14 dagen Paleo challenge – na 1 week

Wauw, ik kan gewoon niet geloven dat er nu al een week voorbij is van de 14 dagen Paleo challenge. Vorige week hebben jullie alles kunnen lezen over de start van deze challenge en mijn beweegredenen erachter en nu zit ik hier aan de eettafel alweer mijn eerste update te typen. In dit artikel vertel ik jullie alles over mijn (onze, want Tim doet natuurlijk ook mee!) eerste week met het Paleo dieet. Wat is mij mee en tegen gevallen, wat eet ik zoal op een dag en zijn er al merkbare resultaten? Je leest het nu!

Cravings & Bewustwording
Sinds de start van de challenge heb ik meerdere malen gehoord dat ik bepaalde dingen wel zou mogen eten ondanks dat ik zei van niet. Laat ik het zo zeggen: Paleo kent verschillende opvattingen. De ene persoon doet het heel streng en eet helemaal niets wat de oermens ook niet zou eten, de ander volgt een 80 – 20 principe en weer een ander staat af en toe wel zuivel of graan toe. Ik heb er bewust voor gekozen om gedurende deze challenge cold turkey te gaan, dus alles waarvan Paleo zegt dat het eigenlijk niet kan af te schaffen want alleen dan kun je naar mijn idee het beste zien wat het dieet écht met je doet.

Eén van de dingen waar Paleo zich hard voor maakt is het schrappen van de welbekende koolhydraten in de vorm van brood, pasta, aardappelen en rijst. Dit zijn dan ook de voedingsmiddelen die ik de afgelopen week heb geschrapt en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het helemaal niet zo erg heb gemist. Althans, niet zo erg als ik had verwacht. Naar mijn idee was mijn eetplanning creatief genoeg om dit soort koolhydraten op een goede manier te vervangen waardoor het sowieso niet echt gemist kon worden. Hoewel ik het stiekem al wel wist heeft deze eerste week mij wel doen beseffen dat koolhydraten in die vorm eigenlijk helemaal niet noodzakelijk zijn. Brood is bijvoorbeeld handig en snel, maar er zijn genoeg alternatieven voor het ontbijt en de lunch te verzinnen. Hetzelfde geldt voor pasta en rijst, vervang dit door courgette en bloemkool en je hebt een vergelijkbare structuur. Dus die koolhydraten, neuh die mis ik nog niet zo erg.

Dit weekend had ik het wel even héél erg lastig, met name zondag. Al maanden letten wij doordeweeks op ons eten maar in het weekend lassen wij standaard een cheatdag in. Deze keer hebben we besloten dit compleet te schrappen en dat vond ik lastig. Tel daar mijn ongesteldheid bij op en de echte challenge is compleet. Ik hunkerde naar een stukje chocolade, een bakje chips en beiden hadden we erg veel zin om buiten de deur te eten, maar uiteindelijk hebben we er niet aan toegegeven. Mijn tip om daaroverheen te komen? Eet een banaan of een handvol noten wanneer je lekkere trek hebt en begin gewoon met koken + eten wanneer je van plan bent om iets te bestellen/buiten de deur te eten. Op het moment dat mijn maag verzadigd was door het avondeten was alle zin in iets lekkers verdwenen. En naderhand voel je je een stuk beter door die wijze beslissing.

Verder liep ik eigenlijk nauwelijks tegen dingen aan. Ik had geen honger, at netjes zes keer per dag en had ook zeker niet het idee dat we saai of eentonig aten.

Wat te eten?
In de Wat stond er op tafel van afgelopen zondag hebben jullie al kunnen zien wat ik tijdens de eerste dagen van de Paleo challenge als avondeten at. Heel veel van jullie vroegen echter wat ik als ontbijt en lunch at en dat ga ik aan jullie laten zien.

