A smoothie a day

Smoothies: lekker, gezond, snel te maken en een goede start van de dag. Een paar maanden geleden maakte ik iedere dag wel een smoothie (vaak dezelfde met diepvriesfruit), maar eigenlijk is het de laatste tijd helemaal niet meer voorgekomen. Hier moest maar weer eens verandering in komen want met al dat heerlijke fruit op de markt en een blender die in de kast ligt te verstoffen, is het voor mij heel makkelijk om te maken. Ik ging een challenge met mezelf aan: a smoothie a day, zeven dagen lang iedere ochtend bij het ontbijt een andere smoothie. En natuurlijk heb ik iedere ochtend foto’s van mijn ‘creaties’ gemaakt en vandaag laat ik mijn zeven smoothies graag aan jullie zien.

zondag smoothieZondag 

 • 1 handvol verse spinazie
 • sap van 1 grote sinaasappel
 • ½ mango
 • 1 appel
 • sap van een halve limoen
 • koud water

Ik begon op zondag met een kickstart. Toevallig had ik voor diezelfde week spinazie nodig en dus besloot ik een handje te gebruiken voor een groene smoothie. Spinazie zit bomvol ijzer en vitaminen en is daarom erg gezond. Ik combineerde het met sinaasappelsap, mango en appel. Laat je niet afschrikken door de groene kleur, de smaak van het fruit overheerst heel erg en dus proef je nauwelijks iets van de spinazie. Zéker het limoensap geeft deze smoothie iets heel fris, erg lekker dus laat dit zeker niet weg. Voeg zoveel koud water toe als je zelf wil, hoe meer water je toevoegt hoe meer deze smoothie iets weg heeft van een sapje. Het is maar net waar je zelf zin in hebt.

maandag smoothieMaandag

 • 1 glas Amandeldrink (of -melk)
 • 1 banaan
 • ½ mango

Van Alpro kreeg ik onlangs hun nieuwe Amandeldrink thuisgestuurd om uit te proberen. Dit is een 100% plantaardige drank, mild van smaak, van nature arm aan vet en zonder lactose of soja. De amandelen in deze drank worden eerst geroosterd en vervolgens gemengd met bronwater. De Amandeldrink bevat veel calcium en Vitamine E en dit helpt je lichaamscellen weer beschermen tegen oxidanten. Lekker gezond dus.

Ik combineerde deze Amandeldrink met 1 banaan en een halve mango. Allemaal bij elkaar in de blender en je hebt weer een gezonde en bovenal lekkere smoothie op tafel staan. Mocht je de smaak van banaan iets te overheersend vinden, kun je natuurlijk ook nog ander fruit toevoegen.

dinsdag smoothieDinsdag

 • ½ glas magere yoghurt
 • 1 banaan
 • sap van 1 grote sinaasappel
 • ½ theelepel cacaopoeder
 • optioneel: honing of Stevia

Vandaag dronk ik mijn smoothie iets later in verband met mijn vaste bezoekje aan de sportschool op dinsdagochtend. Ik besloot een powersmoothie te maken en gebruikte magere yoghurt in plaats van melk of water. Ik combineerde het met 1 banaan en het sap van 1 grote sinaasappel, lekker fris en verkwikkend. Voor de smaak (en de leuk) strooide ik een klein beetje cacaopoeder over de smoothie, erg lekker als je een slokje neemt. Mocht je deze smoothie nu te zuur vinden, kun je het beste een theelepeltje honing of Stevia toevoegen. Dat is niet zo ongezond en het drankje wordt er toch zoeter van.

woensdag smoothieWoensdag

 • ½ glas magere yoghurt
 • 3 eetlepels rood fruit (direct uit de diepvries)
 • 2 plakjes ananas uit blik
 • 1 theelepel zoetstof

Tijd voor weer een after workout smoothie! Ik kwam erachter dat ik nog een beetje diepvriesfruit had liggen en onder het mom van de vriezer moet leeg, besloot ik dit maar te gebruiken. Ik ging wel weer voor de yoghurt, dikkere smoothies zijn toch wel erg lekker. Ik deed er twee plakjes ananas bij uit blik, het is geen ananas seizoen en ik vind de verse ananas nu gewoon niet zoet genoeg. Om het wat minder zuur te maken deed ik er een theelepel zoetstof bij, gezonder dan suiker. Dankzij het diepvries fruit is de smoothie heerlijk koud en daarom ook erg lekker in de zomer.

donderdag smoothieDonderdag

 • ½ glas Amandeldrink
 • 1 banaan
 • 1 kleine avocado
 • sap van een halve limoen

