Ik ga altijd zo goed op warme lunches en deze Tuna Melt wraps vallen daar absoluut onder. Sowieso zit ik de laatste weken helemaal in een fase van lunchen met wraps. Iedere dag maak ik wraps, vaak met kruidige zuivelspread, kipfilet en veel groenten, maar de Tuna Melt wraps vormden een hele fijne afwisseling.
Ik ben al fan van Tuna Melts sinds ik ze voor de allereerste keer maakte en niet al te lang geleden deelde ik een heerlijke Tuna Melt ovenschotel met je. En nu kan er dus weer een recept aan het tonijn-lijstje worden toegevoegd.
Deze wraps eet je lauwwarm, want voor maximaal effect leg ik ze heel even onder de grill. Dan smelt de kaas en worden de wraps zelf licht krokant. Heerlijk!
Tonijn wrap
Voor de tonijn wrap gebruikte ik deze keer groentewraps. In dit geval wortelwraps en bietenwraps. Wist je dat die helemaal niet per se gezonder zijn dan andere tortillawraps? Ik eet ze vooral voor de kleur en omdat ik de smaak heel lekker vind, maar voor de voedingswaarden hoef je het niet per se te doen.
Even een kort vergelijkend warenonderzoekje: groentewraps versus (volkoren) wraps.
Groentewraps
Voedingswaarden per 100g
Energie Kilojoules 1215kj
Energie Kilocalorieën 288 kcal
Vetten 4.9g
– verzadigde vetzuren 1.4g
Koolhydraten 48g
– suikers 6g
– voedingsvezel 6g
Eiwitten 10g
Zout 0.77g
Tortillawraps
Voedingswaarden per 100g
Energie Kilojoules 1272kj
Energie Kilocalorieën 301 kcal
Vetten 4.9g
– verzadigde vetzuren 1.1g
Koolhydraten 53g
– suikers 1.5g
– voedingsvezel 4.4g
Eiwitten 9.1g
Zout 0.8g
Volkorenwraps
Voedingswaarden per 100g
Energie Kilojoules 1181kj
Energie Kilocalorieën 280 kcal
Vetten 4.7g
– verzadigde vetzuren 1g
Koolhydraten 46g
– suikers 1.4g
– voedingsvezel 7.4g
Eiwitten 9.5g
Zout 0.67g
Kortom: volkorenwraps zijn de meest gezonde variant, gevolgd door groentewraps, hoewel vrij hoog in suikers, en daarna volgen de tortillawraps. Groentewraps zijn daarbij vaak het duurst.
Omdat deze tonijn wraps vrij vullend zijn dankzij de tonijnsalade en de cheddar, heb je aan één wrap per persoon wel genoeg. Eventueel vergezeld van een frisse, groene salade. Voor mijn normal wrap lunches (die met zuivelspread en kip), eet ik er altijd twee.
Tonijn wrap maken
Hoewel het een behoorlijk werkje lijkt om deze tonijn wrap te maken, is dat helemaal niet het geval. De tonijnsalade is niet meer dan een kwestie van alle ingrediënten met elkaar mengen zoals je zometeen gaat zien, en verder komt er alleen wat cheddar smeltkaas en een grillapparaat aan te pas.
Omdat de Tuna melt wraps niet door en door verwarmd hoeven te worden maar alleen de kaas gesmolten moet zijn, hebben de wraps niet meer dan een paar minuutjes nodig onder de grill. Eigenlijk net voldoende om van die lekkere grillstrepen te krijgen en de wraps licht krokant te laten worden.
Je zult merken dat door het verwarmen onder de grill, de tonijnsalade ook lauwwarm wordt en dat is hartstikke lekker!
Zoals voor ieder Tuna melt recept, gebruik ik voor deze Tuna melt wraps ook plakjes cheddar smeltkaas. ‘Plastic kaas’ noem ik het altijd. Nergens anders lekker op, behalve op burgers, in Batbots en bij Tuna melt recepten.
Mocht je geen grillapparaat in de buurt hebben, dan zijn de wraps met tonijnsalade natuurlijk ook lekker om koud te eten. Wel zou ik dan de smeltkaas achterwege laten en dit vervangen door bijvoorbeeld Hollandse kaas of Parmezaanse kaas.
Wrap met tonijn uit blik
Ik maakte een wrap met tonijn uit blik en als ik de tonijn wil gebruiken voor tonijnsalade, kies ik eigenlijk altijd voor tonijn op waterbasis. In warme gerechten vind ik tonijn op oliebasis lekkerder, maar voor wraps is dat niet nodig.
Giet de blikjes af zodat het meeste vocht is verdwenen en meng de tonijn uit blik vervolgens met de andere ingrediënten voor de tonijnsalade, waarvoor je hieronder het recept vindt.
Mocht je niet zo’n fan zijn van tonijn uit blik, dan kun je ook heel goed zalm of makreel uit blik gebruiken.
Tonijnsalade maken
Zelf tonijnsalade maken is een fluitje van een cent en ik durf te wedden dat je de meeste ingrediënten wel in huis hebt. Ik maak mijn tonijnsalade altijd met de volgende ingrediënten:
- ingeblikte tonijn (duh)
- mayonaise of Griekse yoghurt
- een rood uitje, ragfijn gesnipperd
- augurk, in hele kleine blokjes
En soms voeg ik aan bovenstaande ingrediënten nog een lepel kappertjes toe als ik die in huis heb. Deze keer waren ze op, vandaar dat je ze niet terugvindt in onderstaand recept.
Laat de tonijn goed uitlekken en meng deze daarna met de rest van de ingrediënten. Beetje peper en zout erbij voor de smaak en klaar is je homemade tonijnsalade. Lekker op zo’n beetje alles, waaronder dit broodje tonijnsalade van La Place, en ideaal dus voor het maken van Tuna melt wraps.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Tuna melt wraps
Benodigdheden
- grillapparaat
Ingrediënten
- 2 blikjes tonijn op waterbasis
- 1 rode ui – gesnipperd
- 2 augurken – in blokjes
- 4 el mayonaise
- 1/2 tl mosterd
- 1 tl gedroogde bieslook
- 4 plakjes cheddar smeltkaas
- 2 wraps naar keuze
- peper en zout
Instructies
- Giet de tonijn af en meng de tonijn vervolgens met de ui, augurken, mayonaise, mosterd, bieslook, peper en zout.
- Verdeel de plakjes cheddar smeltkaas over de wraps en schep hier de tonijnsalade bovenop.
- Vouw de wraps dicht en leg ze een minuut of 3-4 onder de hete contactgrill. Net lang genoeg om de wraps licht krokant te laten worden en de kaas te laten smelten.
- Serveer direct.