Ik ben gék op dim sum; ik zou het letterlijk iedere dag wel kunnen eten. Siu Mai is een van mijn favoriete varianten: gestoomde dumplings met varkensvlees en garnalen.
Ik vond het de hoogste tijd om zelf eens aan de slag te gaan met een recept. Voor mijn Siu Mai recept heb ik varkensgehakt gebruikt en rauwe garnalen. Die garnalen worden natuurlijk tijdens het stomen gegaard.
Verder worden de dumplings gevuld met shiitake en stoom ik ze in een bamboe stoommandje.
Normaal gesproken zie je Siu Mai geserveerd worden met kleine stukjes wortel ter garnering, maar zelf koos ik ervoor om de dumplings af te toppen met dun gesneden bosui. Lekker fris!
Dim Sum
Wist je dat Dim Sum een verzamelnaam is voor kleine (eenhaps) snacks uit de Chinese provincie Guangdong?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dumplings zoals deze altijd dim sum noem, maar technisch gezien is het niet hetzelfde.
Dim sum kunnen zowel zoet als hartig zijn, warm en koud gegeten worden, gestoomd of gefrituurd zijn… Je kunt er alle kanten mee op en ik vind het vreselijk lekker.
Geef mij een dim sum restaurant en je hoort me de rest van de avond niet meer. Heerlijk vind ik het om een tafel vol bamboe stoommandjes te hebben staan, gevuld met tal van lekkere snacks.
In San Francisco at ik heerlijke dim sum, waaronder Siu Mai! en als ik zou moeten kiezen zou ik liever dim sum als ontbijt eten dan een boterham met kaas. Enfin, je snapt mijn voorliefde voor deze hapjes.
Dumplings maken
Ok, maar wat is dan het verschil tussen dumplings en dim sum? Nou: een dumpling is een dim sum. Maar zoals je net hebt kunnen lezen is dim sum een verzamelnaam. Dus niet iedere dumpling is een dim sum. Snap je ‘m nog?
Dumplings maken doe je van dunne velletjes deeg. Deze velletjes worden gevuld met een vulling naar keuze en vervolgens gegaard in soep, gestoomd of gefrituurd.
Deze shiitake dumplings in chilibouillon zijn bijvoorbeeld echte soep-dumplings, net als deze Beef Dumplings. De Siu Mai op deze pagina zijn dan weer gestoomde dumplings en de dumplings met zoete aardappel en kastanjechampignons worden gebakken.
Kortom: je kunt er alle kanten mee op!
Dumplings vellen
Dumplings worden gemaakt met dumplings vellen. Die koop ik zelf altijd bij de Aziatische toko; daar vind je ze in het vriesvak. Het zijn velletjes van ongeveer 5 x 5 centimeter (vierkant) of 5 cm doorsnede. Voor Siu Mai heb je ronde vellen nodig.
Maar let op! Dumplings vellen heb je in twee verschillende varianten: vellen die je hoort te frituren en vellen die gestoomd of gekookt moeten worden. Verwar het een niet door het ander; ze onderling verwisselen gaat namelijk niet zo makkelijk. Kijk dus even goed op de verpakking; soms zie je alleen aan het voorbeeldplaatje hoe je ze moet gebruiken.
Ik gebruik zelf graag vellen van de merken Happy Belly of Master Lau. Dumpling vellen worden ook wel verkocht als ‘Wonton pastry‘. Maar let op: het is dan weer NIET hetzelfde als spring roll deeg of loempiavellen!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Siu Mai
Benodigdheden
- hakmolentje/foodprocessor
- stoommandje
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 500 g varkensgehakt
- 250 g rauwe garnalen – gepeld en schoongemaakt
- 50 g shiitake
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 bosui
- 1 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 2 tl kristalsuiker
- 2 el maizena
- 1 el sesamolie
- 1/2 tl gemberpoeder
En verder:
- 30 wontonvellen om te stomen – ontdooid
- 1 bosui – fijn gesneden
Instructies
- Doe het gehakt, de garnalen, shiitake, sjalot, knoflook en bosui in een hakmolen of foodprocessor en maal het geheel tot een fijne pasta.
- Meng de pasta met de sojasaus, oestersaus, suiker, maizena, sesamolie en gemberpoeder.
- Neem een wontonvel en schep hier een eetlepel van de gehaktvulling op. Vouw het wontonvel langs de vulling omhoog.
- Leg een vel bakpapier in een stoommandje en plaats deze boven een pan met kokend water.
- Leg de Siu Mai op het bakpapier en stoom de dumplings in 8 minuten gaar.
- Garneer met de fijngesneden bosui.