Uit de keuken van Svetlana: Boeuf Stroganoff

Een tijdje geleden hebben jullie de tweede editie van Uit de keuken van kunnen lezen; ik maakte toen Russische Tefteli – Russische gehaktballen in tomatensaus. Vandaag wederom een Russische recept maar deze keer van Svetlana. Zij deelt haar recept voor Boeuf Stroganoff met ons en vertelt graag iets meer over haar eetcultuur en herinneringen over/met eten.

Boeuf stroganoff - Svetlana

Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?

Ik ben Svetlana, 32 jaar oud. Van oorsprong een Russische. Ik ben 10,5 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ik hou van lekker en gevarieerd eten. Ik probeer elke dag wat lekkers en gezonds op tafel te zetten. Eten is voor mij een manier om van leven te genieten, vandaar dat ik er redelijk veel mee bezig ben.

Waarom heb je voor dit recept gekozen?

Als ik naar jou toe was gekomen zouden we een “Russischie boefstroganoff” gaan maken. Het is een Russisch gerecht met Franse invloeden (vandaar de naam “boef”). In Rusland wordt er veel vlees gegeten en zijn gerechten niet heel verfijnd, maar het zijn een voor een vullende maaltijden.

Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal ik de beste ingrediënten?

Het is geen ingewikkeld gerecht. Ik denk niet dat het kan mislukken. Je kan het beste het meest verse rundvlees hiervoor gebruiken. Maar dat lijkt me voor zich te spreken.

Hoe belangrijk is eten binnen de cultuur waarin je bent opgegroeid/waarmee je bekend bent?

Eten is enorm belangrijk in mijn cultuur. Eten is er altijd met feesten, familie bijenkomsten of gewoon als je zin hebt om er een klein feestje van te maken. Eigenlijk wordt er in mijn cultuur ook de hele dag door warm gegeten. Er worden grote hoeveelheden eten klaar gemaakt omdat dat lekker makkelijk is. Daarom eet men vaak hetzelfde gedurende een week.

Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

Als ik denk aan mijn familie dan denk ik aan mooie volle gedekte tafel vol met verschillende (kleine) gerechtjes. Eten is voor mij ook een troost en geeft mij een warm thuisgevoel.

Boeuf Stroganoff

No ratings yet

Boeuf Stroganoff

Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk
  • 1 grote ui
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 125 g crème fraîche
  • 150 ml water
  • peper en zout

Instructies

  • Leg alle ingrediënten klaar. Spoel het vlees af onder de kraan en maak goed droog.  Als je een vleeshamer hebt kan je het vlees daarmee zacht slaan. Mocht je die niet in huis hebben kan je een gewone koekenpan gebruiken om het vlees wat malser te maken (deze stap zou je ook over kunnen slaan).
  • Snijd het vlees in dunne reepjes. Hoe dunner de reepjes, hoe sneller zal het vlees gaar worden tijdens het bakken en hoe sappiger het blijft.  
  • Snijd de ui in vieren en snijd daar ook hele dunne plakjes van.
  • Zet de koekenpan op het vuur en doe daar een beetje olie in. De olie moet goed heet worden voordat het vlees gebakken wordt. Bak het vlees in delen zodat de stukjes een egale laag vormen in de pan. Leg het gebakken vlees even apart op een boord.
  • Doe weer wat olie in de pan, laat het warm worden en doe er de ui in. Bak deze totdat hij goudbruin van kleur is geworden.
  • Als de ui goed gekleurd mag doe bloem erbij. Meng alles goed door elkaar. Doe de tomatenpuree en crème fraîche bij de ui in de pan, samen met 150 ml water. Roer goed door.
  • Doe het vlees terug in de pan en laat 5 minuten zachtjes stoven. Proef en beoordeel of het vlees al zacht is. Doe er wat meer water bij als de saus is opgedroogd en breng de stroganoff op smaak met peper en zout.
  • Serveer de boeuf met aardappel (puree), rijst of pasta. Svetlana serveert er ook een frisse salade bij.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Boeuf Stroganoff

Dankjewel Svetlana, voor het delen van dit heerlijk makkelijke recept en jouw herinneringen.

Ook meewerken? Stuur je recept, antwoorden op de onderstaande vragen én een paar foto’s van jezelf naar sabine@ohmyfoodness.nl, dan ga ik aan de slag met je recept!

– Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?
– Waarom heb je voor dit recept gekozen?
– Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal je de beste ingrediënten?
– Hoe belangrijk is eten binnen de cultuur waarin je bent opgegroeid/waarmee je bekend bent?
– Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

Join the Conversation

  1. Svetlana says:

    Jij ook bedankt, Sabine! Hoop dat het gesmaakt heeft :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close