Fastfood Friday: Vanille Custard taart

Vanille Custard Slices zijn in Amerika en Australië blijkbaar een ding. Ik heb al meerdere recepten voorbij zien komen, waaronder van Donna Hay, maar hier in Nederland zien we het niet zoveel. En terwijl ik mijn eigen recept aan het maken was bedacht ik me waarom dat zo is: deze Vanille Custard taart is eigenlijk een grote tompouce, maar dan zonder het zoete glazuur bovenop. In feite is het namelijk niet meer dan twee plakken krokant bladerdeeg maar daartussen een dikke laag custard. Afgetopt met poedersuiker wordt de vanille custard taart lekker zoet en daardoor mis je het glazuur eigenlijk helemaal niet.

Mocht je fan zijn van tompoucen dan zit je dus sowieso goed met het recept van vandaag! Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de vanille custard taart alsnog af te toppen met zoet glazuur, maar zelf vond ik dat echt niet nodig. Het recept is juist in zijn eenvoud goed en daardoor ook perfect voor Fastfood Friday.

Ik gebruikte zelf een bakvorm van 35×25 centimeter. Daardoor is de taart niet heel hoog geworden maar vind ik zelf de verhouding bladerdeeg en custard wel goed. Mocht je juist een hogere taart willen hebben en dus een dikkere custardlaag, gebruik dan een kleinere bakvorm en snijd het bladerdeeg ter grootte van de bakvorm. Je kunt ervoor kiezen om grote stukken (à la een tompouce) te snijden en te serveren bij de koffie, maar kleine blokjes op een snackschaal zullen het ongetwijfeld ook goed doen.

Vanille custard taart

No ratings yet

Vanille Custard taart

Liefhebbers van tompoucen zullen deze Vanille Custard taart sowieso lekker vinden. Twee krokante bladerdeeglaagjes met een romige custardlaag er tussen. Perfect in zijn eenvoud!
Porties1 taart (35x25 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 4 uur
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Waar te bewaren buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • 1 bakvorm van 30x25cm (zie inleidende tekst!)
  • 2 bakplaten

Ingrediënten

  • 2 vellen koelvers bladerdeeg
  • 50 g custardpoeder
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 400 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 50 g ongezouten boter - in blokjes
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Leg de vellen bladerdeeg op een vel bakpapier op een bakplaat. Leg een vel bakpapier over het bladerdeeg en leg daar weer een bakplaat bovenop. Het bladerdeeg ligt dus tussen twee bakplaten.
  • Bak het bladerdeeg in 20-25 minuten goudbruin en gaar en laat volledig afkoelen.
  • Snijd het bladerdeeg in het formaat van de bakvorm die je gebruikt.
  • Klop voor de custard de custardpoeder samen met de helft van de kristalsuiker, het vanille-extract en de eieren luchtig.
  • Verwarm in een pannetje de rest van de kristalsuiker met de melk en de slagroom tot de suiker is gesmolten.
  • Schenk de warme melk bij het custardpapje terwijl je blijft kloppen. Schenk dan alles weer in de pan en laat dit al roerend pruttelen tot een dikke custard.
  • Haal het pannetje van het vuur en roer de boter door de custard tot de boter volledig is gesmolten.
  • Leg een vel bladerdeeg in de bakvorm en schep hier de custard bovenop. Leg daar weer een vel bladerdeeg bovenop en zet de bakvorm minimaal 4 uur in de koelkast om de taart op te laten stijven.
  • Bestrooi de Vanille Custard taart voor het serveren met poedersuiker.
Gang: taart
Trefwoord: bladerdeeg, custard, fastfood friday, taart, tompouce, vanillecustard, vanilleroom

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Vanille custard taart

Join the Conversation

  1. Soraya says:

    Lijkt me erg lekker! Hoe krijg je dit zo mooi klein gesneden?

  2. Laura says:

    Leek inderdaad erg op een tompouce, vond een leuk en lekker dessert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close