Als er geen cheesecake op de menukaart te vinden is, kies ik steevast voor carrotcake. Zacht roomkaasglazuur, zoete taart met een ietwat kruidige twist… oef. Hoewel ik dol ben op de klassieke carrotcake, vind ik het ook wel eens leuk om hem extra schwung mee te geven. Voor dit recept doe ik dat in de vorm van carrotcake met ananas en kokos. Deze ingrediënten geven de cake een ietwat tropisch tintje. Verrassend, maar super lekker.
Mocht je nou enorm fan zijn van kokos, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om kokosglazuur te maken in plaats van roomkaasglazuur. Kokosglazuur maak je door de volgende ingrediënten tot een glad glazuur te mixen:
- 50 g naturel roomkaas
- 125 ml gecondenseerde melk
- 50 g geraspte kokos
Ik heb bovenstaand glazuur zelf gebruikt voor mijn kokosmakronen tulband, ook zo lekker!
Ik vind het zelf altijd heel lekker om walnoten te verwerken in de carrotcake, die bite van de noten is altijd wel welkom in zo’n taart, maar mocht je daar nou niet zo’n fan van zijn: gebruik dan pecannoten. Dat is ook heel lekker in carrotcake!
En lukt het je niet om het roomkaasglazuur klontvrij te krijgen? Zet de kom dan bovenop een pannetje met warm water en verwarm het glazuur au bain-marie. Roer net zolang door tot het glazuur geen klontjes meer bevat en zet het glazuur minimaal een uur in de koelkast zodat het weer wat steviger kan worden.
Bewaar de carrotcake met ananas en kokos bij voorkeur luchtdicht buiten de koelkast, zo voorkom je dat de cake uitdroogt.
Carrotcake met ananas en kokos
Benodigdheden
- springvorm van 24 cm doorsnede
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Voor de carrotcake:
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 150 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- 100 g wortel - fijn geraspt
- 150 g ananasstukjes - op sap, uitgelekt
- 75 g geraspte kokos + extra ter garnering
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 g walnoten - grof gehakt + extra ter garnering
- snuf zout
Voor het glazuur:
- 200 g naturel roomkaas - op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- 75 g ongezouten boter - op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-aroma
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte en vet de springvorm in. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Roer alle ingrediënten voor de carrotcake tot een cakebeslag en stort dit in de springvorm. Bak de carrotcake in het midden van oven in 40-45 minuten gaar en laat hem volledig afkoelen.
- Maak het roomkaasglazuur door alle ingrediënten met een elektrische mixer op te kloppen tot een glad en smeerbaar glazuur.
- Smeer de hele carrotcake in met het roomkaasglazuur en garneer de cake met geraspte kokos en extra walnoten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ziet er erg lekker uit