Fastfood Friday: Garlic Bread

Een stukje stokbrood met kruidenboter of een stokbrood waar de knoflookboter al in zit, ik vind het zo lekker. Niets kan wat mij betreft daaraan tippen, hoe lekker ik verschillende dipsauzen ook vind. Het zogeheten Garlic Bread vind ik nog lekkerder wanneer er kaas aan toe is gevoegd, zoals bij pizzaketen New York Pizza wordt gedaan. Zacht, fluffy brood dat wel iets weg heeft van een pizzabodem, bedekt met geurige knoflookboter, mozzarella en Parmezaan. Dit recept moest sowieso een keer voorbij komen in Fastfood Friday en vandaag is het eindelijk zover. Dit Garlic Bread is fingerlicking good. 

Voor dit recept raad ik je aan het deeg zelf te maken, het loont echt de moeite. Gebruik een keukenmachine of kneed het deeg met de hand.

Wat heb je nodig? (1 brood)

Voor het deeg (2 porties*):

 • 15 gram kristalsuiker
 • 7 gram gedroogde gist
 • 240 milliliter warm water
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels zout
 • 350 gram patentbloem

Toppings:

 • 3 eetlepels gezouten roomboter
 • verse peterselie naar smaak
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 bol mozzarella
 • 4 eetlepels Parmezaanse kaas

*De helft van het deeg vries je straks gewoon in, dit kun je later prima nogmaals gebruiken.

1. Doe de gist, kristalsuiker en het warme water in een grote kom en mix dit met de keukenmachine of een garde door elkaar tot het mengsel goed begint te bubbelen en te schuimen.

2. Voeg het zout, de olijfolie en de helft van de bloem toe en meng het geheel met deeghaken goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje meer bloem toe tot het deeg niet meer plakt. Zodra het deeg niet meer plakt kneed je het zes minuten goed door zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen.

3. Vet een grote kom in met een beetje olie en vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een beetje plasticfolie. Laat het deeg twee uur rijzen. (doe eventueel de helft van het deeg nu in een diepvrieszak en vries dit in)

4. Maak ondertussen de kruidenboter. Zorg hiervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Pers de teentjes knoflook uit en roer deze samen met een beetje peper en zout door de boter. Hak de verse peterselie fijn en schep ook deze door de knoflookboter.

5. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Mocht je een pizzasteen tot je beschikking hebben: gebruik deze dan!

6. Vorm een platte pizzabodem van het gerezen deeg. Smeer de kruidenboter royaal over de pizzabodem en verdeel de mozzarella en Parmezaanse kaas hieroverheen.

7. Bak het Garlic Bread in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

garlic bread

garlic bread

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Oh lekker! Ik had het hier gister nog over met mijn vriend. Misschien dat ik dit recept dit weekend wel uit ga proberen.

 2. Lekker!

 3. Susanne says:

  Lekker! Vaak zit je zonder dat je het doorhebt heel zo’n brood weg te kanen haha. Lijkt me heerlijk bij een kommetje soep :)

 4. Hester says:

  Brood. Knoflook. Boter. Kaas. Couldn’t be better!

  1. Monique says:

   Ik ben het aan maken maar hoe hoog moet het deeg rijzen want er gebeurt niet veel

   1. Brian says:

    Het gaat er niet om hoe hoog het word, rijzen van brood/deeg is bedoel om de gist de kans te geven om de suikers die in de bloem zitten op te eten. hierbij laten ze koolzuurgas vrijlaten. Dit zorgt er weer voor tijdens het bakken dat je mooie luchtpockets krijgt en het deeg luchtig wordt. Bij een brood zorgt het ook voor volume, want tijdens het bakken wordt het water/vocht in het deeg stoom. Dit wil uit het brood maar dat lukt niet door alle bubbels. Het stoom wil omhoog de bubbels houdt alles vast en dat zorgt dat je brood mooi rijst tijdens het bakken. Daarom is het ook belangrijk om het brood goed te koelen na bakken als je eerder er in snijdt dan verlies je alle vocht en droogt het brood helemaal uit in 2 uur tijd.

 5. Kirsty says:

  Dit lijkt me heerlijk!

 6. Mirne says:

  Ziet er echt heerlijk uit! Beter dan een simpel stokbroodje met wat kruidenboter ertussen.

 7. Daniëlle says:

  Oh wat houd ik toch van knoflookbrood. Ik maak het zelf ook regelmatig, helaas is ’t niet zo gezond! Maar wel heel lekker :) Ik ga jouw recept ook eens maken!

