Liefhebbers van pittig eten: deze buffalo chicken loaded fries zijn speciaal voor jullie. Want ja, ik zal eerlijk toegeven: ik heb behoorlijk lopen snotteren bij het eten van deze loaded fries.
Buffalo saus heeft een hele eigen smaak en een van de kenmerken is dat het flink wat pit heeft. Niet het soort verlammende pittigheid waarmee je niets meer proeft, maar wel het soort waar je een flinke loopneus van krijgt.
In combinatie met krokante kip is het echter héérlijk. Tel daar krokante frietjes en een flinke dot crème fraîche bij op en je hebt een topper van een Fastfood Friday recept te pakken.
Buffalo chicken – wat is het precies?
Buffalo Chicken kun je onmiskenbaar koppelen aan de Verenigde Staten. Ik at het voor het eerst op Newark Airport, vlak voordat we terugvlogen van New York naar Amsterdam.
Buffalo Chicken bestaat vaak uit gefrituurde stukken kip, die bedekt worden met een pittige saus op basis van boter en hete pepers. De kip wordt meestal geserveerd met blue cheese dressing en soms wat stengels bleekselderij om de pit een beetje tegen te gaan.
Er wordt gedacht dat Buffalo Chicken in Buffalo, New York, is ontstaan. Vandaar ook de naam. Het gerecht werd voor het eerst gemaakt rond 1960 in de Anchor Bar in Buffalo, door Teressa Bellissimo.
Het verhaal gaat dat Teressa het gerecht maakte als een late-night snack voor haar zoon en zijn vrienden. Ze frituurde chickenwings en besprenkelde deze met haar eigengemaakte, pittige saus. Het gerecht, en met name dus de smaak, werd al gauw een hit in de regio en verspreide zich later over de rest van het continent.
Waar smaakt buffalo chicken naar?
Het is lastig uit te leggen waar buffalo chicken precies naar smaakt, het heeft namelijk een hele kenmerkende pittige en ietwat zurige smaak.
De pittigheid komt van de hete pepers in de saus, meestal cayennepeper. De pepers zorgen voor de scherpe smaak. Buffalo saus heeft het soort pit in zich waar je echt van gaat snotteren.
De saus voor buffalo chicken wordt doorgaans gemaakt door hete saus te mengen met gesmolten boter. De boter tempert de pittigheid een beetje en zorgt voor de typische gladde textuur van de saus.
In de meeste buffalo sauzen gaat ook een beetje azijn. Als je voor het eerst buffalo chicken eet, zul je merken dat de saus een zurige ondertoon heeft.
Buffalo saus (zelf maken)
10 jaar geleden(!) deelde ik al mijn eigen recept voor buffalo saus. Voor het recept hieronder gebruik ik een flesje Frank’s Hot Sauce, deze kun je kopen bij Albert Heijn en heeft echt een goede buffalo smaak. Maar mocht je die specifieke saus niet kunnen vinden, dan maak je hem gewoon zelf!
Mijn zelfgemaakte variant is behoorlijk complex qua benodigdheden, maar gelukkig is er ook een hele snelle variant! Daarvoor heb je nodig:
- 50g boter
- 150 ml Sriracha
- 50 ml azijn
Laat de boter smelten en voeg daar de Sriracha en azijn aan toe. Even goed mengen en vervolgens husselen met de kip. In het geval van deze loaded fries natuurlijk met de popcorn chicken!
Meer lekkere recepten met buffalo chicken
Ben je al bekend met de smaak van buffalo saus en wil je weer meer recepten met buffalo chicken hebben, dan ben je bij mij aan het goede adres! Op OMF heb ik er al behoorlijk wat van gedeeld namelijk.
Eén van mijn absolute favoriete is de buffalo chicken pizza, die maakte ik ooit na o.b..v een recept van New York Pizza. Maar ook de buffalo chicken nacho’s zijn een regelrechte hit. Lekker als snackdiner!
Hoewel buffalo saus meestal wordt gecombineerd met kip, zijn deze Buffalo Cauliflower wings met yoghurtdipsaus ook een aanrader. Net als de Buffalo bloemkooltaco’s.
Meer maken? Hier vind je al onze recepten met buffalo saus.
Ook dol op loaded fries?
Friet is denk ik wel mijn favoriete comfort food en door loaded fries te maken, til ik dat niveau nog even een stukje meer omhoog. Krokante, goudbruine frietjes met een berg aan lekkere toppings? Ik teken ervoor. Mits het super vers wordt geserveerd natuurlijk, want friet die slap is geworden door al het lekkers bovenop? Nee, bedankt.
Ik hou er persoonlijk van om loaded fries lekker royaal te serveren. Op een grote schaal, frietjes onderop en daarboven alle toppings in laagjes opgebouwd zodat iedere hap een verrassing is. En vervolgens deel je die schaal natuurlijk met iedereen, want loaded fries zijn bij uitstek geschikt als finger food.
Mochten deze Buffalo Chicken loaded fries nou niet helemaal je ding zijn, dan vind je de Pepperoni Pizzafries wellicht wel lekker. Of ga voor iets meer uitgebreid en kies voor Frietje Rendang. Ook zó zalig.
Krijg jij nou net als ik geen genoeg van Fastfood Friday recepten? We hebben ze allemaal voor je verzameld op onze Fastfood Friday receptenpagina. Scheelt je weer zoeken! :-)
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Buffalo chicken loaded fries
Benodigdheden
- frituurpan of pan met neutrale olie
- beslagkom
Ingrediënten
Buffalo chicken
- 400 g kipdijfilet – in kleine blokjes
- 250 ml karnemelk
- 100 g bloem
- 75 g maïzena
- 1 el bakpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 75 ml Frank's Hot Sauce Buffalo
En verder
- 1 zak friet naar smaak
- 200 g crème fraîche
- 1 rode ui – in dunne ringen
- verse peterselie naar smaak – fijngehakt
- zout
Instructies
- Doe de kipblokjes in een kom en schenk hier de karnemelk bij. Schep het geheel even goed om, dek de kom af en laat de kip 2 uur in de koelkast marineren.
- Verwarm de frituurpan of neutrale olie in een normale pan naar 180℃.
- Schep de bloem, maïzena, bakpoeder, ui- en knoflookpoeder in een kom om.
- Wentel de germarineerde kipblokjes door het bloemmengsel en frituur ze vervolgens in 5 minuten in de hete olie goudbruin en gaar. Meng de gefrituurde kip direct met de Frank's Hot Sauce.
- Bak ondertussen de friet volgens de aanwijzingen op de zak gaar.
- Verdeel de friet over borden of een grote schaal en schep hier de buffalo chicken overheen.
- Leg een flinke lepel crème fraîche op de friet en verdeel de rode ui en verse peterselie er overheen. Bestrooi met zout en serveer direct.