Smoothies zijn zo ideaal om restjes fruit/groenten op te maken! Ik had nog een kleine avocado liggen van mijn sushi salade en dus besloot ik die maar te gebruiken in een smoothie. Gecombineerd met een banaan en amandeldrink zorgt het voor een vrij dikke smoothie. Mocht je hem dunner willen kun je magere melk gebruiken bijvoorbeeld. Het limoensap dient voor het frisje, anders is de smoothie wat wrang.

vrijdag smoothieVrijdag

 • 1 mango
 • 2 schijfjes ananas uit blik
 • 1 ½ eetlepel sap uit het ananas blik
 • ½ glas halfvolle melk

Dit is een echte zomersmoothie als je het mij vraagt. Vrij mild van smaak, niet al te sterk maar wel fris door de ananas. Het ananassap laat de smaak van de ananas wat meer naar voren komen waardoor het perfect samengaat met de mango.

zaterdag smoothieZaterdag

 • ½ glas magere yoghurt
 • 1 appel
 • 1 sinaasappel

Waar ik eerder deze week al een paar keer sinaasappelsap heb gebruikt, besloot ik vandaag te gaan voor een hele sinaasappel, dit maakt de yoghurt in de smoothie een stuk dunner. Let er wel op dat je met het toevoegen van een hele sinaasappel wel te maken krijgt met het vruchtvlees en de smoothie dus niet helemaal glad is.

En dat was mijn a smoothie a day project, zeven dagen lang een andere smoothie. In eerste instantie dacht ik dat je er onwijs veel fruit voor nodig had, maar achteraf gezien valt het allemaal heel erg mee. Ik heb bijna alles dat ik had gekocht opgemaakt, dus een verspilling was het zeker niet. Als ik er zo op terug kijk vind ik de smoothie van woensdag met rood fruit toch wel het allerlekkerst, dit heeft ook te maken met het feit dat deze lekker koud was. Vers fruit brengt toch de betere smaken met zich mee en voor echt koude smoothies raad ik je dan ook aan ijsklontjes toe te voegen.

Ik weet in ieder geval wel dat ik veel vaker een smoothie zal gaan maken vanaf nu. Lekker én gezond.

Wat is jouw favoriete smoothie?

Join the Conversation

 1. Suzanne says:

  Lekker ik ben echt van smoothies gaan houden! deze ga ik ook snel eens proberen.

 2. Nettie says:

  Oh ziet echt lekker uit allemaal! Ga zeker een paar uitproberen! Ik doe nu wel vaker smoothies maken maar heb nooit vaste verhouding! Doe graag banaan , diepvries framboos , sap van sinaasappel en diepvries zomersfruit! Af en toe een voeg ik ook lepel brinta toe!

  1. Sabine says:

   Ik doe ook nooit aan verhoudingen om eerlijk te zijn. Voor dit artikel moest het wel even anders staat het zo raar: “beetje banaan, beetje sinaasappelsap.. Proef maar gewoon.” ;)

 3. Bianca says:

  Die van mij zien er nooit zo mooi uit!
  Meer bruin maar wel lekker.
  Fijne inspiratie hier weer opgedaan :-)

  1. Sabine says:

   Zolang de smaak maar goed is toch!

 4. Jennifer says:

  Ziet er allemaal super lekker uit zeg! Ik heb hier wel een blender, moet echt vaker met dat ding aan de slag!

 5. Julie says:

  Ze zien er echt heerlijk uit, maar helaas zijn smoothies iets wat ik bijna nooit klaarmaak. Ik weet zo niet goed wanneer het te consumeren. Als ontbijt vind ik het zo weinig en te drinkbaar :-) heb liever iets hartig. Als tussendoortje zou kunnen, maar dan wil ik meestal snel iets in mijn mond steken en heb ik weinig zin om mijn blender boven te halen …
  Ik zou het eens meer moeten proberen, want is eigenlijk wel gezond :-) Wanneer drink jij ze?
  Groetjes Julie

  1. Sabine says:

   Ik maak ze ’s ochtends voor bij het ontbijt (ik neem dus niet alleen een smoothie) of ergens tussendoor. Je kunt ook smoothie packs invriezen? Een beetje diepvriesfruit en een ingevroren blokje yoghurt. Dan hoef je alleen de blender aan te zetten. Scheelt toch weer snijwerk!

 6. Anita says:

  Jammer dat je, bijna overal in, diepvries groentes en fruit gebruikt!
  Mijn tip; ga naar de markt en laat je verassen wat voor heerlijke verse groentes n fruit je hier hebt en als je aangepaste hoeveelheden meeneemt ben je niet eens zo duur uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close