Appelflappen uit de oven met custard

Ben jij team oliebol of team appelflap? Ik moet zeggen dat ik altijd team oliebol was maar tegenwoordig kan ik appelflappen ook wel wat meer waarderen. Wel koud trouwens, je maakt me niet blij met warme appelflappen. Klinkt gek wellicht, maar ik hou ook niet van warme appeltaart – haha. Deze appelflappen uit de oven heb ik gevuld met vanillecustard want als je het mij vraagt is dat een match made in heaven. Eigenlijk vind ik alles lekkerder worden met custard dus ja, deze appelflappen waren ook een hit. Ze klaarmaken in de oven kan overigens prima. Je ziet ze regelmatig in gefrituurde variant maar met de oven worden ze naar mijn idee net zo knapperig en luchtig. En het scheelt een hoop troep, ook fijn! De appelflappen laten zich niet heel makkelijk bewaren dus ik raad je aan ze niet al te ver van te voren te maken. Maximaal een dag. Het deeg wordt wat slapper als je ze bewaart maar eventueel kun je de flappen op krikken in de oven. Zeker niet in de magnetron!

Appelflappen met custard

Appelflappen met custard

No ratings yet

Appelflappen met custard

Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren bij voorkeur dezelfde dag opeten

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • garde
  • dunschiller
  • appelboor
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Custard:

  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille-aroma
  • 50 g kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 30 g maizena

Appelflappen:

  • 2 grote appels
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei - losgeklopt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Doe voor de custard de volle melk samen met de vanille-aroma en de helft van de kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker en de maizena tot een romig mengsel.
  • Schenk de helft van de warme melk al kloppend bij de eidooiers in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan.
  • Breng het geheel aan de kook en roer goed door tot de custard zo dik is als pudding.
  • Schep de custard in een plastic bak, dek af met een deksel en zet weg in de koelkast tot de custard is afgekoeld, dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Schil als de custard is afgekoeld de appels en hol ze uit met een appelboor. Snijd de appels in dikke plakken van 1/2-1 cm dik.
  • Schep de kristalsuiker en kaneelpoeder om en wentel de appelschijven door de kaneelsuiker.
  • Rol één vel bladerdeeg uit en leg hierop 6 stukken appel met voldoende tussenruimte. Schep op iedere appelschijf een lepel custard.
  • Leg het andere vel bladerdeeg over de stukken appel en duw de plakken bladerdeeg rondom de appel lichtjes op elkaar.
  • Druk met een uitsteker de appelflappen uit het bladerdeeg en duw de randen met behulp van een vork op elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met losgeklopt ei en strooi er nog extra kaneelsuiker overheen.
  • Bak de appelflappen in 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Appelflappen met custard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close