Gehaktbrood uit de instant pot

Sinds ik mijn Slowcookerboek en Airfryerboek heb gemaakt, is de instant pot een ietwat ondergesneeuwd kindje geworden. Ik vond het dus wel eens tijd worden voor een nieuw recept en dat werd dit gehaktbrood uit de instant pot!

Door gehaktbrood te maken in de instant pot, blijft het ‘brood’ súper sappig en is het ook nog eens zo klaar. Ideaal!

Gehaktbrood instant pot

Het lekkerste gehaktbrood recept

Een klassiek gehaktbrood kun je op veel manieren bereiden. In de oven, in de slowcooker of zelfs in de airfryer, maar in de instant pot vind ik hem misschien wel het allerlekkerst. Doordat de stoom in de pan blijft, droogt het gehakt absoluut niet uit. Het resultaat is een gehaktbrood dat mals en sappig is van binnen, maar toch stevig genoeg om in mooie plakken te snijden.

Het fijne aan dit gehaktbrood uit de instant pot recept is dat je er eigenlijk weinig bijzonders voor nodig hebt. Gehakt, wat smaakmakers en een sausje bovenop, meer is het niet. Maar juist die eenvoud maakt dit recept zo’n succes. Het gehaktbrood is perfect voor een doordeweekse dag, maar doet het ook fantastisch tijdens een etentje of een feestelijk diner.

En wil je nou juist wél wat extra’s, dan vind je deze gehaktbrood recepten die we eerder hebben gedeeld misschien ook lekker:

Gehaktbrood uit de instant pot

Het maken van gehaktbrood in de instant pot is niet ingewikkeld, maar vraagt wel om een klein trucje. Je wilt namelijk niet dat het gehakt in het kookvocht terechtkomt. Hierdoor wordt het gehaktbrood namelijk te nat en krijg je het bovendien ook amper meer uit de pot getild.

Daarom gebruik je aluminiumfolie: hiermee maak je als het ware een bakje waarin je het gehaktbrood plaatst. Zo blijft het brood mooi compact en makkelijk uit de pan te tillen.

De bereiding zelf is simpel. Nadat je alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar hebt gemengd en er een stevig brood van hebt gevormd, gaat dit in de instant pot. Een scheutje water langs de folie, de timer instellen en de rest doet de pan voor je. Binnen een half uurtje is het gehaktbrood klaar en kun je aan tafel.

Wat dit recept helemaal afmaakt, is de saus. Een mix van ketchup, barbecuesaus, bruine suiker en mosterd die je kort verwarmt tot een plakkerige glaze. Zodra je het gehaktbrood aansnijdt en die saus eroverheen giet, heb je iets lekkers dat net iets minder standaard is dan Hollandse gehaktballen.

gehaktbrood uit de instant pot

Wat serveer je bij dit gehaktbrood?

Gehaktbrood is ontzettend veelzijdig en past bij veel soorten bijgerechten. Voor een doordeweekse maaltijd serveer ik er graag iets simpels bij, zoals een frisse salade en wat gebakken aardappeltjes bijvoorbeeld. Maar je kunt ook iets meer uitpakken als je dat lekker vindt!

Denk bijvoorbeeld aan Zoete Aardappel Gratin met Feta en Rozemarijn of geroosterde groenten uit de oven. Het hartige gehakt combineert ook geweldig met een romige macaroni (hallooooo Amerikaanse vibes!) of zelfs met een eenvoudige orzo met pesto. Zo kun je het gerecht steeds weer anders op tafel zetten.

Wat ik zelf altijd een aanrader vind, is om wat extra saus te maken en die ook te gebruiken voor je bijgerechten. Die sticky ketchup-barbecueglaze smaakt bijvoorbeeld heerlijk over aardappelpuree of geroosterde groentes.

Een tip voor wie van gemak houdt: maak meteen een iets groter gehaktbrood en vries wat plakken in. Ideaal voor dagen dat je geen tijd hebt om te koken. Even opwarmen in de oven of magnetron en je hebt in no-time een lekkere maaltijd op tafel.

OF! Bewaar de plakken gehaktbrood uit de instant pot in de koelkast en eet ze de volgende dag op brood met een lik mosterd. Dit is altijd een beetje nostalgie voor mij want als wij vroeger gehaktballen overhadden van het avondeten, deed mijn moeder dit ook altijd op brood voor mijn vader en mij als lunch de volgende dag. Kan natuurlijk ook prima met dit gehaktbrood! En dankzij de lekkere saus die er al bij zit, heb je ook geen extra mosterd nodig.

Kortom: lekker veelzijdig dus zo’n gehaktbrood en uit de instant pot is het een fluitje van een cent om te maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gehaktbrood uit de instant pot
No ratings yet

Gehaktbrood uit de instant pot

De instant pot is een ietwat ondergesneeuwd kindje in mijn huis, maar deze keer trok ik hem weer eens tevoorschijn voor het maken van gehaktbrood. Door gehaktbrood te maken in de instant pot, blijft het 'brood' súper sappig en is het ook nog eens zo klaar. Ideaal!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • Instant pot
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

Gehaktbrood

  • 800 g rundergehakt
  • 2 eieren
  • 50 g paneermeel
  • 2 sjalotjes – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el mosterd
  • 1 tl Worcestersauce
  • peper en zout

Saus

  • 100 ml ketchup
  • 50 ml barbecuesaus
  • 3 el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl Dijonmosterd

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het gehaktbrood door elkaar en kneed er een stevig gehaktbrood van.
  • Vorm van het aluminiumfolie een soort bakje waar het gehaktbrood in past. Dit om te voorkomen dat het vocht uit de instant pot bij het gehakt kan komen. En het zorgt ervoor dat je het gehaktbrood makkelijk uit de pot kunt halen.
  • Plaats het aluminiumfolie met gehaktbrood in de instant pot.
  • Schenk ong. 100 ml water langs het aluminiumfolie in de pot.
  • Zet de instant pot op stand manueel, hoge druk en de timer op 25 minuten.
  • Laat na het afgaan van de timer de druk 10 minuten rustig afnemen, draai het ventiel dus niet zelf open.
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
  • Haal het gehaktbrood uit de instantpot. Snijd in plakken en verdeel de saus er overheen.
Gang: bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Engels
Trefwoord: gehaktbrood, instant pot, meatloaf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close