Met deze champagne cheesecake sluit je het jaar gegarandeerd af met een knaller. Ik kreeg laatst via Instagram een berichtje van iemand die de cheesecake-recepten op OMF een beetje miste, dus bij deze! Het was ook inderdaad alweer even geleden dat ik een lekkere cheesecake had gebakken.
Dit is dus direct een topper als je het mij vraagt. Feestelijk, extra lekker door toevoeging van witte chocolade en de champagne die ik toevoeg aan het beslag? Die proef je écht!
Cheesecake recept voor Oud & Nieuw
Een cheesecakerecept voor oud & nieuw staat wellicht niet direct op je lijstje. Immers zitten we deze dagen vooral aan de oliebollen en appelflappen en ook die worden in mijn huis dit jaar weer vers gebakken.
Maar toch hebben we tijdens de feestdagen ook wel eens zin in iets anders. Zeker als je van plan bent om een etentje te organiseren op 31 december, heb je wellicht ook nog een lekker toetje nodig. Beter dan deze champagne cheesecake wordt het dan toch niet?
Ik heb de cheesecake extra feestelijk gedecoreerd met mini meringue en eetbare gouden glitters en sterretjes. Dat ziet er zo leuk uit en wanneer (kaars)licht op de taart valt, schittert ‘ie echt.
Prik, voordat je de taart op tafel zet, sterretjes-vuurwerk in de taart en steek deze aan voor een nóg feestelijker effect. Helemaal gezellig, toch?
Cheesecake witte chocolade
Een cheesecake met witte chocolade kan wat mij betreft niet misgaan. Witte chocolade zorgt altijd voor een extra smeuïge textuur aan de cheesecake én een lekkere smaak, en daarom ben ik er zo dol op. Ook fijn: als je een no bake cheesecake maakt zorgt de chocolade voor extra stevigheid tijdens het opstijven in de koelkast.
Ik heb een aantal van mijn favoriete witte chocolade cheesecakes al op OMF staan. Zo hebben we de No bake witte chocolade & frambozencheesecake die wellicht iets meer geschikt is om te maken in de zomer. Maar ook de gebakken Witte chocoladecheesecake met aardbeiensaus is érg lekker en slaat nooit de plank mis.
Wil je helemaal een makkelijk cheesecakerecept? Probeer dan eens de Witte chocolade cheesecake met maar 3 ingrediënten! Toegegeven: eigenlijk mag je het eindresultaat van dat recept niet vergelijken met een échte cheesecake. Maar toch is het leuk om eens te proberen.
Maar goed, vandaag voeg ik dus een champagne cheesecake aan het lijstje toe en daar hoort witte chocolade ook bij. Omdat witte chocolade zo neutraal is van smaak, komt de champagnesmaak extra goed naar voren in deze taart. En dat is natuurlijk wat je wil op oudejaarsavond!
Oud en nieuw taart
Ik kan het me helemaal voorstellen dat je deze oud en nieuw taart niet op oudejaarsdag zelf wil maken. En goed nieuws: dat is ook totaal niet de bedoeling!
Zoals bij iedere gebakken cheesecake het geval is, is het belangrijk dat je ook deze champagne cheesecake een nacht in de koelkast laat opstijven. Dit komt de textuur en de smaak van de cheesecake absoluut ten goede.
Het is nooit aan te raden om een cheesecake op dezelfde dag als waarop je hem hebt gemaakt te serveren. Probeer het maar eens! Op de dag van het bakken is de cheesecake nog zacht en bijna sponzig, terwijl hij een dag later perfect stevig en smeuïg is.
Deze oud en nieuw taart maak je dan ook het beste al op 30 december. Zo heeft ‘ie op oudejaarsdag de perfecte textuur en smaak.
Voor het beste resultaat decoreer je de taart wel pas op de dag van serveren. Dan blijft de meringue lekker knapperig en dat zorgt voor een fijne tegenhanger voor de smeuïge textuur van de cheesecake.
Ik kocht deze mini meringue overigens kant en klaar bij Albert Heijn. Gemak dient de mens, toch?
Champagne hapjes
Wil je naast deze cheesecake nog wat meer feestelijke champagne hapjes op tafel zetten? Dan hebben we wel een aantal suggesties voor je! Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Champagne Sangria
- Champagnecheesecake potjes
- Coquilles in champagnesaus als lekker voorgerecht voor een oudejaarsdiner met…
- Champagnerisotto als bijgerecht
Hoe leuk zou dat zijn trouwens, een compleet champagne-diner?
Maar goed, laten we gauw overgaan naar het recept voor de champagne cheesecake, want daarvoor zijn jullie hier.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Champagne cheesecake
Benodigdheden
- foodprocessor, hakmolen of zak + deegroller
- beslagkom
- garde
- springvorm van 24 cm doorsnede
- bakpapiertje
Ingrediënten
- 200 g kokosbiscuitjes
- 100 g ongezouten boter of margarine
- 200 g witte chocolade
- 600 g naturel roomkaas
- 125 g kristalsuiker
- 1 el bloem
- 125 ml champagne
- 2 eieren
- 1 eidooier
Decoratie
- meringue
- eetbare glitters/decoratie
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte en zet een ovenschaal met een laagje water onderin de oven.
- Maal de kokosbiscuitjes fijn in de foodprocessor en smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en schep de bodemmix in de springvorm. Druk de koekbodem aan met je handen of de achterkant van een lepel.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie. Klop de gesmolten chocolade met de roomkaas, suiker, bloem en champagne tot een klontvrij beslag.
- Spatel een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat na de baktijd de cheesecake 1 uur in de oven met de deur open staan en daarna nog eens 2 uur op het aanrecht. Zet vervolgens de taart bij voorkeur een nacht in de koelkast om helemaal op te stijven.
- Decoreer de taart met meringue, eetbare glitters, decoratie of op welke manier dan ook.
Hallo,
Misschien een gekke vraag omdat het de oven ingaat. Maar mag je deze cheesecake eten als je zwanger bent?
Het ziet er echt heerrlijk uit!