Nostalgie: snoep van vroeger

Absurd hoeveel dingen er veranderen naar mate je ouder wordt. In de technologie en de fashion industrie is dit zo, maar ook in de foodindustrie is het een komen en gaan van producten. De snoepjes die ik vroeger als klein meisje vaak at, zijn nu amper meer verkrijgbaar. En daarom is het juist zo leuk om te kijken naar hoe de dingen vroeger waren. In dit geval snoep van vroeger. Welke snoepjes hadden wij in huis, zo’n 15-20 jaar geleden.

snoep van vroegerSnoeplipsticks
Kun jij je deze snoeplipsticks nog herinneren? Van die zoete snoepstaafjes die je net als bij een echte lipstick omhoog kon draaien en die dan verpakt waren in knalkleurige hulzen. De snoepjes waren overigens gemaakt van druivensuiker. De smaak komt overeen met van die Dextro Energy tabletten. Je had ze ook wel eens in de vorm van een fluitje.

snoep van vroegerFireballs (Jawbreakers)
Dit heb ik niet heel vaak gegeten maar ik weet nog dat het er was: Fireballs. Van die rode kauwgomballen met witte vulling die voor een hete smaak zorgden zodra je ze doorbeet. De smaak bleef niet lang en een paar seconden later was het gewoon plastic kauwgom, maar die eerste keer dat je zo’n kauwgombal doorbeet… OEF!

snoep van vroegerLange Jan
Ooooh dit hadden wij veel in huis, Lange Jan. Zo’n mierzoete snoepplak in een dubbel papiertje. Ik deed altijd mijn best om het snoepje zo netjes mogelijk uit te pakken en er vervolgens zo lang op te zuigen dat alle smaak was verdwenen. Heerlijk vond ik het. Hebben ze dit nu nog steeds?

dummiesDummies
Die kleine kartonnen doosjes met mini snoepballetjes: Dummies, ik was hier echt gek op. Toen ik heel klein was deed ik er altijd heel lang mee. Snoepje voor snoepje ging het naar binnen. Later was het de kunst om de inhoud van het hele doosje in één keer naar binnen te werken. Je had ze altijd in vier smaken: aardbei, framboos, citroen en sinaasappel. Volgens mij zijn ze er nu ook nog!

snoep van vroegerWijnbal
De wijnballen waren van iets later want ik weet nog dat ik ze toen voor een gulden bij het buitenzwembad kon kopen. Je kreeg er dan zo’n plastic papiertje om. De wijnballen waren altijd veel te groot om helemaal in je mond te stoppen en dus moest je ze aflikken. Dit resulteerde dan weer in GIGANTISCH plakkerige vingers. Je had ook altijd dropballen in hetzelfde formaat.

snoep van vroegerSchuimblokken
De schuimblokken van Haribo zag je vroeger overal en ook die kocht ik wel eens in het buitenzwembad. Deze zijn er geloof ik nu ook nog al weet ik niet zeker of ze nog in die schepbakken liggen. Eindeloos op die blokken zuigen tot er niets meer van over was. Ken je ze nog?

Ik kan nog wel eindeloos zo door gaan met snoep dat me doet denken aan vroeger. Wat denk je bijvoorbeeld van de lolly’s die je in zure poeder moest dippen. Of knettersnoep?

Welk snoep doet jou denken aan vroeger?

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Ik herken echt heel veel, haha! Wijnballen, schuimblokken, Dummies, Lange Jan en die lipsticks… Je had ook altijd van die schelpen, waar je aan moest likken. En zwart-witpoeder, telkens met je een natte vinger in het potje en dan weer aflikken geloof ik… Lekker hygiënisch, haha. Je had ook altijd nog van die lolly’s van het spul van de lipsticks, maar die vond ik nooit zo lekker, net zoals die likschelpen.

 2. Pauline says:

  Leuk artikel Sabine ;)

 3. PJ - Nombelina says:

  Het verbaasd me dat we nog vrij veel snoep van vroeger met elkaar gemeen hebben. Ben toch een flink stuk ouder.

  Die schuimblokken vond ik trouwens ontzettend ranzig!

  Ik moet nog denken aan calippo’s, clown ijsjes met een kauwgombal als neus. Gezouten zonnebloempitten (pipas) ehm.. oh ja raiders! :D

  Verkopen ze eigenlijk nog chocolade sigaretten? Oh en nog één om niet te vergeten, Kinder surprise!

