5x Chocolademelk maken

Chocolademelk maken, ik geloof dat dat iets is dat we allemaal doen in deze tijd van het jaar – toch? De eerste kop warme chocolademelk met slagroom luidt wat mij betreft de winter écht in.

Hier in huis zijn er ook al aardig wat koppen doorheen gegaan. Mijn kinderen zijn er net zo dol op als ik. Die vinden het ook echt een verwen-momentje. En geef ze eens ongelijk, want hoe heerlijk is het om in pyjama op de bank, met een beker warme chocolademelk te zitten. Het liefst met nog wat kruidnootjes erbij.

Vandaag deel ik een paar lekkere chocolademelk recepten met je. Want hoewel we de standaard Nesquick met warme melk allemaal kennen, is een beetje variëren ook wel leuk. Toch?

chocolademelk zelf maken
Witte chocolademelk met pumpkin spice

Chocolademelk zelf maken

In feite kun je van ieder soort chocolade wel chocolademelk zelf maken. Of je nou kiest voor witte chocolade, melkchocolade, pure chocolade of zelf ruby chocolade – alles is mogelijk.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak voor de makkelijke weg kies en gewoon wat cacaopoeder meng met melk. Of ik heb een pak Chocomel in de koelkast staan en daar warm ik gewoon een beetje van op.

Maar stiekem is chocolademelk gemaakt van échte chocolade wel het allerlekkerst. Lekker vol van smaak, zo dik te maken als je zelf wil. En een echt bommetje. Na zo’n beker chocolademelk hoef ik niets meer te hebben.

Het leuke aan chocolademelk zelf maken, is dat je er eindeloos mee kunt variëren en er vooral ook veel smaken aan toe kunt voegen. Zoals je bij de recepten hieronder kunt zien, heb ik inmiddels al kaneel, pumpkin spice of zelfs een scheutje drank aan de chocolademelk toegevoegd.

Met name dat laatste vind ik erg lekker op een steenkoude dag. Liever een beker warme chocolademelk met een ‘huppeltje’ dan een kop gluhwein voor mij!

warme chocolademelk maken
Opgeklopte warme chocolademelk

Warme chocolademelk maken

Als ik warme chocolademelk ga maken, doe ik dat eigenlijk altijd met het soort melk dat ik in huis heb. De ene keer is dit volle melk, de andere keer is het een plantaardige variatie op melk. Omdat de meeste smaak toch afkomstig is van de chocolade, maakt de basis niet zo heel veel uit als je het mij vraagt.

Sterker nog, mocht je nou helemaal geen melk in huis hebben, dan kun je de chocolademelk ook maken met water. Daar wordt het weliswaar iets minder romig van, maar het is beter dan niets. Toch?

Goed, laten we overgaan naar de 5 variaties. Wie weet haal je er nog wat inspiratie uit!

recept warme chocolademelk
Warme chocolademelk met Baileys

Recept warme chocolademelk – variaties

Zoals ik al zei kun je met een warme chocolademelk recept eindeloos variëren. De vijf variaties die ik hieronder met je ga delen, smaken allemaal totáál anders maar gaan toch enigszins van dezelfde bereidingswijze uit.

Deze vijf variaties zijn leuk om eens te proberen als je de standaard chocolademelk een beetje zat bent.

Warme chocolademelk met Baileys

De eerste variant die ik met je wil delen is gelijk een volwassen chocolademelk. Er zit namelijk een flinke scheut Baileys in ieder glas en dat proef je!

No ratings yet

Warme chocolademelk met Baileys

Voor een iets meer 'volwassen' smaak aan de warme chocolademelk, voegen we een flinke scheut Baileys toe. Dat proef je! Heerlijk op ijskoude avonden.
Porties1 glas
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Benodigdheden

  • steelpannetje

Ingrediënten

  • 50 ml Baileys
  • 1 el ongezoet cacaopoeder
  • 100 ml melk
  • flink wat slagroom
  • feestelijke toppings

Instructies

  • Verwarm de melk met de cacaopoeder op het vuur. Roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg de Baileys toe en schenk de warme chocolademelk in een glas. Top af met een flinke dot opgeklopte slapgroom en feestelijke sprinkles.
Trefwoord: Baileys, chocolademelk, warme chocolademelk

Chocolademelk van chocoladeletters

Zo rond Sinterklaas worden er flink wat chocoladeletters uitgedeeld, vaak ook als relatiegeschenk. Nu heb ik persoonlijk nooit een heel groot probleem met het opmaken van chocoladeletters hoor (heerlijk zo’n stuk bij de koffie), maar mocht je dat nou wél hebben, dan heb ik de oplossing! Van die chocoladeletters kun je namelijk héérlijke chocolademelk maken.

