Er zijn zo van die dingen, daar blijf je maar van eten. Dat is ook het geval met dit knoflookbrood. Het brood heb ik gemaakt met mijn befaamde kruidenboter, maar ik heb er ook een flinke hoeveelheid extra kaas aan toegevoegd. Dat maakt dit knoflookbrood niet alleen fantastisch lekker, maar ook perfect voor dagen waar op je wel wat comfort food kunt gebruiken.
Het lekkerste knoflookbrood recept
Ik moet toegeven, van alle knoflookbrood recepten die ik tot nu toe heb gemaakt, is dit toch wel het lekkerste knoflookbrood recept. Dit komt niet alleen door de gruwelijk lekkere kruidenboter, serieus – die is een hit op ieder feestje bij mij thuis, maar ook door de twee soorten kaas die ik heb gebruikt.
Zoals jullie inmiddels wel weten, werk ik dit jaar voor het tweede jaar op rij samen met Weydeland Kaas. Ik heb al heel veel lekkere recepten voor en met ze gemaakt, en nu voeg ik daar dus een heerlijk borrelhapje aan toe.
De twee soorten kaas die ik heb gebruikt zijn Weydeland Kaas Belegen en Bon Repas.
Weydeland Belegen
De 48+ Belegen kaas van Weydeland Kaas is er eentje voor mensen die houden van een sterkere smaak aan hun kaas. De kaas heeft 4 maanden mogen rijpen waardoor er een stevige kaas met smaak ontstaat.
Bon Repas
Bon Repas is een authentieke gatenkaas met een hele eigen smaak. De boerderijkaas wordt bereid volgens een uniek recept en is súper smeuïg. Ideaal om in blokjes te snijden voor op de borrelplank, maar dus ook voor dit knoflookbrood.
Tijdens het rijpingsproces van deze kaas, zorgen bacteriën voor grote gaten in de kaas. De kaas ligt 8 weken te rijpen. Méga lekker, echt een aanrader als je een keer iets anders wilt proberen.
Trivia feitje: de kaas is vernoemd naar de polder Bonrepas in Krimpenerwaard. De naam betekent goede maaltijd in het Frans.
Geloof mij: de mix van deze kazen voegt echt véél smaak toe aan dit knoflookbrood recept. Wil je weten waar je de kazen van Weydeland en Bon Repas kunt krijgen? Check deze pagina voor een overzicht van alle verkooppunten bij jou in de buurt!
Mijn favoriete kruidenboter
Naast de heerlijke kazen, zorgt de kruidenboter uiteraard ook voor een flinke dosis smaak aan het knoflookbrood. Ik maak eigenlijk altijd mijn eigen kruidenboter en doe dit altijd volgens hetzelfde recept, waar ik af en toe eens mee varieer.
Voor dit knoflookbrood recept maakte ik de kruidenboter met:
- 100 g boter. Zorg voor een goede, lekkere ongezouten roomboter en zorg ervoor dat de boter volledig zacht is. Zo kun je de overige ingrediënten makkelijker door de boter roeren.
- Knoflook. Ik weet dat er veel mensen zijn, ik ben er een van, die zeggen: er kan nooit genoeg knoflook in een recept zitten. MAAR(!) je moet oppassen dat in de kruidenboter niet té veel knoflook wordt verwerkt. Dan overpowered de knoflook simpelweg ieder ander ingrediënt en dat is zonde. Het ene teentje dat ik in de kruidenboter gebruik, is echt genoeg. Geloof mij!
- Verse kruiden. Deze keer ging er bieslook en peterselie in mijn kruidenboter.
- Een snuf zout. Om alle smaken samen te brengen.
Met kruidenboter geldt: hoe langer de boter de tijd heeft om te staan, hoe sterker de smaak van de boter wordt. Mocht je dus op tijd bedenken dat je dit knoflookbrood wilt maken, zorg er dan voor dat de kruidenboter al even in de koelkast staat.
Knoflookbrood zelf maken
Zoals jullie weten hou ik van makkelijke recepten die snel klaar zijn. En daarom koos ik voor dit hapje een kant-en-klaar stokbrood. In het geval van dit brood maakt het overigens niet uit of je afbak stokbrood of reeds afgebakken stokbrood gebruikt.
Maar wat ook kan: knoflookbrood zelf maken! Als ik zelf knoflookbrood wil maken, gebruik ik eigenlijk altijd een soort pizzadeeg als bodem.
In dit Garlic Bread recept kun je precies lezen hoe dat in zijn werk gaat. Je krijgt er weliswaar een heel ander brood van, maar voor de variatie is dat ook echt een topper!
Knoflookbrood uit de oven
Dit knoflookbrood uit de oven is een ideaal borrelhapje of een perfect bijgerecht voor bij een kommetje soep. Als je stokbrood als basis gebruikt, heeft het brood slechts 10-15 minuten in de oven nodig om lekker krokant te bakken.
Je kunt echter ook de Airfryer gebruiken als je dat liever hebt! Snijd het brood daarvoor in kleinere stukken, anders gaat het natuurlijk niet passen.
Verwarm de Airfryer voor op 180 graden Celsius en bak het knoflookbrood in 4 – 6 minuten krokant.
Leuk voor de kids: Tractor Actie met Weydeland Kaas
Ben je helemaal overtuigd en kun je niet wachten met het maken van dit knoflookbrood met extra kaas? Snel dan gauw naar de speciaalzaak, want Weydeland Kaas heeft op dit moment ook nog eens een leuke actie lopen!
Bij aankoop van Weydeland Kaas ontvang je namelijk een super leuke speelgoed tractor. Nu hebben mijn jongens al vrij weinig overtuigingskracht nodig om met me mee te gaan naar de kaasboer, maar zo’n actie trekt ze nog net iets sneller over de streep.
Voorwaarden voor de actie kunnen per verkooppunt verschillen en op = op. Kijk hier voor een overzicht van alle Weydeland verkooppunten. Met meer dan 150 verkooppunten in heel Nederland, zit er ongetwijfeld ook eentje bij jou in de buurt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Knoflookbrood met extra kaas
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 100 g boter – zacht
- 1 teentje knoflook – geraspt
- 1 el bieslook
- 1 el peterselie
- 1 stokbrood – over de lengte gehalveerd
- 100 g Weydeland Kaas Belegen – geraspt
- 100 g Bon Repas kaas – geraspt
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Meng de boter met de knoflook, verse kruiden en een snuf zout.
- Smeer het stokbrood in met de kruidenboter en verdeel de twee geraspte kazen over het brood.
- Bak het knoflookbrood in het midden van de oven in 10-15 minuten krokant; tot dat de kaas is gesmolten.