Siu Mai
Siu Mai is een gestoomde dumpling, gevuld met varkensgehakt en garnalen. Het is een van mijn favorieten, ongelofelijk lekker vind ik het.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd8 minuten min
Totale tijd38 minuten min
Gang: tussendoortje
Keuken: Chinees
Trefwoord: dim sum, dumplings, siu mai
Servings: 30 stuks
Voor de vulling:
- 500 g varkensgehakt
- 250 g rauwe garnalen - gepeld en schoongemaakt
- 50 g shiitake
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 bosui
- 1 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 2 tl kristalsuiker
- 2 el maizena
- 1 el sesamolie
- 1/2 tl gemberpoeder
En verder:
- 30 wontonvellen om te stomen - ontdooid
- 1 bosui - fijn gesneden
Doe het gehakt, de garnalen, shiitake, sjalot, knoflook en bosui in een hakmolen of foodprocessor en maal het geheel tot een fijne pasta.
Meng de pasta met de sojasaus, oestersaus, suiker, maizena, sesamolie en gemberpoeder.
Neem een wontonvel en schep hier een eetlepel van de gehaktvulling op. Vouw het wontonvel langs de vulling omhoog.
Leg een vel bakpapier in een stoommandje en plaats deze boven een pan met kokend water.
Leg de Siu Mai op het bakpapier en stoom de dumplings in 8 minuten gaar.
Garneer met de fijngesneden bosui.
*Je kunt de gevouwen Siu Mai heel goed in de vriezer bewaren. Leg ze op een snijplank en vries een uurtje aan tot ze hard zijn geworden. Doe de Siu Mai dan in een zak en bewaar in de vriezer.
Stoom de bevroren Siu Mai ongeveer 10 minuten.