Paleo ontbijtHierboven zien jullie een aantal van mijn ontbijtjes van deze week. Vooral veel ei. Met mijn CrossFit coach sprak ik afgelopen zaterdag over Paleo (zij en haar man volgen het al jaren) en zij vertelde dat ze er in één week wel zes tot zeven dozen eieren doorheen jagen. En daar kan ik me ergens wel iets bij voorstellen want ook bij ons ging het hard! Omdat je ’s ochtends natuurlijk niet kunt kiezen voor een boterham, cracker, rijstwafel of kommetje yoghurt is ei al gauw een product waar je naar grijpt. Mijn ontbijtjes van de afgelopen week:

 • scrambled eggs (2 stuks) met twee plakjes kalkoenfilet
 • 2 spiegeleitjes met twee plakjes bacon en een tomaat
 • een smoothie van aardbei, banaan, water en een beetje kokosmelk
 • 6 ei-banaanpannenkoekjes (zie de vlog van afgelopen maandag voor het recept)

Als bakvet gebruikte ik ’s ochtends overigens altijd kokosolie.

Voor mijn doen zijn het flinke ontbijtjes dus daar moest ik wel even aan wennen. Ik doe iets langer over mijn ontbijt maar dit betekent ook dat ik er veel langer vol van zit. Vrijwel tot aan de lunch heb ik geen trek meer terwijl ik voorheen om half elf toch echt wel een knorrende maag kreeg.

Paleo lunchDan de lunch, die is een stuk gevarieerder dan het ontbijt. Omdat ik ’s ochtends dus meestal met eieren ontbijt, probeer ik dit de rest van de dag zo min mogelijk te gebruiken. Mijn favoriete paleo-proof lunch is absoluut een salade, hier varieer ik graag naar hartenlust mee en dit stond dan ook regelmatig als lunch op tafel. Ook restjes eten van de avond ervoor deden het goed, of ik dook de keuken in om iets te brouwen. Enkele van mijn lunches van afgelopen week:

 • Salade van ijsbergsla met 1 plakje kalkoenfilet, ½ blikje tonijn en diverse groenten
 • Zuivelvrije amandelpannenkoekjes met noten en bosbessen
 • Leftovers van het avondeten. In dit geval gebakken bloemkoolrijst met garnalen
 • Salade van ijsbergsla met diverse groenten, rivierkreeftjes, avocado en verse dille en bieslook

Omdat ik thuis werk heb ik de mogelijkheid om salades op het laatste moment te maken, maar ook voor Tim was het redelijk eenvoudig om lunches mee te nemen naar zijn werk. Hij koos onder andere voor ei-banaanpannenkoekjes, eimuffins, glutenvrij meatloaf en salades. Paleo is dus ook prima te doen wanneer je werkt!

Resultaten
Ik kan eindeloos door blijven praten over Paleo en wat je zoal kunt eten, maar op OMF zullen jullie de komende weken nog genoeg paleo-proof recepten voorbij zien komen en ik moet natuurlijk volgende week bij de laatste update ook nog iets te vertellen hebben. Vandaar dat ik nu over ga op merkbare resultaten van de eerste week Paleo. Ik verdeel de resultaten even in Gemoedstoestand en Omtrek & Gewicht.

Gemoedstoestand
Waar je omtrek en gewicht meetbare resultaten vormen is dit voor je gemoedstoestand natuurlijk een heel ander verhaal. Dit is een gevoel en het blijft slechts gissen of dit enkel met Paleo te maken heeft of ook met andere omstandigheden. Wat ik de afgelopen week in ieder geval heb gemerkt is:

 • Ik ben veel energieker en alerter. Ik heb deze week geen last gehad van niet-productieve dagen en had het idee dat ik zelfs ’s avonds nog wel een poos kon doorwerken. Daarnaast neem ik alles dat er om me heen gebeurt veel sneller in me op en kan ik adequater te werk gaan. Ook merkte ik dat ik tijdens de CrossFit workouts meer energie had.
 • Spierpijn van CrossFit was veel sneller weg dan in de weken ervoor. Ik ben nog niet zover met CrossFit dat ik er geen spierpijn meer aan overhoud, vrijwel iedere keer krijg ik het nog, maar deze week was het wel een stuk minder. En dat terwijl er wel nieuwe workouts voor mij tussenzaten.
 • Ik heb veel minder trek dan voorheen. Waar ik eerst echt wel zes keer per dag moest eten om het knorren van mijn maag tegen te gaan, red ik het nu met vier keer prima.

Verder ervaar ik vooralsnog geen negatieve gevoelens. Ik ben niet slomer, heb ook geen last van hoofdpijn en ben ’s avonds ook niet sneller moe. So far so good!