No ratings yet

Chocolademelk van chocoladeletters

Heb je nou een karrevracht aan chocoladeletters gekregen en krijg je ze maar niet op? Maak er chocolademelk van! Súper lekker en zo intens te maken als je zelf wil.
Porties1 beker
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 10 minuten
Hoelang te bewaren direct opdrinken

Benodigdheden

  • steelpannetje

Ingrediënten

  • 80 g chocoladeletter (smaak maakt niet uit)
  • 150 ml melk
  • snuf zout
  • toef slagroom

Instructies

  • Smelt de chocoladeletters in een steelpannetje.
  • Schenk de melk erbij en verwarm dit al roerend tot de chocolade en de melk goed zijn gemengd.
  • Breng de chocolademelk op smaak met een snuf zout en serveer met een flinke toef slagroom.
Keuken: Hollands
Trefwoord: chocoladeletters, chocolademelk, Sinterklaas, warme chocolademelk

Opgeklopte warme chocolademelk

Wil je écht even iets heel anders, dan is deze opgeklopte warme chocolademelk een heel leuk alternatief. De melk is warm, de toef opgeklopte chocoladeroom koud. Het is allemaal dus net een beetje omgedraaid en dat maakt het a. heel leuk om te serveren en b. heel anders om te drinken.

Ziet er toch te gek uit in zo’n hoog glas?

3.50 van 4 stemmen

Opgeklopte warme chocolademelk

Als je deze variant op de warme chocolademelk hebt geprobeerd dan wil je ze nooit meer anders. Hoe vrolijk ziet deze opgeklopte warme chocolademelk er namelijk uit? Daar word je toch blij van.
Porties2 bekers
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Hoelang te bewaren direct opdrinken

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 25 g cacaopoeder – ongezoet
  • 2 el kristalsuiker
  • 250 ml slagroom – om op te kloppen
  • 500 ml volle melk

Instructies

  • Doe het cacaopoeder en de kristalsuiker bij elkaar in een kom en voeg hier de slagroom aan toe. Klop het geheel met een elektrische (hand)mixer stijf.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje op de kookplaat en verdeel de melk over twee glazen.
  • Schep de opgeklopte chocoladeslagroom op de warme melk en serveer direct.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: chocolade, chocolademelk, chocoladeslagroom, drankje, drinken, slagroom, warme drank, zoet

Witte chocolademelk met pumpkin spice

Chocolademelk wordt negen van de tien keer gemaakt van pure of melkchocolade, maar ook van witte chocolade kun je chocolademelk maken! Witte chocolademelk is, zoals je waarschijnlijk wel verwacht, een tikkeltje zoeter. Maar de toevoeging van pumpkin spice maakt het geheel weer wat kruidiger.

5 van 1 stem

Witte chocolademelk met pumpkin spice

Porties1 beker
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Hoelang te bewaren direct opdrinken

Benodigdheden

  • steelpan

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 50 g witte chocolade – in stukken
  • 1/2 tl vanille-aroma
  • 1 tl pumpkin spice

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de witte chocolademelk met pumpkin spice in een steelpannetje en verwarm het geheel tot de chocolade en de suiker zijn gesmolten.
  • Schenk de chocolademelk in een mok en top af met een dot slagroom en wat extra pumpkin spices.

Pure chocolademelk

Ben je nou niet zo van het (mier)zoete, dan vind je deze pure chocolademelk waarschijnlijk het lekkerst. De pure chocolade maakt de smaak van de chocolademelk lekker intens. Als smaakmakers voegde ik een klein beetje honing en een snufje kaneel toe.

5 van 1 stem

Pure chocolademelk

Ben je niet zo van de mierzoete chocolademelk, maak dan deze variant met pure chocolade. Laat de honing eventueel achterwege als je de smaak zo puur mogelijk wilt houden.
Porties1 mok
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 7 minuten
Hoelang te bewaren direct opdrinken

Benodigdheden

  • steelpannetje

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk
  • 50 g pure chocolade
  • 1/2 tl honing
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Breng in een steelpannetje de melk aan de kook en voeg hier de honing en kaneel aan toe.
  • Haal de melk zodra deze kookt van het vuur af en voeg de chocolade toe. Roer dit goed door tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg dan ook direct een snufje zout aan de chocolademelk toe.
  • Schenk de chocolademelk in een mok en top af met een flinke toef slagroom en een beetje kaneel.
Keuken: Hollands
Trefwoord: chocolademelk, warme chocolademelk
chocolademelk maken
Pure chocolademelk

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je zin hebt in chocolademelk maken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

5x chocolademelk maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close