Gevulde witlofschuitjes uit de oven

Het witlofseizoen staat weer voor de deur! Dit klinkt alsof ik er súper enthousiast over ben maar dit is in de verste verte niet te vergelijken met mij bij aanvang van het witte aspergeseizoen hoor. De laatste jaren heb ik witlof wel veel meer weten te waarderen maar dit komt deels omdat ik weet hoe ermee te variëren. Vroegâh kreeg ik thuis altijd gekookte witlof met een maizenapapje. Niet helemaal mijn ding. Papa was dol op het maizenapapje en schepte dus vooral de witlof uit de pan waar dat papje op zat. Ik wilde de witlof altijd zo droog mogelijk. Vervolgens prakte ik het door mijn gekookte aardappelen, ging daar een flinke schep jus overheen en toen kreeg ik het wel weg. Later maakte mijn moeder een keer witlof uit de oven met ham en kaas. Dat werd al iets meer mijn ding en tegenwoordig heb ik soms (heel soms) zelfs zin in witlof. Ik beloof je in ieder geval dat deze gevulde witlofschuitjes uit de oven heel erg lekker zijn. Het is een complete maaltijd, zelf mistte ik er geen aardappelen bij bijvoorbeeld omdat het een vrij machtig gerecht is, maar als je het gerecht voor meerdere personen wilt maken kun je het prima serveren met gekookte of gebakken aardappelen. Het is een vrij simpel recept geworden eigenlijk, met maar heel weinig ingrediënten. Maar goed, soms is dat gewoon heel erg fijn. Het zorgt ervoor dat dit een prima gerecht is voor een doordeweekse dag. Schuif het even snel in de oven en in no-time schuif jij aan tafel aan. Ideaal toch?


Klik hier als je de video niet kunt zien

Gevulde witlofschuitjes uit de oven

Gevulde witlofschuitjes uit de oven

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gevulde witlofschuitjes uit de oven

No ratings yet

Gevulde witlofschuitjes uit de oven

Porties2 personen

Ingrediënten

 • 4 stronken witlof
 • 1 rode ui gesnipperd
 • 1 rode paprika in blokjes
 • 1 prei in halve ringen
 • 120 gr Boursin Knoflook & Kruiden
 • 125 gr hamblokjes
 • 100 gr geraspte kaas

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
 • Kook de stronkjes witlof 5 minuten voor. Laat ze iets afkoelen en snijd ze vervolgens doormidden. Verwijder de harde, bittere kern van de witlof en leg de witlofschuitjes vervolgens naast elkaar in de ovenschaal.
 • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de ui, paprika en prei lichtjes voor. Schep de voorgebakken groenten samen met de hamblokjes door de Boursin en vul de witlofschuitjes met dit mengsel.
 • Strooi geraspte kaas over de gevulde witlof in de ovenschaal.
 • Bak de gevulde witlofschuitjes in het midden van de oven nog eens 15 minuten tot de kaas volledig gesmolten is en knapperig is geworden.

Join the Conversation

 1. Esmee says:

  Ik vind ‘gewone’ witlof eigenlijk al wel heel erg lekker, maar dit ziet er ook wel echt heel goed uit! Ik ga deze ook eens proberen, maar dan denk ik dat ik de kern ook gebruik – Zonde om zulk lekker groente weg te gooien :-)

 2. Johanna says:

  klinkt lekker! ‘Witloof in de oven’ (witlofrolletjes met ham en kaas) is zo typisch Vlaams. Ik vind het heerlijk in de winter, met puree. gestoofd en rauw (met mayonaise en stoofvlees) vind ik witloof ook lekker, en ook in een quiche met hesp en kaas (receptje van Jeroen Meus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close