Gebakken gnocchi

Gebakken gnocchi, by far mijn meest favoriete manier om gnocchi te bereiden tegenwoordig!

In 2013, toen ik dit artikel voor het eerst publiceerde, schreef ik het volgende:

“Jullie hebben al kunnen lezen dat ik niet al te lang geleden mijn eerste ervaring met gnocchi had. Een geslaagde ervaring weliswaar. Gnocchi wordt door veel mensen bestempeld als saai of smaakloos en ergens kan ik me daar wel iets bij voorstellen.

De aardappelpasta heeft veel nodig om op smaak gebracht te worden. Maar er bestaat een methode om gnocchi in een handomdraai lekkerder te maken zónder al teveel ingrediënten. Maak gebakken gnocchi!”

Sindsdien ben ik compleet verknocht en staat er regelmatig gnocchi bij ons op tafel. Het liefst dus in gebakken variant, want hoewel dat een stukje langer duurt om te maken, vind ik het vaak wel een stuk lekkerder.

Vandaag vertel ik je wat uitgebreider over gebakken gnocchi en waarom je dat écht eens zou moeten maken, als je dat niet al hebt gedaan.

Kun je niet wachten? Al onze gnocchi recepten vind je vast hier.

gebakken gnocchi
Gebakken gnocchi met mais, cherrytomaatjes en burrata

Gnocchi bakken is súper simpel

Gnocchi is een pasta die gemaakt wordt van aardappelmeel en aardappels zijn te bakken. Waarom zou gnocchi dan niet te bakken zijn? Precies!

Wanneer je gnocchi in de pan bakt, krijgt het een knapperig bruin korstje dat niet alleen veel doet voor de smaak van de pasta, maar ook zijn vruchten afwerpt voor de textuur.

De boterzachte gnocchi wordt ineens een stuk spannender wanneer je eerst door een knapperige korst moet bijten.

Ik bak gnocchi zelf altijd in gesmolten boter en olie. Boter voor de smaak en de olie zorgt ervoor dat het korstje lekker krokant wordt. Mocht je dat een beetje te veel van het goede vinden, dan kun je natuurlijk ook prima een van de twee gebruiken.

gnocchi bakken ipv koken
Gebakken gnocchi met geroosterde paprika en ricotta

Gnocchi bakken ipv koken

Als je wel eens gnocchi hebt gekookt, weet je dat gnocchi in no-time klaar is. Het bakken vergt weinig meer moeite, maar kost je wel iets meer tijd. Je wil namelijk écht een lekker krokant korstje krijgen op de aardappelbolletjes en dat heeft gewoon even tijd nodig.

Maar gnocchi bakken ipv koken is wat mij betreft wel veel lekkerder.

Doordat je op het laatst alle ingrediënten samen in één pan bakt worden de smaken goed met elkaar uitgewisseld en zorg je ervoor dat het gerecht niet droog wordt.

Heb je gnocchi altijd wat smaakloos en saai gevonden? Probeer dan gewoon eens gebakken gnocchi te maken!

Recepten met gebakken gnocchi

Volgens mij heb ik je wel overtuigd nu hè? Hierbij een aantal van onze favoriete recepten met gebakken gnocchi.

gnocchi bakken
Gnocchi met avocadopesto en zalm in knoflookboter

Een recept met gebakken gnocchi

Om je een idee te geven hoe je een gebakken gnocchi gerecht klaarmaakt, hierbij een suggestie. In dit recept gebruik ik maar weinig andere ingrediënten, dus hierin proef je echt welk verschil het bakken van gnocchi maakt ten opzichte van gnocchi koken.

Scroll helemaal naar beneden voor een aantal lekkere recept suggesties met gebakken gnocchi.

gebakken gnocchi
Gnocchi met ham en gebakken paddenstoelen

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 pak gnocchi (dit ligt gewoon bij de pasta of in het versschap in de koeling)
  • 2 dikke plakken achterham
  • 1 bakje Paddenstoelenmelange
  • geraspte kaas
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter

1. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gnocchi tot het aan de buitenkant bruin begint te kleuren en het een knapperig korstje krijgt.

2. Snijd de plakken ham in blokjes en bak deze samen met de paddenstoelenmelange in een andere pan goudbruin en knapperig.

3. Voeg de paddenstoelen/ham-mix aan de gnocchi toe wanneer de gnocchi bruin kleurt. Strooi, terwijl alles nog in de pan zit de geraspte kaas over het gerecht en breng het geheel op smaak met peper en zout. Roer even goed door tot de kaas begint te smelten.

4. Schep de gebakken gnocchi op een bord, strooi het gerecht af met nog een beetje extra kaas en verse basilicum.

En that’s it!

recepten met gebakken gnocchi

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Ik heb nog nooit gnocchi geprobeerd, maar het ziet er wel erg lekker uit op deze manier!

  2. Joyce says:

    Dat ziet er heel lekker uit, misschien toch eens gnocchi proberen met dit recept!

  3. Samantha says:

    Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ik krijg er trek van, haha! :)

  4. Jorta says:

    moet de gnocchi nie eerst gekookt worden??

    1. Sabine Author says:

      Je kunt het eerst koken, maar wanneer je het rustig opbakt gaart het tijdens het bakken ook wel.

  5. Ik heb afgelopen week voor het eerst Gnocchi ontmoet. Had echt geen idee wat het was. Wat een bommetje, maar wát lekker. Het waren net zoals hier, opgebakken stukjes gnocchi gemixt met zacht gekookte pompoen. Er zat een crème van parmazaan bij. Het lijkt mij heeeeel leuk als je een keer een video maakt over het maken van gnocchi!!!

  6. Adri Zanen says:

    Was een erg lekker recept
    Maak ik vast meerdere keren

  7. Ik zag dat er al iemand vroeg of de gnocci eerst gekookt moet worden voor het bakken en het antwoord was dat dat niet echt hoefde. Maar gaat het hier om verse gnocci of gedroogde, zoals die van Gran d’Italia?

    1. Sabine Author says:

      Dat maakt niet uit; zowel de verse als de gedroogde hoef je niet eerst te koken.

  8. René says:

    sabine ziet er heerlijk uit maar hoe lang moet alles in de pan?

    1. Sabine Author says:

      Een minuut of 20.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close