  1. Sabine says:

   Volgens mij verkopen ze inderdaad nog wel chocolade sigaretten! En Kinder Surprise zie ik ook nog wel bij sommige kassa’s liggen, iedere week vroeg ik mijn moeder of ik zo’n eitje mocht haha.
   Gezouten zonnebloempitten waren een hype toen ik op de basisschool zat, iedereen had een plastic zakje met die pitten mee, haha!

 4. Fatima says:

  wat leuk! Voor een vrijgezellenfeest had ik als onderdeel van mijn cadeau ‘snoep van vroegûh’. Alles wat je typt zat erin en citroentjes, van die knetterzakjes enz.

  Snoep was vroeger zo leuk haha

  1. Sabine says:

   Super leuk zo’n cadeau!

 5. Tedje says:

  Zooo herkenbaar!!!

 6. Linda says:

  Leuk! Ik herken alles! Vooral die lipsticks vond ik leuk, ik was helemaal vergeten dat die bestonden!

 7. Josianne says:

  Hmm, ik herken echt alles! Alleen die schuimblokken vond ik echt verschrikkelijk.

 8. Simone says:

  Haha grappig, ik heb alles ook gegeten. Die lipsticks vond ik geweldig, vooral in het roze haha. Ik kocht altijd kikker snoepjes bij het buitenzwembad, een heel zakje voor 25 cent haha.

 9. Birgit says:

  Wat een leuk artikel. Ook wij hadden altijd die lipsticks, lange jan’s, dummies, en van die staafjes met salmiakpoeder erin met zo’n rood dopje erop. Sommige snoepjes mis ik af en toe wel. Toevallig hebben ze bij Aldi nu zakken met wijnballen en dropballen. Kon de dropballen niet laten liggen.

 10. Tamarah says:

  Ja ik herken alles en proef ze bijna weer. Vooral die liklipstick vond ik heerlijk! Ik had ook altijd een snoepketting en armbandje.. lekker op kauwen :D

 11. Wat een leuk artikel!!
  Ik vond de schuimblokken heerlijk, alleen ik had altijd de grijze variant.

  Komt er ook een deel 2? Miss met gewoon eten/drinken? :)

  1. Sabine says:

   Door alle enthousiaste reacties heb ik maar besloten om er een reeks van te maken. Dus er komen zeker meer delen!

 12. Kevser says:

  Ohhhh… Wat een fijn artikel dit!:)

 13. Lisette says:

  ik was vooral gek op van die plastic bakjes met een soort jellie snoep erin…dat kon je eruit trekken en was dan zo lekker flubberig…superchemisch…kent iemand dit? je had ze bijv van smurfen…

  1. Sabine says:

   Ik kan me die jelly’s vaag nog herinneren, maar volgens mij heb ik het zelf nooit gegeten.

  2. Stephanie says:

   Hoi Lisette,
   Weet je toevallig al hoe die flubbersnoepjes heetten? Ik ben namelijk zo desperate op zoek naar de naam.. Daar kan ik nou niet tegen he, dat ik dat niet meer weet!

 14. Daisy says:

  Ik herken de lange jan maar mijn favo van vroeger was dat zakje met twee kleurrige poedertjes en zo’n geel staafje in het midden. Het staafje natmaken en dippen in de poedertjes en dan lekker likken… haha… wat was dat lekker!

  1. Kelly says:

   Oh die mocht ik altijd als ik klaar was met leszwemmen. Ik vond die echt heerlijk! Ik herinner mij meteen de smaak weer hmm..

 15. Brenda (Kookt) says:

  jaa FIREBALLS! Volgens mij vond ik ze niet eens lekker, maar na schooltijd gingen we vaak nog even langs de buurtsuper om fireballs te halen ;-)

 16. Fashion meets Beauty says:

  Leuk artikel. Ik heb al het bovenstaande wel gesnoept eerder :)

 17. Wat een heerlijk nostalgisch artikel! Achteraf gezien vond ik dat soort snoepjes helemaal niet zo lekker, maar ze waren gewoon erg leuk! Ik mis nog de snoepsieraden. En natuurlijk waren er de kauwgompjes met neptattoo’s (weet de naam even niet meer).

 18. Oh heerlijk dit. Zo herkenbaar!

 19. Mirjam says:

  Jaaa! Wij hadden een snoepwinkel, de LikSlik (hahaha) en daar kocht ik altijd een meter lange kauwgom!

 20. Carola says:

  Ik herken ze allemaal.