Omtrek & gewicht
Dan de keiharde cijfers, heb ik in de eerste week al wat gemerkt aan mijn omtrek en gewicht? Op de woensdag dat ik begon met de challenge ben ik met een meetlint aan de slag gegaan en heb ik op de weegschaal gestaan. De resultaten na één week Paleo zijn als volgt:

Omtrek bovenarmen:  -0,5 cm
Omtrek bovenbenen: – 0,5 cm
Omtrek taille:  1,8 cm
Omtrek heupen: – 1,7 cm
Gewicht: – 1,5 kg

Euh wow? Mijn CrossFit coach vertelde al dat toen zij startte met Paleo, ze nog nooit zoveel vet was kwijtgeraakt in korte tijd en blijkbaar heeft het op mij ook zo’n effect. Al zou er bij mij ook aardig wat vocht bij gepaard gaan. Na een paar weken een dip te hebben gehad met Weight Watchers, is dit een bijzonder fijne stimulans kan ik je vertellen!

Op naar de laatste week van de Paleo challenge. Volgende week lezen jullie meer en beantwoord ik ook een aantal van jullie vragen. Mochten jullie vragen hebben dan kun je ze hieronder bij de comments stellen! Ondertussen kunnen jullie me natuurlijk ook op Twitter en Instagram volgen voor tussentijdse updates.

Join the Conversation

 1. Marjan says:

  Wow, wat fijn dat het zo goed is bevallen en het resultaat is er ook zeker na zeg! Goed dat je dit ook meet in gemoedstoestand!

  Het lijkt me wel lastig om te combineren met je werk als foodblogger (ik spotte gisteravond op Instagram heeeeeerlijke foto’s gemaakt tijdens een bloggersetentje), maar zo te lezen heb jij daar nog geen problemen mee ondervonden?

  Hoe dan ook: echt top van je! Ik ben benieuwd naar de update van volgende week!

  1. Sabine Author says:

   Het dinertje van gisteravond had ik ingecalculeerd, dus ik heb daar gewoon meegegeten. Ik geloof er namelijk heilig in dat je jezelf soms ook iets moet gunnen, bij welk dieet dan ook.

   Het is vooralsnog gewoon een challenge natuurlijk dus over een week is het in principe voorbij, maar mochten we dit gaan doorzetten dan doen we dat volgens het 80 – 20 principe. We laten dan waarschijnlijk iets meer voedingsmiddelen toe en eten in het weekend ‘normaal’ waardoor het ook al makkelijker te combineren is.

 2. Nicole says:

  Wat een resultaten al na een week. Het ziet er ook super uit, succes met de komende week

 3. Jantine says:

  Wow! Jemig, goed bezig zeg! All the way Paleo zou niks voor mij zijn, maar brood en andere koolhydraten wat meer proberen te mijden is dus blijkbaar echt ergens goed voor. Super goed! Succes!!

 4. Knap hoor! Zet hem op!

 5. Marike says:

  Wow, wat een verschil nu al! Goed zeg!

 6. Ik heb het vorig jaar ook een tijd gedaan en de kilo’s gingen er ook aardig af, helaas toen gestopt en ik kan me er niet toe zetten om weer te beginnen. Pasta, rijst enz is gewoon te lekker haha

  1. Sabine Author says:

   Ik denk ook heel erg dat het een kwestie is van een knopje omzetten. Maar je hoeft het natuurlijk niet zo streng te doen he! Je kunt ook 80% van de tijd Paleo doen en 20% van de tijd jezelf wel de koolhydraten gunnen.

 7. MySimplySpecial says:

  Interessant om te lezen en het eten ziet er goed uit!

 8. Susanne says:

  Wat een verschil! Knap hoor!
  Ik vind het wel bijzonder om te lezen dat je zelfs minder trek hebt. Langzame koolhydraten zorgen er juist voor dat je langer verzadigd bent, zegt men. Niet dus, schijnbaar! Alleen ik denk dat je het ook echt moet doen zoals jij doet, wil je merken dat je geen koolhydraten in die vorm nodig hebt.
  Ik ben wel benieuwd of je al hebt nagedacht over na deze challenge?

  1. Sabine Author says:

   Bijzonder he! Ik mis de koolhydraten echt niet, zeker qua hongergevoel niet.

   Ik/we hebben zeker nagedacht over de periode na deze challenge, maar na een week durf ik hier nog geen zekere uitspraken over te doen. We kijken het nog een weekje aan en aan het eind van de challenge gaan we kijken of we Paleo voort gaan zetten, aldan niet op deze manier of via het 80 – 20 principe.

