vet in ieder geval, zoals altijd, de binnenkant van de springvorm goed in voordat je deze bekleedt met het taartdeeg.

Bij appeltaarten begin ik altijd met het maken van het deeg zodat dit heel even kan rusten in de koelkast. Appeltaartdeeg is namelijk vrij soepel als je het net hebt gekneed en ik vind het dan altijd wat minder goed werkbaar. Het deeg plakt snel vast aan het aanrecht en de randen van de taart blijven ook minder goed omhoog staan als je de springvorm bekleedt.

Om ervoor te zorgen dat de appeltaart niet te nat wordt, strooi ik altijd wat paneermeel over de bodem van de taart. Ook week ik de rozijnen niet van tevoren, zodat de rozijnen het vocht van de appels kunnen opnemen. Ook dit zorgt voor een wat minder natte taart.

Appeltaart in Airfryer bakken

Vervolgens is het bakken van de appeltaart in de Airfryer echt een eitje. Verwarm de Airfryer voor op 160℃ en plaats de springvorm met daarin de appeltaart in de Airfryer. Zet de timer op 30 minuten en na een half uur heb je een prachtig goudbruine appeltaart. In de helft van de tijd dat het de oven kost er eentje te bakken. En wees niet bang: de heerlijke appeltaartgeur vult nog steeds je huis!

Kleine disclaimer vooraf: de ene Airfryer is de andere niet, dus houd de eerste keer dat je de appeltaart uit de Airfryer maakt, de taart tussentijds wel een beetje in de gaten. Dek de springvorm desnoods af met een (groot) vel aluminiumfolie en verwijder de folie het laatste kwartier van de baktijd weer. Dit om te voorkomen dat de taart aan de bovenkant verbrandt.

Zorg er, bij gebruik van aluminiumfolie, wel voor dat je de folie helemaal onder de springvorm wikkelt, zodat het niet kan gaan wapperen in de Airfryer.

Laat de appeltaart na het bakken afkoelen op het aanrecht en vervolgens volledig in de koelkast. Of eet de appeltaart warm als je dat lekker vindt natuurlijk!

De appeltaart is in de koelkast een dag of 4-5 goed. Maar uiteraard kun je de taart ook goed invriezen. Zorg er dan wel voor dat de taart eerst volledig is afgekoeld en vries de taart bij voorkeur in taartpunten in. Zo kun je iedere keer een taartpuntje uit de vriezer halen. Laat de taart rustig in de koelkast ontdooien, dan is ‘ie weer net zo lekker om te eten als voorheen!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Appeltaart Airfryer
5 van 1 stem

Appeltaart uit de Airfryer

Appeltaart uit de Airfryer maken is super simpel en hartstikke snel. In een half uur is de taart perfect gaar en heerlijk krokant.
Porties1 taart (22 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Deeg koelen 1 uur
Totale tijd 2 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • vel keukenfolie
  • springvorm die past in je Airfryer
  • deegroller
  • bakkwastje
  • Airfryer

Ingrediënten

Taartbodem

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 80 g kristalsuiker
  • 175 g roomboter – koud, in blokjes
  • 1 ei
  • 3 el melk
  • snufje zout

Appeltaartvulling

  • 4 Elstar appels – geschild, in blokjes
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g rozijnen (niet geweekt)
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 el citroensap

En verder

  • 2 el paneermeel
  • 1 ei – losgeklopt

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in keukenfolie en leg het deeg een uurtje in de koelkast.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling door elkaar.
  • Vet de springvorm goed in en verwarm de Airfryer voor op 160℃.
  • Rol het taartdeeg uit tot een dikte van ongeveer 2 mm en bekleed hier de bodem en randen van de springvorm mee.
  • Strooi het paneermeel over de taartbodem in de springvorm.
  • Schep de appeltaartvulling in de springvorm.
  • Rol het overige deeg opnieuw uit tot een dikte van maximaal 2 mm en snijd dit in repen van 1 cm breed.
  • Leg de reepjes deeg kruislings over de vulling van de appeltaart.
  • Smeer de bovenkant van de appeltaart in met losgeklopt ei en plaats de springvorm in de Airfryer.
  • Bak de appeltaart in 30 minuten goudbruin en gaar.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: Airfryer recept, appeltaart, fastfood friday

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close