Global Cuisine: Indische Roti Koekoes

Vandaag is alweer de derde week van Global Cuisine, heerlijk vind ik het om iedere week internationale gerechten voorbij te zien komen. Vandaag duiken we de Indische keuken in met Roti Koekoes. Ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn, maar Mireille voelt zich gelukkig helemaal thuis in deze keuken en heeft deze Indische cake (of door haarzelf ‘gestoomd brood’) al veel vaker gemaakt. Gelukkig wilde ze het recept met ons delen.

roti koekoes

Wat heb je nodig?

 • 4 eieren
 • 3 volle koppen bloem
 • 2 koppen suiker
 • ¾ kop lauwe melk
 • 1 zakje vanille suiker
 • (Rijst)stoompan
 • Bakpapier
 • Schaar
 • Theedoek
 • Handmixer of keukenmachine
 • Magnetron of pannetje om de melk kort in op te warmen

Het maken van roti koekoes, begint met het bekleden van het bovenste deel van de stoompan. Dit doe je, zodat het beslag niet door de gaatjes sijpelt en in het water terecht komt. Het bekleden doe je met keukenpapier dat je netjes op maat maakt en in de pan legt. Voor instructies zie onderstaande fotocollage en uitleg.

bekleden stoompan

1. Je hebt nodig: een rol bakpapier, een schaar en de stoompan.

2. en 3. Knip nu een vierkant uit het bakpapier dat aan elk van de vier kanten ongeveer 10 centimeter breder is dan de stoompan.

4. Dit vierkant vouw je dubbel (tot een rechthoek), nog eens dubbel (tot een vierkant) en vervolgens vouw je het vierkant diagonaal dubbel tot een driehoek.

5. Ten slotte vouw je de driehoek nog eens dubbel vanuit dezelfde punt.

6. Leg de punt ongeveer in het midden van de pan en knip het uiteinde af, ongeveer 6 centimeter van de rand van de pan af. Voor je hem openvouwt, knip je een aantal keer (ongeveer 6 centimeter) in het uiteinde van deze “waaier”.

7. Vouw hem nu uit en je ziet dat je een cirkel met inkepingen hebt.

8. Deze cirkel van bakpapier kun je op de bodem van de pan leggen met de randjes omhoog langs de rand van de pan.

9. Ten slotte knip je nog een stuk bakpapier af dat lang genoeg is om de zijkant van de pan te bekleden. Deze knip je af zodat hij net onder de rand van de pan uitkomt en rol je uit tot hij de zijkant van de pan bedekt.

Mooi, de pan is bijna klaar voor gebruik. Je hoeft nu alleen de deksel nog in te pakken. Doe dit door een theedoek uit te spreiden en de deksel er op te leggen. Vouw de hoeken nu over de deksel heen en knoop ze aan elkaar of aan het handvat vast.

Doe nu water in de onderpan (let op, het water mag de bovenpan niet raken). En breng het water zonder de bovenpan aan de kook terwijl je het beslag maakt.

Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een kom en klop dit 10 minuten met de mixer op de hoogste stand. Wanneer je hier klaar mee bent, warm je de melk op tot het handwarm is en ga je in gedeelten de gezeefde bloem bij het suikermengsel scheppen. Schep met een grote lepel voorzichtig de bloem door het beslag heen en giet er af en toe een beetje melk bij. Wanneer al de bloem en melk door het beslag heen zit, is het klaar.

Giet het beslag in de bovenpan en doe de deksel erop. Vergeet nu de kom niet af te likken, het beslag is HEERLIJK! Zet de bovenpan op de onderpan en zorg ervoor dat het water in de onderpan zachtjes blijft koken. Laat de roti koekoes ongeveer 45 minuten op zacht vuur gaar stomen. LET OP: de deksel op de pan laten!!

Na 45 minuten kijk je of de koek gaar is door er een satéprikker in te steken. Als het gaar is komt de prikker er droog uit. De koek zonder deksel 10 minuten laten afkoelen in de pan, dan storten op een ovenrek, papier eraf halen en verder af laten koelen.

Deze zoete cake kun je ook met chocoladesmaak maken. Voor een hele bruine roti koekoes, doe je een goede schep cacao door de bloem voor je deze door het beslag schept. Ook kun je een gemarmerde roti koekoes maken. Om dit te bereiken, leng je een eetlepel cacao aan met een klein scheutje lauwe melk. Op het moment dat je het beslag in de stoompan gestort hebt, giet je de cacao er over heen en maak je met een mes mooie figuren in het beslag. De roti koekoes komt er dan als volgt uit te zien.

roti koekoes met chocola

Wij eten de roti koekoes thuis met boter erop, maar ook zonder boter is het heerlijk! Geniet ervan!

Wil je jouw authentieke internationale recept ook op OhMyFoodness? Stuur een mailtje met beschrijving en foto’s naar sabine@ohmyfoodness.nl!

Join the Conversation

 1. Dit ziet er lekker uit! Lijkt me ook leuk om te maken, leuk werkje!

 2. missFromage says:

  Ziet er goed uit!

  Dit recept heb ik – heel toevallig – voor het weekend gekregen van mijn collega om eens uit te proberen. Ze dacht dat ik de aparte bereidingswijze wel interessant zou vinden. Daar had ze natuurlijk gelijk in.
  Leuk om het eerst eens te kunnen zien. Mooi, hoor!

 3. Simone says:

  Klinkt bijzonder!

 4. Steffi says:

  Ohh dat is zo lekker! Dat maakte mijn oma altijd, maar volgens mij dan met een theedoek ipv bakpapier.

 5. pjotr says:

  Klopt. Een theedoek. Veel simpeler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close