 9. Elsbet | La Vie Pure says:

  Wat goed dat je volhoudt!

 10. Sabrina says:

  Dit klinkt echt heel interessant! En wat fijn dag het ook nog zo goed blijkt te werken (:

 11. Nanda says:

  Ziet er goed uit !! nog een vraag, hoe maak je zuivelvrije pannekoekjes ?

  1. Sabine Author says:

   Daar komt het recept nog van online binnenkort!

 12. Lisette - Kiwi&zo says:

  Wauw wat fijn dat je zoveel positieve effecten merkt! En wat zien de foto’s er smakelijk uit :D Succes nog komende week :-)

 13. Nadia says:

  Wat fijn dat het jullie zo bevalt!

 14. Diana says:

  Ik was erg benieuwd naar je ervaringen met Paleo, dus bedankt voor deze fijne update. En gefeliciteerd met de centimeters die er af zijn. Succes nog de komende week!

 15. He Sabine, super mooi resultaat, 1,5 kilo, echt heel erg veel!

  Ik vroeg me af, leer je nu dingen die je bij WW straks kunt toepassen? Ik had het idee dat je tijdens WW bijv. regelmatig wit brood at (wat de verbranding erg tegenwerkt naar mijn idee), dat kon nu niet. Of toch nog vaak een zelfgebakken koekje o.i.d., de welbekende cheatday.. Denk je niet dat je door Paleo die “slechte” (aanhalingstekens, ik heb zelf ook cheatday hoor, haha) moest schrappen en dat dat ook het grote verschil maakt?

  1. Sabine Author says:

   Hai!

   Ik at eigenlijk nooit witbrood (hebben het letterlijk nooit in huis op af en toe een stukje stokbrood/pistoletje na), maar ik koos wel regelmatig voor een tosti ’s middags van bruin brood bijvoorbeeld. Sowieso brood an sich mis ik eigenlijk helemaal niet. Wellicht dat ik het straks na de challenge ook niet meer ga eten, enkel als ik een keertje haast heb bijvoorbeeld, voor het gemak. Ditzelfde geldt voor de rest van de koolhydraten, wellicht eten we die straks alleen in het weekend. Ik wil nog even kijken hoe de tweede week van de challenge verloopt voordat ik daar echt uitspraken over ga doen. Ik ervaar nu enkel nog positieve dingen nu we het helemaal schrappen.

   Wat betreft die cheatdag, die zal er altijd wel blijven maar misschien in iets beperktere mate. Dus niet én een lekker broodje voor het ontbijt én een broodje voor de lunch én ’s avonds vette hap maar één van die drie dingen.

   We wachten nog even de tweede week af van de challenge en dan zien we of we door gaan, het in beperkte mate gaan blijven doen, ik een combinatie ga doen met Weight Watchers etc.

 16. wendy says:

  Het snelle afvallen komt door verlies van vocht omdat je glycogeen gaat verbruiken bij lowcarb dieet zoals Paleo en dat zit gekoppeld aan vocht in je cellen.
  https://www.livestrong.com/article/309135-can-a-high-carb-diet-cause-you-to-retain-water/
  Restricting carbohydrates reduces your glycogen stores and allows the kidneys to excrete water more readily, resulting in weight loss. When you reduce carbs, your protein and fat intake automatically increases as a percentage of calories consumed, and both of these nutrients encourage water loss. Many carbohydrate foods are dense sources of calories. When you eat fewer of these, you usually end up cutting your total calorie intake, which also leads to weight loss.

  Overigens is tomaat eten best ‘verboden’ aangezien dat een nachtschade is en die aten de oermens ook niet.

 17. Simonr says:

  Klinkt goed! Ik eet nu een maand geen khl meer. Enige lastige vind ik nog steeds als ik aan het werk ben, zijn tussendoortjes. Wat eet jij nu als tussendoortjes?

  1. Sabine Author says:

   Meestal ga ik voor fruit als tussendoortje omdat dit makkelijk weghapt, maar bananenbrood is ook erg lekker, ei-banaan pannenkoekjes, augurkjes die ik wikkel in ham of boterhamworst, komkommerschijfjes (met tonijn bijvoorbeeld), een klein handje gemengde noten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close