Toen ik járen geleden in Japan was leerde ik dat in het land zelf sushi niet per se gerecht nummer 1 is. Ramen is dat wel! Ramen, oftewel noedelsoep wordt in iedere regio weer anders klaargemaakt. En daardoor gaat het gerecht ook nooit vervelen. In Fukuoka at ik Tonkotsu Ramen: noedelsoep op basis van een waanzinnig lekkere varkensbouillon, gevuld met paddenstoelen, Ramen noedels uiteraard en varkensvlees. Absoluut niet geschikt voor de vegetariërs onder ons, maar wel ongelofelijk lekker. Al lange tijd wilde ik zelf met een recept aan de slag gaan en eindelijk bestelde ik bij de toko een aantal weken geleden de benodigdheden. Ik gebruikte een deel van het recept van Seonkyoung Longest, maakte het varkensvlees op mijn eigen manier klaar en voegde toppings toe die ik zelf het lekkerst vind.
Benodigdheden van de toko
Je ontkomt er niet aan om voor dit recept even langs de (betere) toko te gaan. Zelf vond ik de benodigdheden allemaal bij Amazing Oriental. De belangrijkste ingrediënten die je van de toko nodig hebt zijn:
- Dashibouillon: hiervoor koop je een flesje dashi stock. Daar gebruik je 100 milliliter van en daar voeg je zelf 400ml water aan toe.
- Tsuyu: Tsuyu is een Japanse soep basis. Sterk geconcentreerd en gemaakt van onder andere sojasaus en diverse vissoorten.
- Mirin: een zoete Japanse rijstwijn; eventueel ook te koop in de reguliere supermarkt.
- Sake: Japanse rijstwijn.
- Ramen Noodles: weer heel wat anders dan woknoedels, rijstnoedels en andere soorten noedels.
De linkjes hierboven leiden naar de exacte producten die ik zelf ook heb gebruikt. Allemaal #nospon!
Varkensvet en Chashu
Strikt genomen heb ik niet de allerbeste Tonkotsu Ramen gemaakt. De échte Tonkotsu wordt namelijk gemaakt met Chashu, niet te verwarren met Char Siu(!!). Chashu wordt gemaakt van een groot stuk buikspek die wordt gestoofd en gemarineerd. Zoals altijd wilde ik graag een goed maakbaar recept en daardoor had ik geen zin om een hele dag te moeten wachten op de Chashu. In plaats daarvan stoofde ik speklapjes gaar in een lekkere marinade.
Voor het maken van de bouillon heb je varkensvet nodig. Dit kun je kopen bij de slager, maar dergelijke vetspek blokjes werken ook prima!
Nou goed, volgens mij kun je aan de slag! Het kost je even wat tijd om te maken maar geloof mij: het is de lekkerste noedelsoep die je hebt gemaakt en je waant je echt even in Japan tijdens het eten ervan.
Tonkotsu Ramen
Benodigdheden
- blender
- ovenschaal
Ingrediënten
Voor de bouillon:
- 100 g varkensvet - in blokjes
- 500 ml kippenbouillon
- 100 ml Dashi stock
- 400 ml water
- 500 ml (plantaardige) melk
Voor het varkensvlees:
- 4 speklappen
- 150 ml sojasaus
- 150 ml water
- 100 ml sake
- 50 ml mirin
Per kom:
- 1 portie ramen noedels - 70-100g
- 50 g shiitake - in plakjes
- 1 handjevol taugé
- 300 ml Tonkotsu bouillon
- 3 el Tsuyu
- 1 gegaarde speklap
- 1 ei - zachtgekookt
- 1 bosuitje - in dunne ringen
Instructies
Tonkotsu bouillon
- Doe het varkensvet samen met de kippenbouillon in een pan en breng dit aan de kook. Kook het geheel een minuut of 7 tot het vet zacht is geworden.
- Doe het varkensvet samen met de bouillon in een blender en maal dit helemaal fijn tot een gladde bouillon.
- Doe de mix samen met de Dashi stock, het water en de melk in een pan en kook voor ongeveer 10 minuten op laag vuur.
Varkensvlees
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Doe de speklappen samen met de rest van de ingrediënten in een ovenschaal; zorg ervoor dat het vlees onder de marinade staat.
- Gaar de speklappen 25 minuten in het midden van de oven.
Ramen afmaken
- Kook de ramen noedels in de Tonkotsu Bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en schep de noedels in een diepe kom.
- Blancheer de shiitake en taugé even kort in de bouillon en schep de groenten bij de noedels in de kom.
- Neem 300 ml van de bouillon en voeg hier de Tsuyu aan toe.
- Schenk de bouillon bij de rest van de ingrediënten in de kom. Leg een gegaarde speklap en het zachtgekookte ei in de noedelsoep en strooi een fijngesneden bosuitje over de soep.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dag Sabine,
Wat trakteer je me weer op een geweldig recept. Ik vind je uniek in ‘foodbloggersland’: altijd iets bijzonders en altijd origineel. Je inleidende teksten vind ik ook altijd zo leuk, dankjewel daarvoor.
En last but not least: veel plezier in NY en vergeet niet salt & vinegar chips mee terug te nemen. Als je met een speld een gaatje in de zak prikt kun je de lucht eruit drukken; scheelt volume en ze blijven toch krokant!
Hartelijke groet,
Francien
Ik heb het gemaakt en het was heerlijk! Precies het recept gevolgd (was niet moeilijk) alleen voor het serveren wat bonito flakes erover gestrooid. Nogmaals dank voor het leuke recept!
Hartelijke groet, Francien