 21. Marita says:

  Leuk artikel en ik herkzen ze allemaal erg goed! Fireballen waren vroeger erg lekker. Je kon ze echt niet lang in je mond houden, zo heet waren ze. Ik heb ze pas nog geproefd en er was niets meer aan… Is dit omdat je zelf veranderd zeg maar, of zouden ze echt minder heet zijn?

  1. Sabine says:

   Je smaak verandert wel door de jaren heen natuurlijk. Als kind vindt je dingen vaak niet lekker die je tegenwoordig wel lust. Ik denk dat ze qua smaak niet zoveel hebben aangepast, maar dat het voor een kind nog steeds flink heet is.

 22. Brenda says:

  Wat grappig om die snoepjes allemaal weer te zien! Laatst met mijn vriend nog dummies gegeten, weer voor het eerst sinds jaren :p Weet ook nog dat ik ze altijd een voor een at haha.

 23. Caroline says:

  Haha, ik herken alles terwijl ik 13 jaar ben :p ik at/eet deze snoep nu nog weleens :)

 24. Kelly says:

  Oh, wat een nostalgie dit! De snoepwinkel in en dan zelf je mandje vullen..Bij ons waren zonnebloempitjes idd ook populair. Lekker uitspugen op het schoolplein. En m’n zusje en ik wilden altijd graag die zoete tabletjes in zo’n klikding met een figuurtje erop. Leuk artikel!

  1. Sabine says:

   Uitspugen op het schoolplein inderdaad, haha! Volgens mij werden ze om die reden bij mij op de basisschool zelfs ‘verboden’.

 25. Our Taste Book says:

  WOW dit lijkt me lekker!

 26. snoep says:

  haha leuk dit! zitten heel wat herkenbare tussen

 27. hello says:

  ooooh hou toch op ik herken alles vooral die lik schelpen heerlijk

 28. Ik probeerde op de naam te komen van dummies. Dankzij jouw artikel lukte dat. Nostalgie is een van de fijnste emoties. Dit waren de zaken die vroeger écht belangrijk waren :) Op latere leeftijd is het moeilijk nog zo intens gelukkig te zijn met zoiets kleins als een wijnbal. Ik herleef het soms als ik het geluk zie in de gezichtjes van mn kinderen.

 29. Maarten te Paske says:

  Ik ben nog altijd op zoek naar de naam van dropjes die ergens rond 1990/1991 verkrijgbaar waren. Zelf was ik peuter/kleuter dus veel weet ik er niet van. In mijn herinnering leken ze erg qua vorm op de Goldbären van Haribo, maar de kleur en smaak was ongeveer als Boerenbruintjes, zo’n mild zoete salmiaksmaak. Hemels. Het zou ook kunnen zijn dat ze in een drop-mix zaten.

  Heeft iemand een idee welke dit waren of welke drop-mix dit was?

 30. Marius says:

  Heel leuk om dit te lezen. Ik ken ze ook allemaal nog en er is bij mij heel wat naar binnen gegaan. Ik heb helaas niet al mijn kiezen meer maar dat was meer het poets gedrag. Tegenwoordig vind ik het nog weleens moeilijk om niets te pakken als ik langs de snoep afdeling in de supermarkt loop. Vooral schoolkrijt, hartjes en zacht zoete drop kan ik niet altijd laten liggen.
  Maar ik heb weleens snoepje gehad die waren geel en aan de onderkant wit. De gele kant smaakte zuur en de onderkant niet. Hoe het heette en of het er nog is weet ik niet. Dat zou ik wel willen weten.

 31. Je had van die uitschuiffluitjes. Een lollie in de vorm van een fluitje waar je echt een melodietje op kon fluiten als je je kon beheersen en niet het ding meteen opat. Er zat zelfs een klein blaadje bij met instructies hoe je een bepaald deuntje kon fluiten.
  Die schelpen kan ik me erg goed herinneren. Was een natte kliederbende altijd.

  Eetpapier, ufo’s, spenen en ringen, snoepkettingen, een buisje met geel en roze poeper (zoals salmiak, maar dan zoet), Pez, harde kersen (verbonden met een dun rietje), manna, double dip, fizzers, knetterkauwgum…
  En een stuk ouder: duimdrop, die grote oranje boterballen, boterruitjes, die harde(re) snoepjes die tussen de tum-tummetjes zaten, kaneelkussentjes, toverballen, framboosjes, zoethout, groene erwten…

  Ik kan nog wel even doorgaan.
  En wat te denken van ijsjes van vroeger. Of koekjes van vroeger. Of chips van vroeger.

  1. Harry says:

   Artikel en reacties zijn top. Gekleurde gepofte rijstsnoepjes ook lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close