 8. Kayleigh says:

  Oeeeh dit wil ik eens gaan maken! Ik ben gek op knoflook en op broodje dus perfect voor mij!

 9. Carmen says:

  Supergaaf! Ik vroeg hier een paar weken geleden om en hij staat nu hier!! Ga hem van het weekend gelijk proberen te maken want dit is echt verslavend lekker!!!

 10. Jennn says:

  Kaas + knoflook = altijd goed!

 11. Samantha says:

  Dit is echt pure liefde. Ik hou van knoflook en kaas. <3

 12. Eline says:

  Het ziet er echt super lekker uit!!

 13. Dit ziet er echt heeeerlijk uit. Toegevoegd aan mijn favoriete artikelen zodat ik dit zelf ook ooit kan proberen. :)

 14. Carla | Sugar&Pies says:

  Altijd als ik op vakantie ben bestel ik als lekker hapje vooraf knoflookbrood en ik baal er altijd van dat dit in Nederland nooit op de kaart staat. Fijn dus om een recept te hebben om het zelf te maken!

 15. AgEETh&kookt says:

  Ik weet wat wij eten vanavond. Bij ons is zondag een beetje ‘snack-avond’. Hiervoor heb ik alle ingrediënten in huis en het is heerlijk!

 16. Gisteren gemaakt en meteen opgegeten, heerlijk! Wij hebben de mozarella eruit gelaten en gewone + rode ui toegevoegd.

 17. Lisanne says:

  Ik heb deze een tijd geleden al precies nagemaakt, en hij was heerlijk! Met z’n 2en gewoon alles op! En laatst heb ik dit recept gebruikt voor een pizzabodem. Ook daarvoor was het erg smakelijk! Ik had beide keren alleen wel net wat meer bloem nodig. Maar een heel fijn recept, bedankt! :)

  1. Sabine Author says:

   Wat goed om te horen dat het recept in de smaak valt!

 18. Chantalle says:

  Hoi Sabine, in dit recept schrijf je dat het deeg ook ingevroren kan worden voordat je het laat rijzen. Nu is mijn vraag hoe het dan zit met het rijzen van het deeg nadat het is ingevroren geweest. In het artikel staat dat het 2 uur moet rijzen voordat je er het brood van maakt? Graag hoop ik een antwoord te krijgen aangezien het al een ouder recept is. verder ben ik heel erg benieuwd welke andere lekkere recepten op je site komen voor de advent maand. Veel groetjes Chantalle

  1. Sabine Author says:

   Ik heb het nog een keer helemaal uitgezocht en het is beter om het pizzadeeg eerst te laten rijzen en dan te verdelen en eventueel in te vriezen. Direct invriezen na stap 3 dus. Als je het daarna weer wilt gebruiken moet je het deeg een paar uur op kamertemperatuur laten komen. Het rijst dan vanzelf weer een beetje.

 19. Chantalle says:

  Hoi Sabine, bedankt voor je snelle reactie. Gisteren gemaakt als borrelhapje voor op pakjesavond. Was heerlijk. Dit zal vaker gemaakt worden. Groetjes chantalle

  1. Sabine Author says:

   Goed om te horen! :D

 20. Ik weet niet wat ik verkeerd doe. M’n deeg wil niet rijzen en het brood blijft vrij plat. Al nieuwe gist gekocht. Kan het zijn dat water te warm was of ik gist eerst even moest laten staan?

  1. Sabine Author says:

   Misschien is het zout direct in aanraking gekomen met de gist? Zout gaat namelijk de werking van gist tegen waardoor het deeg uiteindelijk niet wil rijzen.

 21. Celesta says:

  Hoi, ik heb dit zojuist gemaakt, het brood zelf is prima en lekker maar de topping was na 15 minuten al behoorlijk aan de donkere kant. Ik heb me natuurlijk weer eens niet precies aan het recept gehouden, iets met eigenwijs… Ik denk dat het komt óf doordat ik een pizzasteen heb gebruikt óf doordat ik in plaats van een bol mozzarella een zakje geraspte mozzarella heb gebruikt, zou dat kunnen denk je? En is de bedoeling om qua Parmezaanse kaas “strooikaas” of geraspte te gebruiken?

  1. Sabine Author says:

   Geraspte mozzarella is een stuk minder nat dan een bol mozzarella waardoor deze inderdaad sneller smelt en bruin wordt. Aan de pizzasteen heeft het niet gelegen, dit zorgt alleen voor een krokante bodem en niet voor een donkere bovenkant. Wat betreft Parmezaan, die rasp ik altijd zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close